Amy Speace - That Kind of Girl (2015)

Folk / Roots
Label: Windbone

1. Nothing Good Can Come from This (3:11)
  2. Come Pick Me Up (3:53)
  3. Better Than This (3:41)
  4. Three Days (5:06)
  5. That Kind of Girl (4:47)
  6. One Man's Love (3:57)
  7. Hymn for the Crossing (3:36)
  8. In Chicago (3:43)
  9. Trouble Looks Good on You (2:53)
  10. Raincoat (4:00)
  11. Strange Medicine (3:33)
  12. I Don't Know How to Stop Loving You (4:56)
Hendrik68
Kijk ontzettend uit naar dit nieuwe album. Heb al een paar flitsen mogen horen en de titelsong is in een live versie op Youtube te beluisteren. Als het hele album zo klinkt dan komt het helemaal in orde. Speace heeft een van de beste vrouwenstemmen in de hedendaagse muziek.

avatar van Joshua68
CRS Bandcamp
Hier al te beluisteren!

kistenkuif
Zojuist voor het eerst in zijn geheel beluisterd. En zeker niet voor het laatst...

Hendrik68
Ik was ook al druk bezig. Eerste beluistering zit er bijna op. Totaal anders dan de voorganger, maar zoals het nu lijkt kwalitatief zeker niet minder. En die stem daar kan ik onophoudelijk naar luisteren.

avatar van Lura
Je hebt toch gelijk, Henk, dat ie al op Bandcamp staat. Gaat de komende tijd regelmatig voorbij komen.
Off-topic : Moet ik je nu in het vervolg Brian gaan noemen, kistenkuif?
In het verleden kon je als particulier rechtstreeks kopen bij crs maar dat gaat helaas niet meer.

Hendrik68
Van het weekend veel gedraaid, dit nieuwe album van Amy Speace. Voor mij is er in de wereld van de vrouwenstemmen geen enkele waar ik zo van kan genieten als die van Amy Speace. Dan heb ik het niet over bereik, zuiverheid, of weet ik veel wat. Ik heb het over een stem die raakt, die meer met je doet dan alleen een verhaal vertellen. Daarin slaagt Speace ook deze keer. Verschil met de vorige How to sleep in a stormy boat is voorlopig wel dat de nieuwe een paar uitschieters als The sea and the shore mist. Het is een vrij gelijkmatig album geworden dat over de volle lengte boeit, maar tegelijk nooit helemaal spannend wordt. Dat is jammer, als je toch ziet wat een batterij aan toppers uit het Americana wereldje er aan hebben meegewerkt, dan had er in mijn ogen iets meer ingezeten. Er is helaas voor een iets te mainstream aanpak gekozen. Maar Speace heeft altijd nog haar stem, dat voordeel heeft zij dan weer.

avatar van Lura
Amy Speace is een muzikale laatbloeier. Pas op vijfentwintig jarige leeftijd leerde ze gitaar spelen en drie jaar daarna schreef ze haar eerste song. Ze werd ontdekt in de New Yorkse akoestische scene door Judy Collins, die sindsdien ook songs van haar coverde en met haar toerde.

Haar debuut Edith O verscheen in 1998. Haar laatste, How to sleep in a stormy boat, leverde een doorbraak naar een groter publiek. Het album werd terecht overladen met geweldige kritieken. Hierop maakt ze veelvuldig gebruik van teksten van Shakespeare. Niet zo vreemd voor een voormalig regisseur, toneelschrijver en actrice. Het was een meer folk georiënteerd album, waarop ook een duet te vinden was met rijzende ster John Fullbright.

That kind of girl kwam door middel van crowdfunding tot stand. Ze riep de hulp in van fantastische muzikanten als Will Kimbrough, Cal Broemel, Eamon McLoughlin, Danny Mitchell, John Moreland en als producer Neilson Hubbard. Laatstgenoemde schreef ook mee aan twee songs. Opvallend is dat Amy met veel verschillende co-auteurs liedjes schreef. Zo schreef ze bijvoorbeeld One man’s love samen met Beth Nielsen Chapman, hetgeen overigens een echte Chapman signatuur heeft gekregen.

