menu

David Corley - Available Light (2014)

mijn stem
3,69 (8)
8 stemmen

Verenigde Staten
Blues / Roots
Uitgebracht in eigen beheer

  1. Available Light (5:32)
  2. Beyond the Fences (6:21)
  3. The Joke (4:07)
  4. Easy Mistake (4:32)
  5. Dog Tales (6:17)
  6. Unspoken Thing (4:49)
  7. Lean (2:47)
  8. Neptune/ Line You're Leavin' From (5:53)
  9. The End of My Run (6:31)
  10. The Calm Revolution (7:24)
totale tijdsduur: 54:13
zoeken in:
avatar van Joshua68
4,5
Dit album de laatste dagen regelmatig beluisterd en krijgt me steeds meer te pakken. Debuut van deze 53 (!) jarige David Corley. Met zijn rauwe maar warme bariton stem neemt hij je mee op een heerlijke luistertrip. Een enkel rocknummer maar vooral rustige, intense songs. Stem heeft wat van Waits of een Lou Reed. Ook enkele nummers doen me vooral aan die laatste denken. Nummers als Easy Mistake en Unspoken Thing ademen de sfeer van Reeds 'Coney Island Baby'.
Mooi dat iemand die z'n leven lang muziek maakt nu via een Kickstarter-project op 53 jarige leeftijd dit prachtalbum kan uitbrengen!

Vento Vivimus
David’s music is so real and so unaffected – I know everyone who hears it will experience the same sensation we had making the album; that you are discovering something that’s always existed, but new every time you observe it. To say I was arrested by David’s voice is a mild way of saying it almost eclipsed the majesty of his writing. The two elements combine as well and fountain, and the source seems eternal.
Kickstarter.com
Voorlopig mijn favoriete album van 2015!

Video

avatar van Ducoz
2,0
Ik moest bij deze plaat sterk aan Malcolm Holcombe denken.

Vento Vivimus
Ducoz schreef:
Ik moest bij deze plaat sterk aan Malcolm Holcombe denken.
Tsja, zo hebben we allemaal onze indrukken. Zelf had ik hem al ergens geplaatst tussen Tony Joe White en Mark Lanegan. Holcombe is nog wat rauwer & rootsier. David gaat volgens mij wat meer richting blues. Maar dat is maar een indruk.

avatar van erwinz
4,5
Recensie op de krenten uit de pop:
De krenten uit de pop: David Corley - Available Light - dekrentenuitdepop.blogspot.nl

Hippe crowdfunding campagnes en de toch wat traditionele Amerikaanse rootsmuziek. Het lijkt een niet direct voor de hand liggende combinatie, maar in de praktijk blijken de twee prima samen te gaan.

Dankzij een zeer geslaagde crowdfunding campagne op Kickstarter kon de Amerikaanse singer-songwriter David Corley op zijn 53e vorig jaar dan eindelijk zijn debuut uitbrengen en het is een debuut dat ik niet graag had willen missen. Het is een debuut dat na enige omzwervingen nu gelukkig ook gewoon in Nederland verkrijgbaar is.

Available Light is niet alleen een prima rootsplaat, maar het is ook een rootsplaat die iets toevoegt aan alles dat ik al in de kast heb staan. Dat ligt voor een belangrijk deel aan het bijzondere stemgeluid van de Amerikaan. David Corley heeft een donkere en een wat brommerige stem, waarmee vergeleken Van Morrisson een mooi zangvogeltje is. Het is stem waarvan je moet houden, maar als je er van houdt dragen de vocalen van David Corley nadrukkelijk bij aan het hoge niveau van zijn debuut.

Het is een stem die het goed doet in combinatie met lekker lome klanken en deze domineren dan ook op Available Light. De zompige rootsklanken op het debuut van de muzikant uit Lafayette, Indiana doen me wel wat denken aan de muziek van Robbie Robertson, maar ook de swamp-blues van Tony Joe White is zeker zinvol vergelijkingsmateriaal. Tenslotte hoor ik iets van een jonge Tom Waits en een oude Chris Rea, waarmee het plaatje voor een belangrijk deel duidelijk zal zijn.

David Corley laat zich op zijn debuut bijstaan door een kleine maar zeer competente band, die een lekker bluesy geluid neerzet en hierin zowel lekker kan uitpakken als zeer ingetogen kan spelen. Het klinkt allemaal zo lekker dat je blijft luisteren, maar de magie moet uiteindelijk komen van de rauwe en wat mij betreft unieke vocalen van de Amerikaan, die zich overigens op fraaie wijze laat bijstaan door een aantal zangeressen, wat zijn rauwe vocalen alleen maar versterkt.

De rauwe maar ook gevoelige strot van David Corley brengt zijn indringende verhalen tot leven en zorgt ervoor dat Available Light veel meer is dan zomaar een serie rootssongs. Het leven van David Corley is lang niet altijd makkelijk geweest en dat hoor en voel je op Available Light.

