Joan Baez - 5 (1964)

Folk
Label: Vanguard

1. There But for Fortune (3:15)
  2. Stewball (3:00)
  3. It Ain't Me Babe (3:20)
  4. The Death of Queen Jane (Child No. 170) (3:52)
  5. Bachianas Brasileiras N.5 (6:18)
  6. Go 'Way from My Window (2:14)
  7. I Still Miss Someone (3:14)
  8. When You Hear Them Cuckoos Hollerin' (2:48)
  9. Birmingham Sunday (4:03)
  10. So We'll Go No More A-Roving (1:44)
  11. O'Cangaceiro (2:22)
  12. The Unquiet Grave (Child No. 78) (5:20)
fredpit
Eerste berichtje en 2e stem bij deze lp van de "queen of folk music"

Vreemd want ze heeft werkelijk een prachtige stem en heeft op deze plaat zelfs uitstapjes richting opera...Toch blijft het folkmuziek...beetje donker,begeleid door gitaar,klein en fijntjes qua compositie en begeleiding, maar groot qua performance.

Met covers van Cash, Dylan en Phil Ochs en div originals moeten liefhebbers van deze zangers ook zeker eens luisteren naar deze dame

prachtig 4.5*

avatar van indana
Erg fraai album met een mooie mix van muziek en een stem die (mij) blijft boeien.

fredpit heeft het over een uitstapje naar de opera en dan denk ik dat het over Bachianas Brasileiras No. 5 van Heitor Villa-Lobos gaat. Echter komt dat niet uit een opera (Lobos heeft bij mijn weten 1 of 2 opera's geschreven), het is gebaseerd op een braziliaans volksliedje, al zou je dat op het eerste gehoor niet zo zeggen inderdaad. (dit is niet om pedant te zijn maar om mensen die het werk van Baez niet kennen niet af te schrikken..)
Erg mooi is ook de vertolking van Lord Byrons (engels dichter/schrijver) gedicht So We'll Go No More A-Roving.
en The Unquiet Grave is ook nu nog om kippevel van te krijgen.
Het beluisteren meer dan waard.

indana schreef:

klopt natuurlijk..

Het meest schokkende nummer op dit album vind ik echter "Stewball" waarbij ik iedere keer denk dat ik naar Happy X-Mass van John Lennon aan het luisteren ben.

avatar van indana
Dat laatste klopt ook pretfit, maar dat kan je Joan dan weer niet kwalijk nemen (denk ik)

Joy
ik ken niet veel van baez, maar deze plaat stond wel jarenlang in mijn pa's kast, zon beetje zijn enige uittng van flowerpower of iets wat in die richting gaat, de rest van zijn platen waren allemaal klassiek

ik vind de stem van baez wonderschoon, leerde baez zelf eigenlijk pas kennen toen ik ontdekte dat judas priest's diamonds and trust, eigenlijk van baez was, en ik zodoende dat originele nog mooier vond

gouden keeltje, uniek stemgeluid, zoete liedjes die je raken

pretfrit
@Joy : flower power in 64 ?

De liedjes zijn niet echt zoet..maar kan me goed voorstellen dat ze zo in jouw herinnering staan.

@ indiana: Nee dat kun je Joan zeker niet kwalijk nemen...John zal het ook wel niet bewust geleend hebben...(hoop je dan)

avatar van indana
@pretfit: ik heb eens even een beetje rondgekeken in Wiki en het nummer blijkt al vrij oud te zijn en in zeer verschillende uitvoeringen bekend. Somige gaan terug tot de 18e eeuw. inderdaad is ook Lennon's Happy Xmas (War Is Over) gebaseerd op het op dit nummer. (zie ook het Wiki artikel over Skewball)

@ Joy: Zoetigheid kan ik ook niet echt ontdekken, wel veel vileine opmerkingen en bitteheid. Maar misschien bedoel je dat het wat lieflijk klinkt, daar kan ik mij wel in vinden, echter er zit wel degelijk een niet liefelijke ondergrond in.

pretfrit
kijk, dat is leuke info...bedankt

avatar van LucM
Van Joan Baez had ik tot nu toe ik enkel een compilatie-dubbelaar, dit album heb ik toevallig op de kop kunnen tikken.

Een heel mooie en unieke stem heeft zij en ze zingt met veel passie en gevoel, meestal met enkel gitaarbegeleiding. Zij schrijft geen nummers zelf, hier staan traditionals en - overigens prima - covers van o.a. Bob Dylan (It Ain't Me Babe) en Johnny Cash (I Still Miss Someone). Haar uitstapje richting opera (Bachianas Brasileiras N.5) kan mij minder bekoren.

avatar van heartofsoul
De échte folknummers op dit album, zoals die van Richard Farina, Bob Dylan en vooral het ingetogen "There But for Fortune" van Phil Ochs spreken mij het meest aan. Als Joan Baez echter laat horen wat ze, in vocaal opzicht, allemaal in huis heeft (en dat is heel wat), raak ik echter snel geïrriteerd door haar opdringerige stem (althans, zo ervaar ik die). Daar staat dan weer het excellente akoestische gitaarwerk tegenover.
Alles bij elkaar een aardig album, dat ik alleen niet al te vaak hoef te horen. Ik vond gisteren een vinylexemplaar, dat ik vannmiddag op de draaitafel heb gelegd, en dat hier en daar lekker kraakte.
Gezellig hoor.

Mssr Renard
In de kringloop voor een krabbehats kunnen vinden, op lp, in mono, met tikjes. Klink wat mij betreft erg fijn. Ingetogen, mooi, puur. Ik kende haar werk niet goed, en volgens mij alleen wat later werk. Maar ik zal mijn ogen openhouden voor dit jaren zestig-werk, want mijn interesse is gewekt.

Prachtige stem.