Willy Alberti & Johnny Jordaan - Jeugdherinneringen (1974)

Label: EMI

1. Wanneer in Mexico..... (3:25)
  2. Oh, Zwarte Zigeuner (4:01)
  3. Droomland (3:07)
  4. Zilverdraden Tussen 'T Goud (4:06)
  5. Gratie (5:50)
  6. Moeder Ik Kan Je Niet Missen (4:44)
  7. Bim Bam (Oh Mooie Westertoren) (6:11)
  8. Vannacht Als de Bloemen Dromen (4:11)
  9. Eert Toch Uw Vader en Moeder (3:15)
  10. Jaloezie (3:24)
  11. Carnavalsavond (3:57)
  12. Moeder Hoe Kan Ik Je Danken (3:43)
Marcel²
Ook wel een aardige cd, maar ook niet meer dan dat. Het nummer Droomland heeft volgens mij al iedereen gezongen.

avatar van Boermetkiespijn
Mooie plaat waarop twee legendes uit de Jordaan je tot kippenvel roeren... Je kunt goed horen dat deze twee al heel wat met elkaar gezongen hebben, ze vullen elkaar geweldig aan. Ze zingen veelal liedjes die hun oorsprong vinden in de jaren 1800, dus als je zegt dat hun melodieën en teksten vaker zijn gebruikt, kan dat kloppen. Toch ben ik van mening dat Johnny en Willy deze liedjes nieuw leven in blazen, en niet onverdienstelijk! Het is een plaat met fraaie arrangementen.

Achterop de LP-hoes is commentaar van Johnny en Willy te vinden, wat ik kenmerkend vind voor de klank van deze plaat:
Willy: "Nooit eerder maakte ik een grammofoonplaat waarvoor zo weinig werd gerepeteerd maar dat was nu juist de goede formule"
Johnny: "Wat zalig die heerlijke liedjes te mogen zingen met mijn nevie Willy Alberti. Als ik dan in de studio met hem stond moet ik U eerlijk bekennen dat er heel wat in mij omging, nu ik door mijn ziekte helaas niet meer mag optreden."

Van "Droomland" word ik toch altijd wel gelukkig, al is de tekst vrijwel letterlijk overgenomen van Derby (1934).
"Gratie" is wat mij betreft het mooiste nummer, zowel tekstueel als melodisch. Een droevig maar schitterend verhaal.
In "Eert toch Uw vader en moeder" wordt het vierde gebod bezongen, beargumenteerd (niet dat dat nodig zou moeten zijn, maar toch) en tegelijk in praktijk gebracht. Prachtig lied!

Een minpuntje vind ik toch het naar mijn idee veel te lange (ruim zes minuten!) "Bim bam (Oh mooie Westertoren)".

Over de platenhoes: geweldig, die tafelkleedjes