Fiend - Tools for Tomorrow EP (2014)

1 stem

4. Poor Sinners (4:54)
  5. 404 (7:02)
  6. Collide (4:44)
avatar van Hellblazer
Zonde dat dit wordt uitgebracht op zo'n klein label. Dit had kwalitatief makkelijk op iets als Industrial Strength gekund (waar Fiend gewoonlijk op released), aangezien het echt geen rommel betreft. Ik denk echter dat het niet behapbaar genoeg is voor een label als IS en dat Fiend het daarom hier maar op heeft uitgebracht. Kost ook geen drol overigens: 3 dollar op Bandcamp.

'Out of Hell' is een opgevoerde breakbeattrack met een dubbele laag distortion erover. Degelijke track, maar na een poosje begon ik met wel lichtelijk te irriteren aan die wel érg aanwezige snare.
'Torn' is wat rechtlijniger, hoewel nog altijd lang niet zo simpel als het hapklare werk van het populairdere werk in het genre (hardcore). Veel tempowisselingen en duistere wavejes die voor een lugubere sfeer zorgen.
'4 Channels' is de eerste écht goeie track. Fijn tempo en veel geklooi met het soort breaks welke Hellfish eerder ook vaak gebruikte. Vernieuwend is het dus niet, maar dat deert me ook niet zoveel.
'Poor Sinners' is weer wat saaier, maar daarna komt het uitblinkertje van de EP. En dat is '404'. Opent met een vaag schouwspel van breaks gedurende anderhalve minuut om daarna wat meer structuur in te brengen met een 4x4 ritme. Niet veel later wordt het nummer nog veel interessanter door de triplets. Op de achtergrond ratelen de potten en pannen gezellig mee.
En tot slot 'Collide', welke ook zeker niet onder doet voor de rest. Het is voor het grootste gedeelte van het nummer ritmisch wat simpeler dan de andere tracks, maar die schrale sounds zijn wel erg vet.

Zeer goed. 4.0*