Fratsen - Caspar (2014)

Label: Goomah

1. Alles Komt Goed (4:22)
  2. Pastorale (4:25)
  3. Vijfpoort (3:21)
  4. Sommigen (4:51)
  5. Luie Donder (4:03)
  6. Goeie Gena (3:45)
  7. Loopgraven (5:58)
  8. Barbaar (4:44)
  9. Het Wonderschone (3:34)
  10. Utopia (4:54)
  11. Zeg Nooit Nooit (4:54)
  12. Zwart (5:23)
avatar van spoiler
Na 18 jaar een nieuwe CD van Fratsen. Nu op de luisterpaal en klinkt ouderwets lekker!!
Voor zover ik weet helaas niet op vinyl.

avatar van meneer
Dat die nog bestaan ! Goede herinneringen ! Ben benieuwd..

avatar van ðe waan
Nou, ze bestaan niet "nog" maar "weer". Een paar jaar terug weer bij elkaar gekomen voor een tribute voor hun zieke oud-manager Uli Mook (geen idee hoe het met hem is trouwens). Kennelijk beviel de hernieuwde samenwerking goed genoeg.

Eerste luisterbeurt klinkt fijn. Fratsen, maar dan toch ook met wat dwarse Krang-elementen.

avatar van namsaap
Op de luisterpaal deels geluisterd. Klinkt veelbelovend.

nice!
nu nog een gastoptreden in DWDD!!?

avatar van ðe waan
Alles Komt Goed barst van de hitpotentie, dus dat zou helemaal niet zo gek zijn.

avatar van Norrage
Wat een fantastische plaat. Wat een comeback.

Fratsen is natuurlijk de band van Andre Manuel.
En mijn eerste ontdekking met hem was het nummer Kraaien, staande op zijn eerste solo album, en tevens min of meer het startschot van Krang.
Ja, Krang vanaf de wieg gevolgd.
Voor de uitvaart van Fratsen was ik helaas te laat.
Al voelde ik mij een van zijn vrienden, aanwezig bij het uitgesproken testament Kraaien genaamd.
Vervolgens de heer Manuel regelmatig live gezien en gesproken.
Stille getuige van al zijn projecten.
Via Johan van Popeye Hengelo na jaren in bezit gekomen van albums van Fratsen.
Maar ja, nooit de spanning van een nieuwe release van afstand mee kunnen maken.
En dan is hij er nu opeens.
Als een te laat geboren baby wordt Caspar de wereld in geslingerd.
Een door vogelgriep geteisterde ooievaar uit het Oosten dropt deze nakomeling de wereld in.
Zou het een lief kind, of een mooi kind zijn?
Dit is volgens de maatstaven van Herman Finkers de eerste.
Caspar kronkelt zich via je gehoorgang als een gemuteerde oorwurm naar binnen.
Nestelt zich daar ergens op het kruispunt der hersenbanen.
Fratsen is terug.
Meer dorper dan Krang en De Ketterse Fanfare.
Al blijft Manuel de eeuwige, dwarse puber.
Hier bijgestaan door zijn grotere wijzere plaatsgenoten.
Laat dit een mooi begin zijn van een nieuw hoofdstuk.

avatar van Norrage
et lijkt alsof de acte de présence van André Manuel op het beste Nederlands-talige album van het jaar (die van Typhoon) de creativiteit van Manuel weer heeft aangewakkerd. Voor het eerst in 18(!!!) jaar komt hij namelijk weer op de proppen met een album van Fratsen. Voor wie Fratsen niet kent: Fratsen is dus de formatie van Manuel, dat niet zelden klinkt als Neil Young met lange gitaar-jams, en tegelijkertijd de meest droogkomische teksten kent (Manuel is uiteraard ook bekend als cabaratier). Nederlandse underground uit Twente, en ze zijn terug!

Op het eerste nummer, Alles Komt Goed, komt meteen alles samen wat Fratsen (en André Manuel in het algemeen) geweldig maakt. Met een bijna theatrale en ingetogen opbouw barst rond minuut 1 het nummer open, en verzekert Manuel ons met die heerlijke nonchalante Twentse lyriek dat ondanks alle tragiek - Ebola, SGP, Jezus, Pistorius en Volkert van der G - alles wel weer goed komt. Een quasi-komisch politiek correct statement, heerlijk. Alles Komt Goed wordt opgevolgd door Pastorale, waar een heerlijke Neil Young-esque gitaar-riff hard binnenkomt, om vervolgens door piano aangevuld te worden. Het begin van Caspar is al 100% raak, en Fratsen imponeert. En Fratsen knalt door. Experimenteel blijven ze overweldigen; stuwende drums, dreigende gitaren en keiharde rock. Maar ook ingetogen folk als in Sommigen komt langs, waar zelfs een accordeon opgetrommeld wordt. Maar de beste nummers zijn die bijna psychedelische gitaar-nummers als Luie Donder, waarin de gitaar en piano eindeloos doorgalmt. Mankeert er dan iets aan deze plaat? Nee. Al ontbreekt dat echte, echte hoogtepunt.

Fratsen is terug, en hoe. Ik wil het bijna meteen zeggen: dit is hun beste plaat tot nu toe. Maar dat komt ook door de tijdsgeest. Het is zó lang geleden dat André Manuel een plaat uitbracht, dat deze plaat zó welkom is. Sowieso zijn er deze dag weinig bands die op zo'n pakkende manier komische teksten combineren met swingende en vaak woest rockende rock combineren. Samen met onder andere De Kift laat Fratsen zien dat het weer ontzettend goed gaat met de Nederlandse underground- en punk-scene.

Pat-sounds: Album Fratsen - Caspar (2014) - pat-sounds.blogspot.nl

avatar van spoiler
Enkele keren beluisterd nu en ik kan allen maar zeggen dat het weer een fijn plaatje is van Manuel en Co. Toch maar eens een keer live gaan bekijken, zoals ik veel gedaan heb bij Krang destijds.

avatar van tbeest
Ikheb toch echt een CD met 12 tracks ("Vijfpoort" op 3, totaal 12 tracks)?

tbeest schreef:
Ikheb toch echt een CD met 12 tracks ("Vijfpoort" op 3, totaal 12 tracks)?

Helemaal gelijk!!! Ik heb de CD voor mijn neus liggen en er staan inderdaad 12 tracks op.
Op elke website staat overigens dat er maar 11 tracks op de CD staan??!!
Begrijp jij het nog??!!

Anyway, ik heb de correcties doorgezet en hoop dat deze spoedig aangepast worden. Thanx voor de oplettendheid.

avatar van spoiler
En snel aangepast door de beheerders van de site. Goed bezig.

avatar van tbeest
Hidden CD track Thanks.