Dave Kerzner - New World (2015)

Label: Burning Shed

1. Stranded Pt. 1-5 (10:32)
  2. Into the Sun (7:21)
  3. The Lie (5:04)
  4. The Traveler * (2:02)
  5. Secret * (8:09)
  6. Reflection * (1:44)
  7. Under Control (5:54)
  8. Premonition Suite * (8:55)
  9. In the Garden * (6:16)
  10. The Way Out * (5:24)
  11. Recurring Dream * (4:30)
  12. Biodome * (1:41)
  13. Crossing of Fates (4:49)
  14. Theta * (4:01)
  15. My Old Friend (5:27)
  16. Ocean of Stars (5:36)
  17. Solitude (3:39)
  18. Nothing (6:17)
  19. Erased * (2:03)
  20. Realign * (5:04)
  21. Nexus * (5:38)
  22. New World (5:57)
  23. Redemption: Stranded Pt. 6-10 (17:25)
avatar van vigil
Ik vind het erg apart dat deze plaat een beetje onder de radar is gebleven van zo'n beetje iedereen. Was deze plaat bij Inside Out uitgebracht met hun marketingmachine kan het toch niet anders dan dat dit een flink succes was geworden. Dave Kerzner, wie kent hem niet, komt uit Sound of Contact dat 1 cd heeft uitgebracht (dan wel weer via Inside Out en met behoorlijk succces) en nu dus alleen.

Tenminste, alleen is niet het goede woord, de goede man heeft een goed gevulde telefoonklapper want we komen op dit album een hele hoop bekenden tegen uit "het wereldje" . Wat te denken van Steve Hackett, Nick D'Virgillio, Colin Edwin (Porcupine Tree), Heather Findlay, Francis Dunnery, Billy Sherwood, Simon Phillips, Keith Emerson en Pink Floyd/Gilmour achtergrondzangeres Durga McBroom.

Muzikaal gezien kom je toch ook uit bij Pink Floyd, veel Floydiaanse sfeerpartijen en de stem van Kerzner komt erg dicht in de buurt van die van Gilmour. Verder ook wel wat PT/Wilson verwijzingen, Kino dan of Frost? Tja zou kunnen... Uiteraard ook wel wat linken naar Sounds of contact al is dat over het algemeen wat poppier. Over pop gesproken, het lied Nothing is wel een beetje een buitenbeentje tussen al die fraaie progklanken. Een beetje een ELO achtige track (hoog Lynn gehalte) en zou bij een beetje goede wil gezien kunnen worden als de single van het album.

Al met al een erg leuk album, een stuk beter en verrassender als bv. Lonely Robot maar ja die zal door die eerder genoemde marketingmachine wel een stuk beter scoren.

avatar van Apieknar
Naast de reguliere versie bestaat er ook een deluxe editie die een twee keer zo lange speelduur heeft! De deluxe editie is de meest complete versie van het album, dus het zijn niet alleen maar wat extra bonusnummers die aan het album zijn toegevoegd. Ook hebben een aantal nummers die op de reguliere editie staan een langere speelduur op de deluxe editie.

Waarom er nu voor is gekozen om een complete versie en een uitgeklede versie apart van elkaar uit te brengen is mijn een raadsel.

Maar wat betreft de muziek: Ik heb onlangs de deluxe editie op cd binnen gekregen. Klinkt allemaal erg goed en heeft, zoals door vigil gemeld, duidelijk herkenbare Pink Floyd-invloeden. Aangezien het album een flinke kluif is (lange speelduur) heb ik nog een aantal luisterbeurten nodig om mijn oordeel over die album uit te spreken.

avatar van shadowgallery
Niet bijster origineel allemaal, maar het luistert wel heerlijk weg.

Mijn voorkeur gaat uit naar de korte variant, omdat die meer als een geheel voelt.

avatar van Apieknar
Ik geef 'm 4 sterren! Het is inderdaad niet ontzettend origineel, maar het is wel een sterke progressive rock-plaat. Fijne afwisseling tussen gitaar en keyboard. Stranded Pt. 1-5 en Redemption (Stranded Pt. 6-10) zijn de uitschieters! Daarnaast is Into the Sun ook ijzersterk met een mooie opbouw. Hier en daar een paar iets te dromerige nummers (op de deluxe edition).

Dave Kerzner treedt overigens op 2 april aanstaande op in de Boerderij in Zoetermeer. Daar ga ik zeker bij aanwezig zijn! Ik hoor graag Stranded live!

avatar van Marco van Lochem
Dave Kerzner zou je kunnen kennen van Sound Of Contact (het prachtige album "DIMENSIONAUT") of tegenwoordig van In Continuum. De man is een groot talent op de toetsen, schrijft prachtige liedjes en zingt zeer behoorlijk. "NEW WORLD" is in 2 edities te verkrijgen, een enkel en een dubbelaar. Met een keur aan muzikanten en een aantal bekende namen krijg je melodieuze progressieve rock te horen, die goed gespeeld wordt en ondanks de lengte geen seconde verveeld. De opener en sluiter zijn wat mij betreft de hoogtepunten plus "CROSSING OF FATES" met wijlen Keith Emerson in een hoofdrol. Voor liefhebbers van mooie progressieve rock, melodieus, afwisselend en kwalitatief. Prachtplaat!