Tony Allen - Film of Life (2014)

Nigeria
Wereld / Funk
Label: Jazz Village

1. Moving On (6:40)
  2. Boat Journey (4:46)
  3. Tiger's Skip (3:51)
  4. Ewa (4:11)
  5. Afo KunfFu Beat (6:09)
  6. Koko Dance (6:38)

9. African Man (5:03)
  10. Tony Wood (6:04)

met Kuku

avatar van Bartjeking
Heerlijke plaat! Mijn echte eerste kennismaking met Tony Allen was in 2007, toen hij deel uit maakte van The Good, the Bad & the Queen. Een fantastische band onder leiding van Damon Albarn, die een grote indruk op me achterlieten op Lowlands....alweer bijna 8 jaar geleden inmiddels (we worden oud!)
Niet lang daarna introduceerde een vriend mij in wat mooie klanken uit Mali en Nigeria en plots was daar een liefde voor de Afrobeat. Het duurde dus even voordat ik besefte dat Tony Allen een grote meneer is in dit genre, waarvan ik absoluut geen kenner ben.
Deze plaat beoordeel dan ook puur instinctief, zoals ik ook naar Jazz luister. Resultaat: wat een fijn gevoel van optimisme hou je hier aan over. De ritmes in deze plaat maken de koudste novemberdagen nog warm. Na het nummer 'African Man' zit ik compleet in trance!
Om het gemis van The Good, the Bad & the Queen een beetje goed te maken zijn is er ook een bijdrage van onze productieve vriend Damon Albarn en wat mij betreft is 'Go Back' meteen een hoogtepunt van deze prachtplaat. 4*, waar nog rek in zit.

ohmusica
In mijn muziekjaar ontbrak nog wat pit. Dit dus.

avatar van Reijersen
Al jaren is Tony Allen een gevestigde naam in de afrobeat. Furore maakte hij ook nog met de band The Good, the Bad & the Queen (onder andere met Damon Albarn).
Film of Life is alweer zijn negende soloalbum en biedt je een prettige mix van zijn Afrikaanse invloeden, pop, funk en van alles nog meer. Wat vooral opvalt aan deze plaat is de rijke instrumentatie wat ervoor zorgt dat je luistert naar een volle en organische sound. Persoonlijk favorietje is het funky Ire Omo.