Todd Rundgren - Global (2015)

Label: Cherry Red

8. Soothe (3:51)
  9. Terra Firma (4:25)
  10. Fate (4:09)
  11. Skyscraper (4:06)
  12. This Island Earth (4:01)
Ben benieuwd of dit weer een ouwerwets goed album gaat worden...

Fedde
Kijk eens aan! Ook ik ben erg benieuwd. Nu was de maand april al Rundgren-maand in huize Fedde en dat wordt het dan ook dit jaar. Ik hoop nog steeds op iets wat uitsteekt boven State en voorgaande albums, maar er zal ook nu wel weer veel electronica aan te pas komen. We gaan het meemaken.

avatar van E-Clect-Eddy
De nieuwe single Global Nation staat sinds vandaag op Spotify en klinkt in het verlengde van het vorige album State.

Vanavond global streaming preview event aangekondigd via Todd's Facebook pagina

Soothe
Todd speelt hier weer even voor God. Hij kan je gebroken hart niet repareren, al je dromen waarmaken of de lucht blauw toveren, maar wel leed verzachten, troost brengen, soothe you.
Typisch Rundgren. Gevoelige en fraaie ballad te midden van veel electronisch geweld op deze CD, maar heel sterk kan het tot nu toe nog niet noemen.

Ach TODD moet je even op je in laten werken de maestro is en was zijn tijd altijd ver vooruit

Neal Peart schreef:
Klopt. Hij denkt sneller dan wij met z'n allen. Kwestie van tijd of het een geslaagd album is of niet.

avatar van E-Clect-Eddy
Een week later dan de VS maar nu ook in Europa beschikbaar o.a. Spotify.

avatar van E-Clect-Eddy
Na 2x luisteren van GLOBAL ga ik er nog eens het vorige album STATE erbij pakken, gevoelsmatig klinkt het als een lichtvoetig voortzetten daarvan. Ik zou zeggen dat de teksten van STATE interessanter en soms grappiger in de oren klinken dan op GLOBAL. Krijg bij het nieuwe album bijna de neiging om het Synthipop te gaan noemen. Ook STATE gebruikt veel synths maar klinkt meer funk-rock en hier en daar klinkt het als Thomas Dolby.

Het lijkt trouwens dat er niet veel fans van Todd over zijn gezien dat Last.fm stats aangeven dat het nieuwe album slecht 4 luisteraars had in de eerste week! Het vorige album is ook niet bijster populair met gemiddeld 6 luisteraars per week.

edit: nu 4x beluistert en bevalt me wel ook al vind ik het vorige album iets meer rockend.

beaster1256
Juistbinnen , zeerbenieuwd , ik ben al fan van het prille begin , dezecd van mijn genialevriend zit met nog een 5 tal nieuwe cdees in mijn weekpakket , dus nog een een commentaar volgende week , vrienden , maar dat de hoogtijdagen van Todd voorbij zijn , dat staat als een paal boven water ....

Als ik dit album vergelijk met pakweg HEALING, nou sorry dat bakt hij ze met Global niet echt bruin.
een paar nummers hebben nog nogwel een (hoog) TODD gehalte, maar gezien het gehele album te weinig.
Bij Someting/ Anything en Healing zijn ALLE nummers top!

Neal Peart schreef:
een paar nummers hebben nog nog wel een (hoog) TODD gehalte, maar gezien het gehele album te weinig.
Bij Someting/ Anything en Healing zijn ALLE nummers top!

Juist geconstateerd. Samen met Todd (1974) noem je daar wel de beste albums. Daarbij valt alles vanaf de interactieve computerperiode (TR-i) in het niet. De creativiteit kon zich niet meer kanaliseren. Ter verdediging van de man zeg ik daarbij dat het hem zakelijk gezien na het geflopte theaterproject Up Against It, niet meer lukte een grote platenmaatschappij te interesseren. 2nd Wind (1991) was dan ook het laatste bij Warner gecontracteerde album. Het was Albert Grossman, de bullebakkerige manager van Bob Dylan die in 1970 Bearsville Records oprichtte, Rundgren's talent opmerkte en hem zelfs een plaats in de directie van het bedrijf gunde om hem alle ruimte te geven voor zijn creatieve uitspattingen. Zijn beste albums werden gemaakt bij Bearsville.

