Yellow Grass - More Than You Should Know (2014)

Roots / Folk
Uitgebracht in eigen beheer

1. Man the Roads (4:00)
  2. It's Time (3:14)
  3. More Than You Should Know (3:06)
  4. Hit and Run (4:13)
  5. Holes in My Pocket (3:38)
  6. Follow (3:10)
  7. Sleep In (2:17)
  8. Miles from Home (4:22)
  9. Drank It All (2:29)
  10. Mine to Keep (4:38)
  11. Without Me (4:04)
  12. Out of the Grey (3:12)
  13. Please Don't Go * (2:58)
avatar van Lura
Cd-presentatie van dit mooie album is volgende week woensdag in Bitterzoet, Amsterdam.

avatar van Lura
Dankzij Bregje Sanne Lacourt leerde ik enkele maanden terug de stichting Voordekunst kennen. Hier worden onder andere talentvolle muzikanten de kans geboden om hun productiekosten voor een cd te financiëren door middel van crowdfunding.

Onlangs maakte ik via hun site kennis met de muziek van Yellow Grass. Met hun live-clip van het nummer Out of the grey maakte ze direct indruk op me. De kern van Yellow Grass bestaat uit Nienke Cusell (Franse roots), Pepijn van der Burgt en Bram Wesdorp.

De drie leerde elkaar kennen op het Amsterdamse conservatorium en besloten direct samen muziek te gaan maken. Yellow Grass staat volgens Nienke voor een ultiem vrijheidsgevoel en het beeld van enorm uitgestrekte gras- en maisvelden. Hun muziek is een samensmelting van diverse muziekstijlen zoals onder andere americana en folk.

Ze bestaan sinds 2012 en brachten vorig jaar reeds een titelloze EP uit. En met hulp van Voordekunst is nu de release van More than you should know gerealiseerd. Het is een zeer gevarieerde cd geworden met zowel de nodige uptemponummers, als met een aantal ingetogen liedjes. Ook de zang is gevarieerd en zeer goed verzorgd. Soms maakt men gebruik van meerstemmigheid en soms van solozang.

Het album opent met het heerlijke ritmische en dynamische Man the roads, waarbij het moeilijk stilzitten is. It’s time is ook een meer op ritme gestoeld nummer, met prachtig ingetogen zang. More than you should know is een zeer ingetogen liefdesliedje met mooi gitaarwerk.

Een onderhuidse spanning kenmerkt Hit and run. Dit nummer roept bij mijn zeer sterke associaties met de muziek van My Baby op. Het zeer aanstekelijke Holes in the pocket stond reeds op hun vorig jaar verschenen EP, met prachtige CSN-achtige samenzang. De toevoeging van de mondharmonica is erg mooi.

Follow is behoorlijk stevig door de losgaande gitaren. Het contrast is groot met het zeer ingetogen en buitengewoon subtiele Sleep in. Zeer goed in het gehoor ligt het bevallige countryliedje Miles from home, met wederom geweldige zang. Door de samenzang lijkt Drank it all zo uit de jaren zeventig weggelopen.

Een van de hoogtepunten vormt voor mij het ingetogen Mine to keep, de samenzang is hier bloedmooi. Van hetzelfde stramien is het traag voorslepende, door Nienke gezongen Without me. Het reeds eerder gememoreerde Out of the grey stond ook al op hun eerder verschenen EP.

Het beste wordt tot het laatst bewaard, het niet op de hoes vermelde Please don’t go. Alleen prachtige zang en gitaar. Kippenvel.

More than you should know is een prachtig debuutalbum geworden, wat zich met gemak kan meten met het beste wat dit jaar in dit genre verschenen is.

avatar van Lura
Het album is hier nu te streamen en is er een recensie te lezen : Exclusieve albumstream + recensie: Yellow Grass | Cortonville

avatar van Lura
Nu ook te beluisteren op Spotify

avatar van musiquefrique
Mooi album inderdaad, een positief geluid, een leuke mix van 70's Crosby Stills Nash achtige vocalen, Fleetwood Mac achtig gitaargeluid en dito liedjes. Staan echt een paar juweeltjes op. Gaan we meer van horen! Bij bovengenoemde albumpresentatie in Bitterzoet maakten ze de cd live meer dan waar.

avatar van Renoir
Helaas gemist op Crossing Border gisteren (tsja, The Delines kregen voorrang), maar dit is inderdaad een erg fijn album!