Edgar Froese - Kamikaze 1989 (1982)

West-Duitsland
Score
Label: Virgin

1. Videophonic (4:20)
  2. Vitamin C (2:15)
  3. Krismopompas (3:19)
  4. Police Disco (4:52)
  5. Intuition (2:01)
  6. Police Therapy Center (2:38)
  7. Blue Panther (3:09)
  8. Snake Bath (4:49)
  9. Unexpected Death (2:55)
  10. Flying Kamikaze (4:01)
  11. Tower Block (3:39)
  12. The 31st Floor (2:19)
neo
Een film die zwaar leunt op Fassbinder's rol, met regie van Wolf Gremm. Froese, lid van Tangerine Dream, werd aangetrokken voor dit futuristische werkje. De componist leunt wel wat teveel op zijn Tangerine werk, want quotaties zijn talrijk in de Kamikaze score. Buiten het feit dat het gedateerd kan aandoen, wat zeker niet het geval is bij Tangerien Dream scores als Oasis, is het functioneel binnen de fantastische toekomst visie van Berlijn. Met veen visceraal achtig droom geluid, met goede keyboard hantering, is het van zekere goede kwaliteit. 3.5 sterren

avatar van Gerards Dream
Bij het surfen op deze pracht site valt mij op dat hier niet al te veel berichten staan. Zelf ben ik daar ook debet aan, want bij het stemmen ben ik hier geweest en vervolgens zie ik hem diverse malen bij het doornemen van de lijst "Mijn Albums."

Zelf ben ik niet zo gek van film, maar als ik de plaatjes bekijk bij deze cd moet het wel een vreemde film zijn geweest van Rainer Werner Fassbinder. Maar goed we zitten hier voor de muziek. Het eerste wat me opvalt is de vrij ruwe productie, wat me doet grijpen naar de volumeknop. Daarnaast is het best sfeervolle muziek te noemen van deze Edgar Froese die oprichter is van de band Tangerine Dream. De muziek zit dan qua stijl in het verlengde van het album White Eagle en ander solowerk van deze man.

Wat naast de ruwe productie wel wennen is is dat de tracks relatief kort zijn, maar qua composities wel aardig in elkaar zitten. Een meesterwerk zal dit voor mij ook nooit worden, maar wel een leuk solo-album van Edgar Froese bij een maffe film als ik zo de muziek beluister.

tangmaster
Heb de film ooit gezien en dat is nou niet mijn fav. Froeses muziek is aardig te noemen. Een aantal tracks is tijdens de White Eagle tour gebruikt in concerten. Een goed album voor zo nu en dan.

yorgos.dalman
Zeer zeer matig niemendalletje. Geen spanning, opbouw, mystiek of sfeer, (wat we van de betere werken van Froese en zijn Tangerine Dream project gewend zijn.)

avatar van CorvisChristi
CorvisChristi (crew)
Kamikaze 1989 is op zich een geinige soundtrack van Edgar Froese, echter niet meer dan dat. Lang niet zo meesterlijk dus als zijn overige solo-albums of die van Tangerine Dream uit dezelfde periode. Tja, er zitten een aantal aardige nummers tussen, maar ook een hoop vullertjes.
Ach, het is soundtrack-muziek, maar zelfs als soundtrack is ie toch wat magertjes t.o.v. die van TD
uit dezelfde periode, zoals Thief en Wavelength.

Opvallendste en beste nummer is "Police Disco", wat later zijn opwachting zou maken op de compilatie Beyond the Storm als "Year of the Falcon".
Ook "Unexpected Death" zou later een oppoetsbeurt krijgen op dezelfde compilatie met als titel "Juniper Mascara".
Verder is het wat geheimzinnige en rustige "Flying Kamikaze" heel redelijk te noemen.
Voor de rest is het niet echt een werkje om echt lang bij stil te blijven staan, op een paar leuke momenten na, zoals bijvoorbeeld het opvallend mooie afsluitertje "The 31st Floor".

In de categorie albums die het interessant maken om de collectie mee aan te vullen, mag dit wel als een opvallend album gezien worden, aangezien die (vooral op CD), erg lastig te vinden is tegenwoordig...