Junior Wells - Southside Blues Jam (1970)

Blues
Label: Delmark

1. Stop Breaking Down (3:28)
  2. I Could Have Had Religion (3:04)
  3. I Just Want to Make Love to You (4:43)
  4. Baby, Please Lend Me Your Love (6:59)
  5. You Say You Love Me (3:11)
  6. Blues for Mayor Daley (5:52)
  7. I Wish I Knew What I Know Now (4:02)
  8. Trouble Don't Last Always (7:49)
  9. It's Too Late Brother * (6:09)
  10. Warmin' Up * (4:16)
  11. Love My Baby * (4:16)
  12. I Could Have Had Religion (Alternative) * (7:35)
  13. Rock Me * (5:49)
  14. Lexington Movies * (1:16)
  15. Go to Play the Blues * (7:37)
avatar van Geert van der Loo
Op deze "Southside Blues Jam" is getracht om de sfeer vast te leggen zoals die was op de wekelijkse Blue Monday in Theresa's Blues Bar in Chicago jaren 60. In de kleine kelder gerund door Theresa McLaurin Needham, op internet beschreven als "wonderfully funky and friendly," "slightly dangerous," and having "unreliable plumbing." Een ruige bar, waar je bij de gevonden voorwerpen zomaar een pistool kon tegenkomen, en waar Junior Wells deel uitmaakte van de vaste huisband. Ben er niet bij geweest, maar de sfeer op de CD komt authentiek over, alhoewel in de studio opgenomen.
Een heel scala aan blues klassiekers komt langs, Junior Wells in topvorm op harmonica en zang, Buddy Guy en Louis Myers geweldig op gitaar. Geen slijtage ook hoorbaar bij pianist Otis Spann. Volgens de liner notes zijn laatste studio opnames, en dat zou best wel eens kunnen. Otis Spann overleed in April 1970, en de opnames van deze CD zijn van 30 december 1969 en 8 januari 1970.
Met onze halve lockdown en de komende feestdagen voor de boeg, creëer je met een beetje fantasie, gedempt licht, een fles whiskey en deze CD als uitstekende soundtrack zomaar thuis op de bank een avondje in een Chicago Blues bar. Krijg nu al dorst.

avatar van rider on the storm
Geert van der Loo schreef:

Geert van der Loo

Geweldig Geert

avatar van AOVV
Heeft inderdaad veel weg van een live-plaat, zo voelt het absoluut aan. Junior Wells was naar verluidt niet de makkelijkste persoon om mee samen te werken (kwam aan bod in een docu over Buddy Guy, die erg goed bevriend was met Junior Wells en zelfs wat emotioneel werd toen het over diens verscheiden ging) en had een nogal ruige reputatie (hij stond met de regelmaat van een klok meer dan beschonken op het podium). Hier klinkt ie echt begeesterend en energiek, bijgestaan door zijn vriend Buddy Guy (die ook genoemd wordt in een soort bluesy parlando tijdens het slotnummer) en Louis Myers op gitaar, pianist Otis Spann (die later in 1970 overleed) en de geweldige bluesdrummer Fred Below. Zij zorgen voor een doorleefde, rauwe blues-omkadering.

Avondje Chicago Blues, erg lekker inderdaad.

4 sterren