Doug MacLeod - Exactly Like This (2015)

Blues

7. Ridge Runner
  8. New Morning Road
  9. Raylene
  10. Heaven's the Only Place
  11. You Got It Good (And That Ain't Bad)
avatar van Lura
Doug MacLeod is een ervaren bluesmuzikant, wiens catalogus intussen ongeveer een twintig tal studio albums bevat. There’s a time uit 2013 won de Blues Music Award voor het akoestische album van het jaar en hijzelf die van beste akoestische artiest van het jaar. Volgens mij terecht, want het is een fantastische plaat en hijzelf een voortreffelijk muzikant.

Over There’s a time schreef Rein v.d. Berg voor Johnny’s Garden een recensie : Doug MacLeod: There?s a Time | www.johnnysgarden.nl. Exactly like this werd volgens hetzelfde, beproefde recept opgenomen als zijn voorganger. Dus volledig live, zonder gebruik te maken van overdubs en andere aanpassingen.

Hij ziet het resultaat als een eerbetoon aan zijn vele muzikale invloeden, die variëren van Wes Montgomery, Louis Jordan, Jerry Reed, Tony Joe White, John Lee Hooker tot zelfs Duke Ellington. Hij wordt op Exactly like this bijgestaan door de zeer ervaren musici Mike Thompson op piano, Jimi Bott op drums en percussie en Denny Croy op bas.

De opnames duurde slechts twee dagen. Het door Doug MacLeod zelf geschreven materiaal is behoorlijk gevarieerd, zo tref je naast boogie woogie bijvoorbeeld ook een countrynummer aan! De musici voelen elkaar perfect aan. De andere musici krijgen van Doug ook de nodige ruimte om te excelleren, zoals in Ridge runner. Hierop bespeelt Jimi Bott op inventieve wijze een wasbord en Denny Croy tovert een werkelijk sublieme solo uit zijn staande bas.

De teksten bevatten zoals gebruikelijk weer de nodige humor en gaan met enige regelmaat over vrouwen. De geluidsopnames zijn, net zoals op de vorige cd, van superieure kwaliteit en vastgelegd op een HDCD. Uiteraard ook op een gewone cd-speler afspeelbaar. Er wordt een uiterst informatief boekje meegeleverd, waarin bijvoorbeeld meer te vinden is over het ontstaan van de nummers.

De titel voor het album werd overigens met grote aandrang aanbevolen door een fan (een vrouwelijke, uiteraard) . De foto op de voorkant van de hoes werd door de Eindhovense fotograaf Theo Looijmans gemaakt tijdens een optreden in het Cultuurhuis in Heerlen. Op 29 september zal hij daar weer aanwezig zijn voor een optreden.

avatar van Broem
Geen woord teveel Lura. Ik volg Doug al heel wat jaartjes en met zijn blues en vooral manier van spelen weet hij bij mij altijd weer de juiste snaar te raken. Dat gecombineerd met die prachtige opname kwaliteit en de ingrediënten zijn aanwezig voor 'n heerlijk uurtje luistergenot. Op dit album is dat wederom het geval. Zo hoort blues te zijn.

avatar van heartofsoul
Inderdaad, prachtig album. Het is gelukkig op Spotify te beluisteren, en ik heb het op mijn lijstje van nog aan te schaffen cd's gezet. Ooit was er op de kabel een heel erg goede jazz-zender (de naam ben ik even kwijt) met een zeer gevarieerde programmering, en MacLeod presenteerde daar toen een goed bluesprogramma, met ook de nodige soul, rhythm and blues en aanverwante muziekstijlen. Die ruimhartige muzikale oriëntatie hoor je hier ook terug. Sympathieke plaat, inderdaad mooi van geluid, en wat een sympathieke stem heeft MacLeod. Aanbevolen voor alle blues- maar ook andere liefhebbers dacht ik zo.

Fantastische muziek en dito geluidskwaliteit. Helaas is het album op vinyl zo goed als onbetaalbaar geworden. Heb me daarom met de cd tevreden moeten stellen, maar is niet bepaald een straf.