Toen die steunpilaar wegviel kon hij nog 3 platen maken bij Warner en daarna moest de man het zelf doen. Een contractje met Philips voor het mislukte cd-i project, productiewerk hier, computeranimatie daar, de focus op zijn creatieve talent verbrokkelde. De veelbelovende artiest werd klusjesman om het maar zo te zeggen. Albums nam hij voortaan thuis op, op de laptop. Goedkoper natuurlijk, maar de studio-wizard van weleer miste daarmee wel zijn voornaamste instrument en werkomgeving: de ambiance van een professionele platenstudio.

Natuurlijk vonkt hier en daar wel de oude Rundgren door in zijn werk, ook hier op Global. Toch is er niet één nummer bij dat in de schaduw kan staan van zijn beste albums zoals hierboven genoemd. Tel daarbij dat de stem van Todd lang niet meer kan wat hij eerst kon en je begrijpt dat het vergane glorie is waarmee we hier van doen hebben. Voor een uiterst select publiek. Dat hij hier zelf genoegen mee neemt siert hem wel natuurlijk. Hij heeft er nog plezier in. Zingt niet alleen zijn "Greatest Hits" in talkshows, maar zoekt nieuwe wegen. Dat zouden er meer moeten doen. Karaktervol. Maar geslaagd? Dat is de vraag.

avatar van Lura
Dit album doet me helaas pijn aan de oren. Waar is de geniale muziek, van vooral uit zijn begintijd, zoals bijvoorbeeld Runt. The ballad of Todd Rundgren, gebleven?!

avatar van heartofsoul
Een naar, mechanisch geluid, dit album. De zoveelste domper. Helemaal eens met Lura.
Nee, de tijden van Runt en Something/Anything komen waarschijnlijk nooit meer terug, al vind ik het opvallend dat de liedjes nu wel heel armetierig zijn. . Of luisteren we niet goed? Andere users kunnen hier namelijk nog wel een voldoende voor geven, terwijl ik me deze keer maar van stemming onthoud.

avatar van Lura
De liedjes zijn volgens mij gewoon armetierig en dan helpt meer luisteren echt niet.

Fedde
Inderdaad, onvoldoende, dus stem verwijderd.

Fedde, complimenten!! een uitstekende analyse

avatar van E-Clect-Eddy
Zo te zien is nagenoeg al zijn werk van Spotify verwijdert en alleen dit album en een live at the BBC album overgebleven. Lijkt me een probleem bij Spotify want ook het aantal volgers is nog slecht 14...?

avatar van heartofsoul
Nee hoor, alles staat er nog gewoon op. Kijk maar eens als je als zoekgegeven Todd Rundgren
invoert. Dan kun je namelijk 2 maal op zijn naam klikken. Een beetje slordig van Spotify, dat wel.

avatar van E-Clect-Eddy
Aah, nu zie ik het ook, was me eigenlijk niet eerder opgevallen. Maar je ziet de tweede naam pas als je aan zijn achternaam begint want als ik slechts Todd intype dan verschijnt er maar één artiest.

beaster1256
toch eenzeer goeie plaat , ligt in het verlengde van zijn vorige ...

ik mis de magie van..Healing, Something Anything, A Wizzard...

beaster1256 schreef:
toch eenzeer goeie plaat , ligt in het verlengde van zijn vorige ...

Sorry, beaster, maar direct in de opener gaan bij mij de tenen krom staan, zo slecht vind ik het. Maar goed, smaken verschillen.

Op zich is dit geen slechte plaat, vind 'm beter dan State, waar toch een aantal lekkere nummers op stonden. Een paar luisterbeurten heeft deze overigens wel nodig. Toch haalt deze het niet bij bijv. Liars of zijn werk in de zeventiger en tachtiger jaren. Maar ja, het is Todd en dan is het altijd een verrassing wat je voorgeschoteld krijgt. Ik zou zo zeggen, luister eens naar Runddans, dat is een echte aanrader!