De teksten zijn erg persoonlijk en niet de meest vrolijke. Ze handelen over het wel en wee van haar eigen driehoeksverhouding. Een titel als Nothing good can come from this spreekt al boekdelen. De teksten zijn overigens, net als op How to sleep in a stormy boat, weer bovengemiddeld. Ze is in staat om beknopt en met eenvoudige woorden dingen te benoemen, zoals bijvoorbeeld in Raincoat. “It’s a strange kind of sadness, And it’s hard to explain, You were my raincoat, Now you’re the rain”.

Het was trouwens voor mij behoorlijk wennen aan de productie en de meer Americana-achtige songs. Maar na veelvuldig luisteren kan ik niet anders dan concluderen dat het een album geworden is met geen enkele zwakke broeder erop en kan wedijveren met zijn voorganger. En dat zegt volgens mij genoeg!

avatar van erwinz
Recensie op de krenten uit de pop:
De krenten uit de pop: Amy Speace - That Kind Of Girl - dekrentenuitdepop.blogspot.nl

Zo’n anderhalf jaar geleden besteedde ik in de categorie minder bekend of zelfs miskend talent in het rootssegment aandacht aan How To Sleep In A Stormy Boat van de Amerikaanse singer-songwriter Amy Speace.

Lange tijd dacht ik een sensationeel debuut in handen te hebben, maar Amy Speace bleek voor How To Sleep In A Stormy Boat al vijf andere platen gemaakt te hebben. Het onlangs verschenen That Kind Of Girl is dus al haar zevende plaat, maar helaas wordt het talent van Amy Speace nog altijd in veel te kleine kring op de juiste waarde geschat.

Ook That Kind Of Girl had maar heel weinig tijd nodig om mij voor zich te winnen. Een mooi bluesy gitaarloopje, een paar pianoakkoorden, een subtiele ritmesectie en dan de stem van Amy Speace. That Kind Of Girl is pas een seconde of twintig bezig, maar ik ben al om.

Dat ligt deels aan de smaakvolle instrumentatie, maar toch vooral aan de geweldige stem van Amy Speace. Net als bijvoorbeeld Lucinda Williams, Allison Moorer en Emmylou Harris beschikt Amy Speace over een stem die je diep weet te raken. Het is een stem die van een eenvoudig rootsliedje een song maakt die garant staat voor heel veel kippenvel, waardoor That Kind Of Girl zich vrij makkelijk weet te onderscheiden van het merendeel van de andere platen in dit overvolle genre.

De al genoemde instrumentatie was een sterk punt op How To Sleep In A Stormy Boat en is ook weer een sterk punt op That Kind Of Girl. Amy Speace grossiert op That Kind Of Girl in zich langzaam voortslepende en voornamelijk ingetogen songs, maar de inkleuring van de songs is keer op keer prachtig.

Binnen deze instrumentatie is een zeer voorname rol weggelegd voor het prachtige gitaarwerk van Will Kimbrough (die inmiddels in iedere stad met enige betekenis voor de Amerikaanse rootsmuziek een standbeeld verdient), maar ook de bijdragen van pedal steel en viool zijn buitengewoon smaakvol.

Het kleurt bovendien prachtig bij de krachtige maar ook emotievolle stem van Amy Speace, die iedere song op de plaat naar een nog wat hoger niveau tilt. Amy Speace beschikt over een stem die zich kan meten met de besten in het genre, maar desondanks zet ze op That Kind Of Girl een heel leger aan achtergrondvocalisten op, onder wie muzikanten van naam als Garrisson Starr, Tim Easton en Rod Picott. Het zorgt er voor dat de vocalen er nog meer uitspringen, waardoor That Kind Of Girl in vocaal opzicht een hoogstaande plaat is.

In muzikaal opzicht bestrijkt Amy Speace nog altijd een breed terrein binnen de grenzen van het verzamelbegrip Americana, waarbij uitstapjes richting folk en country net zo vanzelfsprekend zijn als uitstapjes richting de blues en zelfs een wat pompeus aandoende powerballad niet uit de weg wordt gegaan. That Kind Of Girl is hierdoor wat gevarieerder dan zijn voorganger en dat vind ik persoonlijk een pre.

Amy Speace was na de release van How To Sleep In A Stormy Boat compleet blut en moest voor That Kind Of Girl een crowdfunding starten. Het budget was gelimiteerd, maar dat hoor je er geen moment aan af. That Kind Of Girl is een rootsplaat van een torenhoog niveau en voorlopig één van de hoogtepunten in het genre dit jaar. Erwin Zijleman