Thanatos - Global Purification (2014)

Label: Century Media

1. Global Purification (3:32)
  2. The Murder of Innocence (3:23)
  3. Infestation of the Soul (5:13)
  4. Queen of Gore (3:16)
  5. Nothing Left (5:13)
  6. World Jihad (3:14)
  7. The Demonized Minority (4:09)
  8. Feeding the War Machine (3:31)
  9. Blood Will Be Spilled (3:16)
  10. Bastion of Blasphemy (3:57)
avatar van the crook
Dertig jaar houden deze titanen het alweer vol in het metal landschap. Op de nieuweling Global Purification niets nieuws onder de zon, hooguit dat Gebedy en consorten op dit album iets meer richting (een iets ruigere) Slayer neigen qua riffs en solo's.

Tien vette death/thrash nummers worden in ruim dertig minuten als verdwaald artillerievuur je speakers uitgespuugd! De tweede track "The Murder of Innocence" steekt er voor mij met kop en schouders bovenuit. Een zeer brute track, waar de heren ook duidelijk weer hebben gespiekt bij Araya & Co. ten tijde van pak 'm beet Show no Mercy.

Thanatos is een band die schijt heeft aan trends en verdient daarom voor mij al een dikke 4,0 voor die nieuwe album!

avatar van the crook
Sjezus Edwynn, twee stemmen voor dit album! Doe hier eens wat aan

avatar van Edwynn
Och jee, ik had hier niet eens op gestemd. En dat terwijl ik in januari dit epistel toevertrouwde aan het Wingsofdeath.net webzine. Dank the crook voor de herinnering.

"Thanatos is één van Nederlands’ oudste - als het al niet de oudste is - extremere metalband ooit. Al in 1984 bestookte opperhoofd Stephan Gebédi de mensheid met eigenzinnige metal die meestal op de rand tussen thrash- en death metal balanceert. Echt productief is de band niet geweest. De korte stroomversnelling in de carrière van de band begon 1990 met het verschijnen van het debuut Emerging From The Netherworlds. Net toen de ontwikkeling van death metal op weg was naar een hoogtepunt. Twee jaar later kwam er in de vorm van Realm of Ecstasy nog een opvolger en daarna bleef het tot 2000 stil rondom Thanatos.

In de jaren tussen 2000 en nu verscheen er sporadisch een album dat weliswaar nooit teleurstelde, maar ook niet de mokerslag beloofde die tot in de verre toekomst zal blijven nadreunen. Global Purification rekent daar wellicht mee af. Conceptueel rekent de band alvast weer af met alle duistere facetten van de mensheid, muzikaal rekent de band af met het eigen oeuvre.

Want Thanatos klinkt scherper en gedrevener dan ooit. Het openende titelnummer is doordrenkt met messcherpe riffs en Gebédi weet zijn afschuw perfect om te zetten in briesende vocalen. Thanatos kiest ervoor om langzaam over te hellen naar de thrashkant en dat komt de agressiviteit zeker ten goede. Het dreigende Infestation Of The Soul laat daartegenover horen dat Thanatos ook nog op en top death metal is. Ook hier is de woede meer dan voelbaar al was het maar vanwege de brute rifferij die na het trage intro komt binnenvallen en ook weer het hysterische gebrul van Gebédi.

De gepaste tempowissels en sterke melodieuze solo’s maken van Global Purification veel meer dan een voorbijrazende sneltrein. Thanatos weet door inzet en gemeende woede oude normen en waarden uit de extreme metalwereld om te zetten in hedendaagse relevantie. Wat mij betreft is de laatste worp ook direct de beste worp in de 30 jaar dat Thanatos de wereld onveilig maakt. Global Purification is veertig minuten schuimbekkende woede, bruut riffwerk en hysterische zang verpakt in afwisselende nummers die klinken als een klok"