Joe Tex - Buying a Book (1969)

Soul / R&B
Label: Atlantic

1. We Can't Sit Down Now (2:58)
  2. Sure Is Good (3:16)
  3. That's the Way (3:47)
  4. Anything You Wanna Now (3:43)
  5. It Ain't Sanitary (3:05)
  6. The Only Way (3:19)
  7. Grandma Mary (3:38)
  8. Get Your Lies Together (2:48)
  9. The Same Things You Did to Get Me (2:39)
  10. Buying a Book (3:24)
avatar van Angelo
Joe Tex was (op dat moment) zo’n beetje het mannelijke antwoord op Aretha Franklin van hetzelfde label. Helaas heeft hij op een paar losse songs na, nooit echt veel succes gehad. Dat heeft hem niet weerhouden een tiental albums op te nemen. ‘Buying a book’ is een prachtig variërend album. ‘We can’t sit down’ brengt ons haast een politiek statement dat lijkt op te komen voor de “zwarten”… get up brother, get up sister, get up and do something for yourself. ‘Sure is good’ is een Mexicaans-flavoured soulnummer waarin we Joe de titel horen zingen in verscheidene talen waaronder het Spaans, Frans en Duits. ‘That’s the way’ is een echt pareltje waarin we wat advies krijgen over (het hebben van) relaties, de manier waarop de man zijn vrouw moet behandelen. Dan volgen twee funkier nummers, te weten ‘Anything you wanna know’ en ‘It ain’t sanitary’. Vervolgens komt het pijnlijke, verhaal vertellende ‘The only way’, het nummer duidt aan dat Joe nog steeds gekweld is door het verlies van zijn vrouw die er vandoor ging met James Brown. Dan volgt ‘Grandma Mary’, een luchtig en losjes country/soul nummer dat net als het tweede nummer, ietwat buiten de rest van dit album valt. Dan volgt een heerlijke funky ‘Get your lies together’, een nummer dat wederom autobiografisch lijkt te zijn. In het bluesy/funky ‘Same things you did to me’ deelt Joe zijn wijsheid over liefde en het behouden daarvan… the same things it took to get me, is the same way it takes to keep me. En dan de titeltrack ‘Buying a book’ is een van de mooiste nummers van Joe en een van de prachtige nummers ooit opgenomen in Muscle Shoals. De tekst is behoorlijk sterk voor een nummer uit 1969, filosofisch getint over oude man – jonge vrouw en oude vrouw – jonge man. Damn, wat kon die Joe mooie verhalen vertellen in zijn nummers! ‘That’s the way’, ‘The only way’ en ‘Buy me a book’ behoren tot de allerbeste en allermooiste southern soul nummers ooit gemaakt. Zoals ik al eerder aangaf, is dit een prima variërend album voorzien van prima zang en instrumentatie, enkel het tweede nummers bevalt me minder.

avatar van Reijersen
Genieten met Tex is niet zo moeilijk, zo bewijst ook deze plaat.

We Can’t Sit Down Now – energieke, vrolijke song
Sure is Good – beetje gekkigheid, maar wel leuk
That’s the Way – en dat je het weet als man
Anything You Wanna Now – tijd voor een feestje
It Ain’t Sanitary – vrolijk, meewiegend nummer