Mashrou' Leila - Raasük (2013)

Libanon
Uitgebracht in eigen beheer

1. Prologue (1:20)

met Erik Truffaz

2. Abdo (3:17)
  3. Ala Babu (4:36)
  4. Taxi (2:44)
  5. Skandar Maalouf (4:01)
  6. Lil Watan (3:36)
  7. Bishuf (4:33)
  8. Raasuk (4:02)
  9. Wa Nueid (5:05)
  10. Bahr (3:27)

met Erik Truffaz

Van die momenten dat je je even helemaal stort op een nieuw ontdekte band. Even complete gekte: kijken of al hun werk zo goed is. Laat ik daar gewoon mee beginnen: ja dat is het!

Zo, die hebben we gehad.

Op Raasük vallen de bijdrages van de gastartiesten op. Zelf zijn ze te vinden op het nieuwe album van Hercules and Love Affair. Het zegt wel wat: zo onbekend zijn ze blijkbaar ook weer niet, dit Mashrou' Leila uit Libanon, een band die me op dit moment even flink in z'n greep heeft.

Mashrou' Leila's tweede volwaardig album stamt uit 2013 en staat bomvol sterke nummers. Hun afkomst is zeker terug te horen, maar ook verwerken ze er soms jazzy klanken doorheen (niet zo gek gezien de gastartiesten). Maar dit album kent ook wel wat uptempo 'folky' kanten.

Dat niet alleen: de band daagt de luisteraar uit en neemt ze mee op een rijk gevuld muzikaal avontuur. Nog belangrijker: elk album is weer anders, fris en verrassend.
Goed, het is niet voor iedereen weggelegd. Je moet ook door de taal heen kunnen luisteren: ik versta er in elk geval niets van en velen zullen hetzelfde met mij hebben, maar dat is niet eens nodig.

Mocht Ma Tetrikini Heik bekend voorkomen dan klopt dat: een cover van Ne Me Quitte Pas (Jacques Brel).

Ondanks alle controverses ook geliefd en succesvol in eigen land: dat zegt toch wel wat.