Als je op je eerste album een nummer met John Legend hebt staan doe je toch iets goed en dat wekt verwachtingen. Laura Welsh komt uit Staffordshire, Verenigd Koninkrijk, en opereert vanuit Londen. In 2010 liet ze al van zich horen onder de naam Laura and the Tears, wat weer veranderd werd in Hey Laura, waarna ze besloot om toch maar gewoon onder haar eigen naam nummers uit te brengen.
Als je de naam John Legend ziet staan weet je dat er soul in moet zitten en dat doet het op Soft Control. Maar het is moeilijk dit een soul-album te noemen. Er zit namelijk behoorlijk wat pop in, of beter: electro-pop. Toegankelijke nummers met een bite lijkt me op z’n plaats.
Mensen die graag wat houvast hebben aan vergelijkingsmateriaal moeten denken aan Florence and the Machine en Bat for Lashes maar dan iets warmer van klank. Onwillekeurig moet ik ook denken aan Jessie Ware en dat zal ongetwijfeld komen door de toevoeging soul die dit Soft Control heeft meegekregen.
Het nummer
Still Life bevat lichte hip-hop elementen en door de dromerige sound is de band London Grammar niet ver weg en kan het nummer zo op één lijn gezet worden met Until the Ribbon Breaks, een gezelschap dat ik een paar weken geleden besprak. En dan natuurlijk het nummer waarop John Legend te horen is. Ja, dit klinkt als een heerlijk soul-liefdeslied. Een nummer waarop beide artiesten in een zeer relaxte modus hun talent laten horen. Hun zanglijnen vullen elkaar prima aan alsof ze al jaren een koppel vormen
Welsh zingt met power en schrijft prima nummers die je wel even wat tijd moet geven om goed binnen te laten komen. Gezien de voorgeschiedenis mogen we misschien voorzichtig concluderen dat het hier gaat om een wat zoekende artiest en dat is misschien het enige kleine nadeel aan dit album: het lijkt nog niet helemaal duidelijk voor welke stijl Laura Welsh het liefst wil gaan. Is het de pop, de electro of toch de soul?
Ik denk dat ze het allemaal aankan en dat het een kwestie is van zelf durven kiezen. Op Soft Control horen we hoe dan ook een beloftevolle artiest waar we nog best veel van zouden kunnen gaan horen. Nu leunt ze nog iets te veel op bijdrages en hulp van anderen. Volgende stap zou een nog sterkere Welsh moeten zijn die ons allemaal omver blaast. Zover is het nog niet maar ik weet zeker dat velen met mij zullen genieten van dit album, want goed is het zeker.
Laura Welsh - Soft Control - liveliketom.com