Within Temptation - Let Us Burn (2014)

Alternatieve titel: Elements & Hydra Live in Concert

Metal / Rock
Label: BMG

1. Iron (5:44)
  2. In the Middle of the Night (5:11)
  3. Faster (4:25)
  4. Fire and Ice (3:54)
  5. Our Solemn Hour (5:16)
  6. Stand My Ground (4:28)
  7. Angels (4:12)
  8. Sanctuary Intro (2:01)
  9. The Last Dance (4:30)
  10. Say My Name (4:06)
  11. Candles (7:03)

met George Oosthoek, Michiel Papenhove en Martijn Westerholt

12. Sinéad (4:20)
  13. The Promise (8:10)
  14. Mother Earth (5:33)
  15. Ice Queen (4:54)
  16. Stairway to the Skies (6:21)
  17. Let Us Burn (5:24)
  18. Paradise (What About Us?) (5:23)

met Tarja Turunen

19. Faster (4:22)
  20. Iron (5:37)
  21. Edge of the World (4:59)
  22. In the Middle of the Night (5:14)
  23. Dangerous (4:51)
  24. And We Run (3:56)
  25. Stand My Ground (5:18)
  26. Covered by Roses (5:12)
  27. Mother Earth (5:50)
  28. What Have You Done (5:02)
  29. Silver Moonlight (5:42)

met Robert Westerholt

30. Whole World Is Watching (3:02)
  31. Sinéad (3:21)
  32. Ice Queen (5:05)
avatar van Metalhead99
Within Temptation levert hier weer een prima live album af waarbij de nadruk ligt op het recent uitgebrachte album "Hydra".
Mensen die dat album tof vinden zullen hier ook zeker wel mee uit de voeten kunnen. Mijn voorkeur blijft echter bij het eerdere materiaal van de groep en ik kan dan ook het meeste genieten van de eerste schijf. "The Last Dance" word daarop zo prachtig uitgevoerd dat ik er bijna een traan van moet wegpinken en het geweldige "Candles" laat horen waar de band vroeger toe in staat was. Geweldig hoe ze live nog steeds de mysterieuze/duistere sfeer van zo'n nummer over kunnen brengen, want dat klinkt gewoon compleet anders dan de hedendaagse, meer commerciële geluid van de groep.
Door dit soort dingen is "Let Us Burn" een release voor bijna iedere liefhebber van hun muziek. Zij die de voorkeur geven aan het eerdere materiaal van ze zal goed van de eerste cd kunnen genieten en zij die meer van hun latere materiaal houden zullen de tweede cd prachtig vinden.

Within Temptation heeft de concerten Elements en Hydra zeer goed in beeld gebracht op deze dvd (ik heb de dvd-versie thuis). De band is op beide concerten in topvorm, Sharon in het bijzonder. De uitschieters zijn wat mij betreft The Last Dance, Say My Name en Candles op Elements. Best wel verassend, omdat de eerste 2 nummers in feite bonus tracks waren destijds. Ze klinken naar mijn mening zelfs nog beter dan de studio versies, toch erg knap. Candles is verder op zeer goede wijze overgebracht, waarbij ze geweldig gebruik hebben gemaakt van het orkest. Behoorlijk knap, omdat het nummer een totaal andere stijl heeft dan de andere nummers die tijdens Elements zijn gedaan. Al met al is Elements een zeer goede verzameling van nummers vanut hun hele carriére. Hydra is uiteraard erg gericht op hun laatst uitgebrachte album. Een top concert, de plaat Hydra is namelijk zeer goed neergezet met als uitschieter Edge of the World (die gek geneog op de plaat niet 1 van mijn favorieten is). Toch heb ik lichte voorkeur voor Elements. De nummers zijn daarop toch wat gevarieerder (plus de drie uitschieters die ik net noemde staan erop).

Een minpunt van Let Us Burn vind ik dat er behoorlijk wat nummers van beide concerten zijn weggelaten. Ik las dat Within Temptation niet helemaal tevreden was over de optredens en ze daarom hebben geknipt. Erg jammer, want ik had graag de mogelijkheid gehad om de gehele concerten terug te zien. Ook is het jammer dat de guest vocalists bij Hydra op scherm af worden gespeeld. Uiteraard is het heel begrijpelijk, want die artiesten zullen niet voor 1 nummer met de band meereizen. Toch is en blijft het jammer.

avatar van notsub
De nadruk ligt wel erg op het recente materiaal, maar gelukkig staan er nog een paar oudjes tussen. De band is inmiddels een professionele machine geworden en brengt een vakkundige show. Het is wel steeds meer popmuziek en de tijden van de duistere sprookjes ligt toch al weer aardig ver achter ons. Zo drijft de band wel steeds verder weg van haar oorsprong, maar het succes wat ze er mee hebben is ze gegund.