Weather Report - Mysterious Traveller (1974)

Jazz
Label: Columbia

1. Nubian Sundance (10:43)
  2. American Tango (3:42)
  3. Cucumber Slumber (8:25)
  4. Mysterious Traveller (7:22)
  5. Blackthorn Rose (5:05)
  6. Scarlet Woman (5:44)
  7. Jungle Book (7:23)
avatar van kaztor
Erg blij klinkende, hypnotiserende fusion-muziek.
Het is niet zo structuur-vast als Black Market of Heavy Weather omdat het een samenraapsel lijkt te zijn van wat opgepoetste live- en andere opnames, maar dit lijkt me wel een zeer geschikt album om 'terug' hun muziek te ontdekken na de hierboven genoemde albums.

Blijf toch steeds terugkomen bij dit album van WR. Nubian Sundance is een belevenis, een soort roes. Cucumber Slumber is één van WR's meest funky tracks. Blackthorn Rose is prachtig lyrisch.

Alleen de laatste twee nummers zijn wat minder, hoewel ik Scarlet Woman meer ben gaan waarderen na het horen van latere live-versies (bijv. 8:30).

Behoort toch tot hun sterkste albums.

WPE
Ik weet het niet, de vroege periode van Weather Report kan me toch minder bekoren dan hun latere werk. Zeg maar vanaf Heavy Weather (toen ze dus helaas wel wat commerciëler werden qua sound). Maar dit is wel een aardig album.

Mssr Renard
Lekkere jazzrockfusion, met flink wat Afrikaanse en funk/r&b invloeden.

Op de hoes staat Miroslav Vitous nog als bandlid, maar hij speelt eigenlijk alleen mee op American Tango.
Zijn vervanger is Alphonso Johnson die (in tegenstelling tot Miroslav) veel vaker de electrische bas pakt.
Dit is ook de reden dat de transformatie van akoestische jazz naar electrische fusionfunk vanaf deze plaat een feit is.

De songs zijn lekker bij elkaar gedrumd en getrommeld door Ishmael Wilburn en Dom Um Romao, die bij mij allebei niet zo bekend zijn. Dit is ook gelijk voor beiden de laatste plaat met Weather Report. Op wikipedia is allemaal informatie te vinden, die op de lp-hoes niet staan vermeld. Zo schijnen de eerste nummers van kant a en b ingedrumd te zijn door tourdrummer Skip Hadden, maar ook hem ken ik niet.

Verder gaat Zawinul veel meer dan voorheen aan de slag met synthesizers en is er ook veel ruimte voor Wayne Shorter om tekeer te gaan op de sax.
Mysterious Traveller is vooral een groovy plaat, met veel ronkende funkende ritmische songs, waarbij het voor de luisteraar toch moeilijk stilzitten is. Kant 2 is dan wel wat mysterieuzer en kalmer.