Captain Beyond - Captain Beyond (1972)

Label: Capricorn

1. Dancing Madly Backwards (On a Sea of Air) (4:03)
  2. Armworth (1:48)
  3. Myopic Void (3:31)
  4. Mesmerization Eclipse (3:49)
  5. Raging River of Fear (3:47)
  6. Thousand Days of Yesterday (Intro) (1:20)
  7. Frozen Over (3:42)
  8. Thousand Days of Yesterdays (Time Since Come and Gone) (4:00)
  9. I Cant Feel Nothin', Pt. 1 (3:38)
  10. As the Moon Speaks (To the Waves of the Sea) (2:25)
  11. Astral Lady (1:15)
  12. As the Moon Speaks (Return) (2:14)
  13. I Can't Feel Nothin', Pt. 2 (1:14)
avatar van i.Ron S.
De zanger is Rod Evans, bekend van de eerste(en toch wel geslaagde)albums van Deep Purple en enkele leden van Iron Butterfly waaronder bassist Lee Dorman en een fantastische drummer waarvan ik de naam momenteel niet meer weet.
Maar de nummers hebben wat van een progressieve versie van Deep Purple. Een enorm geslaagd geheel met zowel trage als stevige hardrocknummers(bvb. Frozen Over). Voor een rockfan zijn er weinig redenen om dit album slecht te vinden.

miloz
Zwaar onderschat album. 6 stemmen voor zo'n topalbum. Inderdaad progressieve versie van Deep Purple. Lekker swingend maar ook aangrijpend en innovatief. 4*

avatar van Jupilerman
De drummer is Bobby Caldwell,en op gitaar hebben we Larry Reinhardt van Iron Butterfly.Machtige band is het,zoals in deze performance http://www.youtube.com/watch?v=J2L8wheRPpM

Als alles net zo goed is als het openingsnummer dan verdient het album zeker meer aandacht. Overigens ben ik meer onder de indruk van de ingenieuze riffs dan van de drummer. Let er ook op hoe rond de twee minuten de gitaarsolo al begint tijdens de zang en van box naar box heen en weer gaat.

Paulusss
Een van de beste platen ooit. Riff na riff, de ene na de andere geweldige drumbreak, toffe songs en dat alles in een net iets meer dan een half uur.

Helaas, ik kan het er niet mee eens zijn. De riffs zijn inderdaad best goed, maar de voorspelbaarheid van elk nummer verdraag ik maar slecht. Daarom hoor ik weinig innovatiefs. De openingsnummers vormen de uitzondering. Dancing madly backwards, Armworth en Myopic Void zijn zeer de moeite waard - ze vormen in feite een kleine suite.

avatar van trebremmit
Heerlijk album wat blues en progressive rock combineert. Band uit begin jaren 70 wat nooit succesvol is geweest maar de laatste jaren herontdekt wordt door velen.

_Lynn_
Mijn nieuwe nummer 1. Fantastische plaat!

avatar van Hans Brouwer
Voor mij opzienbarend om Rod Evans na drie Deep Purple albums uit de jaren '60 nu als zanger in Captain Beyond te horen. Captain Beyond: wat moet ik er van zeggen? Ik had nog nooit van deze Amerikaanse band gehoord maar het klinkt erg goed. Als Deep Purple fan van het eerste uur ben ik echt aangenaam verrrast .

avatar van liefkleinhertje
Uitstekende plaat met jaren 70 rock met een psychedelic randje waarbij de zang van Rod Evans zeer goed past
de drummer Bobby Caldwell slaat alles prima raak en de hoes mag dr ook wezen
Voor mij geen zwak moment en een aanrader dit verveelt geen moment

Zondag gekocht op LP. Precies een heruitgave.
Ik ben blij als een klein kind met deze vondst!

HeSo
Dat deze band nooit op grote schaal doorgebroken is voelt als een onrecht. Want wat is dit album goed zeg. Dit album benadert de perfectie, dit album benadert Deep Purple. Rod Evans, twee jaar eerder door Blackmore ontslagen uit de band, neemt hier overtuigend revanche. Mijn beste ontdekking uit 2012, veertig jaar na de release. Beter laat dan nooit.

avatar van spinout
De nummers lopen vloeiend in elkaar over zonder een moment van rust. De band klinkt enorm op elkaar ingespeeld. Verrassend genoeg zijn de nummers geschreven door Evans en Caldwell. Deze plaat is beter dan de DP platen waar Evans op zong of eender welke Iron Butterfly plaat.

avatar van B.Robertson
Beetje psychedelisch/progressief (hard)rock plaatje, zal hun tweede album binnenkort ook weer draaien. Captain Beyond was niet iets van korte duur en is nog steeds actief, daar ben ik net achtergekomen. Gaat me in de eerste plaats om Rod Evans, wiens muzikale carrière uiteindelijk kapot ging door een rechtszaak met het management van Deep Purple (zie Wikipedia ).

avatar van jorro
Weer zo'n band die mij ontgaan is omdat ik te jong was destijds. Op Last.fm grotendeels beluisterd en ik vond het bijzonder fraai. Vooral de eerste paar nummers zijn sterk, waarbij Myopic Void er voor mij bovenuit steekt. In Mesmerization Eclipse en het daar op volgende Raging River of Fear is de gelijkenis met Deep purple gauw gemaakt. Ik kan me zelfs niet aan de indruk onttrekken dat Captain Beyond met dit album Deep Purple muzikaal de loef afsteekt.
As the Moon Speaks (To the Waves of the Sea) is helaas nergens te vinden. Dus geen officiële stem voor dit album, maar gebaseerd op de rest, zou ik zeker tot 4* zijn gekomen.
Terecht een plaats (90) in de 100 greatest Albums of 1972. Op #117 in de huidige chart over 1972 van Best Ever Albums.