Deep Purple - Long Beach 1971 (2015)

Alternatieve titel: The Official Deep Purple (Overseas) Live Series

Label: earMUSIC

1. Speed King (11:04)
  2. Strange Kind of Woman (11:11)
  3. Child in Time (20:24)
  4. Mandrake Root (27:17)
avatar van gigage
Volgens mij maakt het niet meer uit wat er uit de purple archives komt, weer een top 100 notering.

avatar van B.Robertson
Uit 1971 is er weinig uitgebracht. Behalve wat nummers op New, Live & Rare kan ik me weinig heugen. Dit gegeven samen met een korting van de Large rechtvaardigde de aankoop voor mij. Een nieuwe (oude) uitvoering van Speed King vind ik altijd wel verheugend, zo ook Child in Time. Hier verder nog Strange Kind of Woman toen het nog maar net uit was en Mandrake Root nog een keer voordat het vervangen werd door Space Truckin'. En daarmee is de koek helaas op.

buizen
Tof hebbeding, zo'n EP met zulke lange uitgesponnen uitvoeringen van songs.

avatar van B.Robertson
Speed King is weer geweldig, zo ook Strange Kind of Woman en de nog langer dan op Scandinavian Nights uitgesponnen versie van Child in Time. De laatse pakweg 8 minuten van Mandrake Root vind ik dan weer een lange zit. Later, met de komst van Highway Star, verhuisde Speed King naar de toegift.

Eewww, de mix van Speed King is lang niet optimaal. Dat is jammer, want ik ben nooit een bevredigende live versie tegengekomen. Dat komt natuurlijk omdat deze band de lat zo ongelooflijk hoog heeft gelegd dat alles wat er net onder zit mij niet meer tevreden kan stellen. Anders gezegd: ik ben zo strontverwend dat ik alleen maar genoegen neem met superfantastiwastigeweldig goed - gewoon heel erg goed is prima voor bv. Led Zep of Black Sab live, maar niet goed genoeg voor DP.
Mijn lievelingsversie is deze

Deep Purple - Speed King (Live 1970 UK) HD - YouTube

maar ik hoef het bezwaar hiervan niet uit te leggen.
Wat een ritmesectie. Dat ontsnapt nog wel eens aan onze aandacht, omdat de andere drie van die klasbakken waren.

avatar van B.Robertson
Prachtig mooie clip. Zie ze eens musiceren, de energie spat eraf! Speed King heeft voor een bevredigende geluidsopname, in die tijd, het nadeel om openingsnummer te zijn als het geluid hier en daar nog bijgesteld moet worden. Zijn ze met de komst van Don Airey gestopt met dit nummer, of zou het gaandeweg door de jaren heen afgevallen zijn? Laatste live-opname komt van Total Abandon: Australia '99.