Aqualung - 10 Futures (2015)

Label: Golden Section

4. Seventeens (3:48)
  5. New Low (4:02)
  6. Clean (4:14)

met Sweet Billy Pilgrim

7. Hearts (Spinwheeloscillate) (4:00)

met Prides

8. Shame on Me (3:32)

met Josef Salvat

9. Everything (3:30)
  10. To the Wonder (3:59)

met Kina Grannis

Aan het begin van deze eeuw was Aqualung daar ineens tussen artiesten als Coldplay, Travis, Saybia, Starsailor en Elbow.
Een leuk debuut dat uiteindelijk een beetje is gaan liggen verstoffen in mijn kast. De opvolger pikte ik ook nog mee maar daarna was ik Aqualung uit het oog verloren totdat ik het nummer met Lianne La Havas Eggshells hoorde. Was dit dezelfde Aqualung? Dit nummer waar electronica aardig aanwezig is en dat een r&B, soul invloed kent (dank u Lianne La Havas) zoals ook James Blake er succes mee heeft (dit is dan wel stukken minder spannend)?

Ja dus. Matt Hales werkt hier sowieso met veel gastmuzikanten en misschien wel om die reden fladdert dit album alle kanten op. Electronic r&b, piano ballads, Coldplay (Be Beautiful), pop, soul, folk........ het is hier allemaal te vinden.
Dat lijkt wat lastig maar toch is de eenheid nog redelijk goed in tact gebleven. Ik herken de pianonummers van weleer maar vind de nieuwere richting met electronica invloeden interessanter.
Wat mij betreft was hij hier veel meer ingedoken en was het album daardoor ook wat strakker i.p.v. deze melting pot.

Hoe dan ook heeft Aqualung zich bij mij weer op de kaart weten te zetten en dat is al een verdienste op zich.
10 Futures is een opmerkelijk album dat misschien nog even de tijd nodig heeft om nu echt goed te kunnen bepalen wat ik er van vind. Daarom vooralsnog een 3,5*.

Gaat steeds leuker worden dus halfje erbij

avatar van rem.k.o.
Wat een aangename verassing, dit album van Aqualung. Sferisch, soulful en bij momenten intens. Deze 'mag blijven'. 3,5 ster met de mogelijkheid van groei.

Steve McQueen
aERodynamIC schreef:

Mee eens Aero. Mijn favoriete plaat van Matt Hales was Still Life maar deze gaat hem voorbij. Van R&B tot Electronic idd maar toch een fijne eenheid. Heerlijk dat Eggshells en lekkere poppie Be Beautiful.
Mijn favoriet tot nog toe is To The Wonder. Heerlijke plaat dit.