Plainsong - In Search of Amelia Earhart (1972)

Label: Elektra

1. For the Second Time (3:51)
  2. Yo Yo Man (2:13)
  3. Louise (3:18)
  4. Call the Tune (5:22)
  5. Diesel on My Tail (2:04)
  6. Amelia Earhart's Last Flight (4:05)
  7. I'll Fly Away (2:03)
  8. True Story of Amelia Earhart's Last Night (4:33)
  9. Even the Guiding Light (4:12)
  10. Side Roads (3:30)
  11. Raider (4:32)
avatar van Droombolus
Geweldig mooie plaat, met If You Saw Thro' My Eyes voor mij het mooiste wat Ian Matthews ooit gedaan heeft ! Ook de 2CD met BBC en live opnames alsook de gehele gecancelde 2e LP is een aanrader !

avatar van koho
Prachtige plaat van groep rond Iain Matthews en Andy Roberts, onterecht gezien als conceptalbum (hoewel de titel dit doet vermoeden) - want over vliegpionier Amelia Earhart gaan maar 2 nummers. Kippenvelmuziek: bestaan er mooiere openers als For The Second Time? Hoewel de band van origine Engels was, zijn hier veel countryrockinvloeden op te vinden.
Na dit album emigreerde Matthews naar de USA (en nu woont-ie in Limburg). Begin 90er jaren bliezen Matthews en Roberts Plainsong, 20 jaar na hun eerste en toen enige album, nieuw leven in. Er volgden een handvol nieuwe albums, naast 2 CDs met archiefmateriaal uit de Amelia-periode (en het onaffe 2e album). Deze staan nog niet op MuMe, en ikzelf brand me niet meer aan toevoegingen, maar er wordt t.z.t. aan gewerkt door een andere, enthousiaste toevoeger
gewoon 5 sterren, dit.

avatar van koho
koho schreef:
Er volgden een handvol nieuwe albums, naast 2 CDs met archiefmateriaal uit de Amelia-periode (en het onaffe 2e album). Deze staan nog niet op MuMe, en ikzelf brand me niet meer aan toevoegingen.

... dank Jelmer, ze staan er nu allemaal op. Zie elders dus voor de vervolgalbums van Plainsong, 2 decennia na deze ...

Mooie plaat hoor!
Beetje folky, beetje rocky. Prima plaat

Hendrik68 misschien nog wat voor jou?

Hendrik68
Ja of niet natuurlijk. Ik zie hem op youtube in zijn geheel staan, hij draait al.

2 keer gedraaid, tijd voor een eerste oordeel. Ja, aardig. Past op zich helemaal in mijn wijk, maar echt overtuigend vind ik het niet allemaal. Maar ik zal het van de week nog een paar keer proberen. Gaat dat niet lukken dan zal ik zo sportief zijn mijn stem weer weg te halen.

Hendrik68 schreef:

Dat hoeft toch niet? Soms is de eerste indruk gewoon accuraat, zo is mijn ervaring, en soms moet ik wel een half jaar luisteren voordat ik tot een definitief oordeel komt, dat hangt er wel eens van af.
Bij mij was het trouwens liefde op het eerste gehoor, ik vind dit een adembenemend album: Matthews is hier in bloedvorm, en het gitaarspel van Andy Roberts is schitterend. Ik ben benieuwd hoe je eindoordeel zal luiden...

Hendrik68
Nou Heartofsoul, ik heb hem nog een paar keer gedraaid en mijn oordeel is niet echt veranderd. Het is gewoon een leuk album, maar bepaald geen album dat ik me over 10 jaar nog herinner. Er zijn niet heel veel stemmen uitgebracht, maar het buitengewoon hoge gemiddelde snap ik echt niet. Zo bijzonder is dit toch niet? Ik heb van de week wat meer Fotheringay, Sandy Denny, Ia(i)n Mattwews, Fairport Convention gedraaid en goed beschouwd is mijn oordeel overal hetzelfde. Nooit slecht, maar ook nergens super. If You Saw Thro' My Eyes van Matthews komt nog het beste over. Maar ik denk niet dat ik er nog veel tijd aan zal besteden.

avatar van Droombolus
Ik heb 'm al 40 jaar in de kast. In het begin dacht ik ook dat het niks zou worden tussen dit album en mij, maar uiteindelijk bleef ik 'm draaien. Ik kocht de DeLuxe uitvoering, wegens verregaande nieuwgierigheid naar het 2e album, en nou ( mede door de geweldige remastering ) zit ie nog steeds regelmatig in de spelert.

Op die noot: Jammer dat de opnames uit Paradiso de DeLuxe niet gehaald hebben. Ze speelden daar nummers die ik nog nergens anders tegengekomen ben ..........

avatar van Ducoz
Ik vind dat nooit uitgebrachte tweede album een stuk beter nog. Stuk Amerikaanser ook (inc pedalsteel).
Daar zit ook meer country in, wellicht dat dat je beter bekoord Hendrik.

avatar van heartofsoul
Bedoel je Plainsong III , Ducoz? Die is geloof ik alleen als bootleg uitgebracht. Zou dat album graag eens willen horen.

avatar van Ducoz
Ik bedoel now we are three ( zo heet hij geloof ik) disc 2 uit de deluxe set.

avatar van heartofsoul
Thanks, Ducoz. Daar ga ik achteraan!

avatar van Jacoto
Helemaal eens met de eerste sprekers!
In Search of Amelia Earhart is een uitstekende plaat en zeker een must voor liefhebbers van countryrock.
Ik heb ‘m destijds in 1972 gelijk bij uitkomen gekocht als aanvulling op m’n Ian Matthews collectie.
Wat ik vreemd vind, dat hier in de database van MuMe niks te vinden is van Ian Matthews.

avatar van heartofsoul
Dan moet je als zoekgegeven invoeren: Iain Matthews.

avatar van Jacoto
heartofsoul schreef:
Dan moet je als zoekgegeven invoeren: Iain Matthews.

Thnx Heartofsoul... , het ging gisteren verkeerd.
Ik had van de eerste ‘I’(ie) een ‘l’(el) ingevoerd.

Deze plaat ontdekt tijdens het terugbladeren van oude Aloha's (jaren 60/70). Ongelofelijk zo goed. Gewoon aan me voorbij gegaan destijds. Inmiddels al een keer of 20 gedraaid. En ook de uitgave met daarop het niet eerder uitgebrachte tweede album besteld bij Wow HD. Er stond wel aangegeven dat er een wat langere levertijd zou zijn. Welnu, inmiddels staat de teller op twee maanden. Dat ga ik dus niet meer doen. Geef mij Dodax maar. Nu nog even een rapportcijfer toekennen. Een 5. Niet verkeerd voor het gemiddelde.

Stijn_Slayer
Amerikaanse countryrock van de Britse folkpionier. Je hoort hier wel waarom het huwelijk met Fairport spaak liep. Alleen 'Raider' herinnert er nog aan. 'Diesel on my Tail' is me wat te veel bonte braderiemuziek en soms is het wat zoetjes, maar het is zeker een fraai album. Ians vroege werk mag er echt zijn.

avatar van Barney Rubble
Bijzonder sfeervolle (country)rockplaat. Ietwat traag en melancholiek, maar consequent aangenaam.

avatar van koosknook
Kundig album daar niet van, maar ik hoor toch veel liever Britse folk invloeden van Fairport Convention, dan deze country bespiegelingen uit het Verenigd Koninkrijk.
Wel grappig om te lezen dat (en hoe) Iain Matthews zijn oude dag slijt in het Limburgse Horst.