Árstíðir - Hvel (2015)

IJsland
Rock / Pop
Label: Nivalis

1. Himinhvel (3:38)
  2. Things You Said (5:28)
  3. Someone Who Cares (3:20)
  4. Moonlight (3:50)
  9. Silfurskin (2:29)
  10. Shine (4:14)
  11. You Again (3:16)
  12. Unfold (4:47)
  13. Things You Said [Radio Edit] (4:51)
Árstíðir gaat op Hvel door waar ze gebleven waren op voorganger Svefns Og Vöku Skil, uit 2011 alweer.

Ze proberen in enkele nummers een iets dreigender toon neer te zetten maar het is toch de lieflijke speelsheid die de overhand neemt.
Mooie samenzang, strijkers en akoestische gitaren dus.

Árstíðir is voor mij IJslandse lente en dat is het nog lang niet, maar het past ook prima in onze eigen Nederlandse winters met hier en daar een klein vlokje sneeuw

Ietwat gezapig voor de één, pure schoonheid voor de ander en tot die laatste categorie behoor ik.
Misschien ietwat meer van hetzelfde onderhand, maar voorlopig kan ik hier weer volop van genieten.
Hvel is tot stand gekomen d.m.v. crowdfunding en dat zijn altijd wel sympathieke initiatieven.
Toch zit ik voorlopig een halfje lager dan de twee voorgangers en dat is niet eens zo zeer omdat de kwaliteit iets minder is, maar het zit hem in het feit dat er nu een stuk meer Engelstalige nummers op staan en tot IJslanders die maar beter niet in het Engels kunnen zingen zoals Jonsí of Ásgeir behoren ook de mannen van Árstíðir. Hoe het lekker 'sprookjesachtig' en blijf vooral in je eigen taal zingen!
Het is maar een klein minpuntje, want verder is het gewoon weer een prachtig album geworden en ik kan niet wachten tot de vinyl versie binnenkomt.