Door de emotionele lading komen de songs van David Corley iedere keer weer hard aan, maar de plaat van de Amerikaan laat ook nog lang nieuwe dingen horen. De instrumentatie op de plaat en de productie van de plaat zijn wat mij betreft kunststukjes die er in slagen om de vocalen van David Corley steeds trefzekerder uit de speakers te krijgen en ook de zang op de plaat wordt alleen maar mooier, wat maar weer eens bewijst dat niet alleen hele mooie stemmen je kunnen betoveren.

Ik heb Available Light van David Corley inmiddels al enkele maanden in huis, maar heb gewacht op de Nederlandse release. Dat vond ik in het begin wel eens jammer, maar het heeft de plaat absoluut goed gedaan. Wat een paar maanden geleden nog een fruitige beaujolais was is inmiddels een stevige rode wijn en het is er een die nog best even door mag rijpen. Hulde voor een ieder die het hoorde toen David Corley zijn crowdfunding campagne startte. Erwin Zijleman

avatar van Lura
Dit album is trouwens in Nederland uitgebracht op Continental. Lekkere plaat overigens, die ik helaas door het grote aantal prachtige releases op dit moment, nog te weinig gedraaid heb. Direct maar eens opzetten

avatar van Ducoz
2,0
Ik vind het eigenlijk helemaal geen goede of bijzondere plaat. De nummers ontstijgen de middelmaat nergens en het zijn allemaal standaard akkoordjes. Akkoord, hij doet het wel sfeervol... maar nergens wordt het echt goed. Koortje hier koortje daar.

avatar van Lura
Ducoz schreef:
Ik vind het eigenlijk helemaal geen goede of bijzondere plaat.

Nog steeds niet uit je winterdepressie, Duco?

avatar van Ducoz
2,0
Wie weet Ik draai hem nog wel een paar keer, wees niet bevreesd. Maar met ruim 4000 soort gelijke cds in de kast(en) hier valt dit toch wel in beetje in of onder de middenmoot.

avatar van Hendrik68
2,5
Ik heb ook nogal moeite met dit album. Ik heb het vanavond voor de 2e keer geprobeerd en ook nu kwam ik er eenvoudigweg niet door. Slecht is dit natuurlijk niet. Ik weet nu al wel dat wanneer ik hem voor het eerst heb uitgeluisterd dat ik zeker wel op een voldoende uitkom, maar de 4,5-en van Joshua en Erwin zie ik bepaald nog nergens. De composities zijn inderdaad niet spannend genoeg. De stemvergelijkingen met Tony Joe White en Malcolm Holcombe zijn raak. De stem van Corley heeft echter niet genoeg karakter en overtuiging. Kan zijn omdat dit een debuut betreft en dat zijn stem nog moet groeien, maar na je 50ste lijkt me dat vrij lastig worden.

avatar van Ducoz
2,0
Oke David Corley,

Voor iemand die al meer dan 40 jaar met muziek bezig is (en nu eindelijk een debuut kan uitbrengen) vind ik het song materiaal erg matig. De nummers blinken uit in de eenvoud en lijken als klap op de vuurpijl ook nog eens erg op elkaar. De stem van Corley heeft karakter, maar net niet genoeg om de songs naar een hoger niveau te trekken. De vergelijking met Malcolm Holcombe gaat op, maar die weet net wat spannender (al zijn die songs vaak kaler) met zijn nummers om te springen.
Wat mij vooral tegen staat is de productie. Ik snap dat Corley een 'droom' heeft van hoe zijn nummers moeten klinken en nu hij de kans daar toe had, dit zo rijkelijk mogelijk aan te pakken. Dit leverd eigenlijk dicht gesmeerde songs op. Voor mij geld vaak binnen het roots/americana genre dat less more is. Dat geld hier ook. De nummers waar geen backup zangeresjes op mee doen vind ik bijvoorbeeld een stuk sterker. Daarnaast wil ik ook melden dat de tweede helft van het album eigenlijk een stuk sterker is dan de eenheids worst van kant een.

Toegegeven, er valt genoeg te genieten en ook kant 1 is niet vervelend. Maar het is gewoon niet goed of bijzonder genoeg om memorabel te zijn, of ook maar in de richting van een 4 of hoger te komen. Wellicht dat het bij dit ene album blijft, daar zou ik vrede mee hebben.

avatar van beaster1256
4,0
Ik ben het helemaal eens met je Ducoz , ik heb ook iets meer dan 4000 cdees , in dit " genre " al veel betere dingen gehoord , ik vind het niet slecht ook heeee , maar een openbaring is het heel zeker niet , enfin , terug een cd voor bij de ganse hoop ..... Ik heb trouwens een nieuwe ipod gekocht gisteren , ik had er al 3 , nu mijn vierde .... En die vul ik met alleen de allerbeste nummers van mijn collectie, indien mogelijk van elke cd of lp , het beste nummer , die beluister ik dan op mijn pensioen , nog een 2 tal jaar dus ..... Daar ik mijn ganse leven al mijn cdees " uitvoerig besproken " heb is dit een makkie ...

Gast
geplaatst: vandaag om 15:10 uur

geplaatst: vandaag om 15:10 uur

Let op: In verband met copyright is het op MusicMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.