Jakob - Sines (2014)

Nieuw-Zeeland
Label: The Mylene Sheath

1. Blind Them with Science (6:57)
  2. Emergent (5:08)
  3. Magna Carta (6:15)
  4. Hamonia (6:05)
  5. Resolve (9:11)
  6. Darkness (5:37)
  7. Sines (5:27)
avatar van Helicon
Jaren op gewacht, vol verwachting het album binnengekregen. Maar de heren stellen mij zeker niet teleur.

Opener Blind them with science is als opener wederom, net als het vorige album Malachite, fantastisch

avatar van Metalhead99
Opener "Blind Them With Science" weet gelijk de aandacht vast te grijpen door het mooie, intense gitaarspel. Daarna kiest men met "Emergent" wat meer voor de melancholie. De violen maken dit nummer erg breekbaar, waardoor je als luisteraar bijna een traantje moet laten. Bij "Magna Carta" voert het gitaarwerk echter weer de boventoon. Door het echoënde geluid krijgt het nummer een haast mystieke sfeer. Ditzelfde geluid trekt men door in "Harmonia", waarin de violen en daarmee de melancholie weer terugkeren. "Resolve" is met zijn 9 minuten de langste track van het album. Het nummer is met het intense gitaarwerk haast ingrijpend te noemen. In "Sines" keert de rust in een haast meditatieve sfeer terug. Een erg mooi, rustig voortkabbelend stukje muziek. Titeltrack "Sines" zou het niet verkeerd doen in de soundtrack van een drama film. In deze track voeren de violen weer de boventoon en keert de eerder genoemde melancholie terug. Door de mooie, heldere productie en de prachtige combinatie tussen melancholie en intens gitaar(vuur)werk is deze "Sines" naar mijn mening een sterk post-rock album geworden. Een aanrader voor liefhebbers.

avatar van McSavah
Dit album helemaal gemist (na jaren van anticipatie). Met afstand de beste band in het hoekje van de 'standaard' post-rock. Snel eens inhalen.

avatar van FreekHeining
McSavah schreef:

Zou je die 1,5* eens kunnen uitleggen?

avatar van McSavah
FreekHeining schreef:

Zou je die 1,5* eens kunnen uitleggen?

Vind dat Jakob hier vervalt in nergens spannend wordend clichématig ongeïnspireerd post-rock geneuzel. Ondanks de vrij conventionele nummers die Jakob altijd heeft gemaakt, wisten ze alles net wat beter te doen dan de rest, vooral in de lagen van feedback en distortion die ze altijd aanbrachten. Die scherpe rand mis ik hier, ook in de ritmesectie. Het is zo vreselijk tam terwijl hun zwaar melancholische melodieën ook nog eens nauwelijks aanwezig zijn. Waar ik bij hun andere albums volledig wordt meegesleept gebeurt dat hier vrijwel nergens. Begin van het album is nog wel enigszins oké (in de zin van wellicht een opmaat naar), maar het gaat vervolgens als een enorme nachtkaars uit. Het is verder wel weer goed in elkaar gezet, met fijne zware diepe basgitaar en drums, maar de nummers zijn wat mij betreft gewoon ondermaats.