East India Youth - Culture of Volume (2015)

Electronic / Pop
Label: XL

1. The Juddering (4:38)
  2. End Result (5:17)
  3. Beaming White (3:53)
  4. Turn Away (4:07)
  5. Hearts That Never (6:47)
  6. Entirety (4:21)
  7. Carousel (6:22)
  8. Don't Look Backwards (4:57)
  9. Manner of Words (10:18)
  10. Montage Resolution (4:32)

avatar van Rhythm & Poetry
Krachtige plaat met toffe zang en bombastische instrumentaties. Goed om lekker bij wakker te worden. Waarom dan slechts een 3,5? Zeker niet elk nummer is een voltreffer; Hearts That Never en het begin van Entirety vind ik niet fijn.

East India Youth als favoriete album van GrafGantz. Dat maakt nieuwsgierig. Totaal over het hoofd gezien. Zou het komen omdat ik Total Strife Forever eigenlijk al weer vergeten ben? Het album stamt notabene uit 2014 maar lijkt al veel verder weg.

Voor mij voelt Culture of Volume toch net even wat lekkerder, waarschijnlijk door de 'vette' instrumentatie. Wat kitscheriger soms, wat meer bombast, wat meer 'foute' jaren tachtig gevoel (let wel: ik vind de jaren tachtig verre van fout, maar ik heb het over de populaire variant van dat decennium).

Desondanks ontbeert het net dat beetje méér om het eindejaarslijstjes materiaal te laten worden en daarvoor vind ik het net iets te lichtvoetig. De term 'leuk' is goed van toepassing. 'Leuker' als ik het vergelijk met de voorganger. 'Niet leuk genoeg' om er helemaal lyrisch over te worden. Maar verder? Prima popplaatje

avatar van Dim
Dim
Ik kende lange tijd alleen Turn Away - een prima nummer, maar het leidde niet tot het draaien van de hele plaat. Bij het nog eens bekijken naar alle releases van 2015 kwam ik deze naam weer tegen en dacht ik: "toch maar eens proberen". Al na de eerste luisterbeurt dacht ik: "Deze komt met terugwerkende kracht hoog in mijn eindejaarslijst". Wat een geweldige muziek, mooi ingemetseld tussen een fijn mysterieus intro en outro.