John Foxx - Cathedral Oceans (1997)

Rock / Electronic
Label: Resurgent

1. Cathedral Oceans (5:17)
  2. City as Memory (5:44)
  3. Through Summer Rooms (6:35)
  4. Geometry and Coincidence (5:25)
  5. If Only... (3:22)
  6. Shifting Perspective (2:33)
  7. Floating Islands (6:07)
  8. Infinite in All Directions (5:51)
  9. Avenham Collonade (6:13)
  10. Sunset Rising (2:38)
  11. Invisible Architecture (3:22)
avatar van foxhusky
Tsja, dit is opeens hele andere koek dan wat we gewend waren van John Foxx. Twaalf jaar na zijn laatste reguliere album verschijnt in 1997 opeens dit album 'Cathedral Oceans'. Dit werd op hetzelfde moment uitgebracht als 'Shifting City', dat John Foxx samen met Louis Gordon maakte.

Op dit 'Cathedral Ocean' wordt niet gezongen, het is helemaal instrumentaal. Alhoewel, je hoort wel stemmen, maar dan als klanken, koorklanken. Erg mooi en bijzonder rustgevend.

Al in 1983 is begonnen met opnamen voor dit project. In 1987 heeft Foxx uitvoeringen gegeven in diverse gebouwen, kerken en tuinen in Engeland en Italië. Zelf zegt hij het volgende over deze muziek:

"Music for a vast, half-submerged, ruined cathedral. Walls overgrown. Birds wheeling under the broken dome. Only possible to enter by swimming underwater through a huge warm blue lake. Of course you would be able to breathe the water. Music would be moving quietly through the walls. Almost imperceptible unless you focus on it. Slowly but constantly changing."

Ik heb deze muziek al meerdere malen gebruikt als achtergrondmuziek bij videoproductions. John Foxx doet dat zelf ook, in 2003 kwam er een DVD uit met beelden en geluiden uit zijn Cathedral Ocean project. Ook kwamen er nog twee CD's uit: Cathedral Ocean II en III.

Naast deze 'zweef'-muziek, blijft John Foxx ook electronische popmuziek maken, samen met Louis Gordon.

avatar van goldendream
Wat is het beste van dit album?

avatar van ChrisX
goldendream schreef:
Wat is het beste van dit album?

Kun je in dit geval niks van zeggen want het is feitelijk een geheel. Volgens mij staat het album nagenoeg in z'n geheel op Youtube dus check het zelf verder

avatar van goldendream
Uiteindelijk toch maar de box gekocht met de 3 cd's en de dvd, bij Blah, voor nog geen 15 euro.

Misterfool
Nah, dit kan me niet zo bekoren. Op zich mooie ambient-achtige electronische muziek, maar voor 53 minuten is het me toch te saai.