Samba Touré - Gandadiko (2015)

Mali
Wereld / Blues
Label: Glitterbeat

1. Gandadiko (4:25)
  2. Wo Yende Alakar (4:25)
  3. Male Bano (5:12)
  4. Farikoyo (3:57)
  5. Touri Idjé Bibi (4:07)
  6. Chiri Hari (4:01)
  7. Gafoure (5:08)
  8. Su Wililé (4:53)
  9. I Kana Korto (3:59)
  10. Woyé Katé (4:32)
avatar van philtuper
Prachtig album dat absoluut de aandacht verdient van de liefhebber van wereldmuziek. Meesterlijk gitaarwerk ook!

avatar van Rhythm & Poetry
Je bent wel een bofkont als je Samba heet én ook nog eens het talent hebt om van dit soort heerlijke en dansbare muziek te maken. Vooral het gitaarspel is geweldig op deze cd, die verder niet wereldschokkend vernieuwend klinkt.

Ps. Ik snap de toevoeging van het genre blues niet. Het is niet omdat het uit Mali komt het alleen maar wereld kan zijn, maar op deze specifieke cd hoor ik geen blues.

avatar van heartofsoul
De in het cd-boekje bijgeleverde teksten handelen over de slechte toestand in Mali, en dan luister je toch een beetje anders naar de inderdaad prachtige muziek op dit album. Niet alleen is Samba Touré een geweldige gitarist (zowel akoestisch als elektrisch) maar ik houd ook erg van zijn stem.

Dit is muziek waar ik steeds weer opnieuw naar kan luisteren, en dat komt ook door al die fantastische Afrikaanse instrumenten die je hoort, zoals de ngoni (een snaarinstrument), de doun-doun (basdrum), de njarka (een kleine viool) en de njurkel (een één-snarige gitaar).

Weer een nieuwe toevoeging aan de rij Malinese albums in mijn cd-kast, muziek waar ik me helemaal bij thuis voel.

avatar van philtuper
heartofsoul Als groot liefhebber van muziek van Afrikaanse muziek ben ik toch wel benieuwd naar jouw persoonlijke favorieten. Tips?

avatar van potjandosie
geplaatst:
mijn eerste kennismaking met de muziek van Samba Toure. de man speelde samen met Malinese collega's als Afel Bocoum, Toumani Diabate, Oumou Sangare en Vieux Farka Toure, de zoon van wijlen Ali Farka Toure. de laatste fungeerde als zijn mentor. reden waarom hij ook wel als diens opvolger wordt beschouwd. eerder maakte hij al als eerbetoon aan AFT het album "Songhai Blues".

dit album bevat 10 eigen composities waarvan hij er 8 zingt in het Songhai de officiële nationale taal in Mali waar de voertaal eveneens Frans is, en 2 (tracks 8 en 9) in het Bambara dialect.

Samba Toure is een begenadigd gitarist en beschikt over een expressieve, krachtige stem waarmee hij vanaf de opener "Gandadiko" meteen indruk maakt. de begeleiding met authentieke instrumenten als ngoni, njurkel, calabash, djembe en njarka is om door een ringetje te halen op enkele nummers verrijkt met de backing vocals van Mariam Traore.

voornamelijk laid-back "desert blues" met af en toe wat meer pittige, ritmische nummers die voor een fijne balans zorgen. "Gandadiko" doet niet onder voor menig album van de grootmeester Ali Farka Toure zelf. een aanrader voor de liefhebbers van diens werk en degenen die bijvoorbeeld de desert blues van een band als Tinariwen als te vol of te druk ervaren. het feit dat 7 albums van Samba Toure hier op MuMe een gemiddelde waardering krijgen van 3,93 zegt wel iets over de kwaliteit van zijn muziek.

de Engelse teksten zijn bijgevoegd in het boekwerkje en handelen o.a. over de in het land Mali vaak heersende droogte "Gandadiko", "Farikoyo" een eerbetoon aan de lokale boeren, "Toure Idje Bibi" over hoe de mensheid omgaat met moeder aarde, "Su Wilile" over het veel voorkomende probleem van alcoholisme en "Woye Kate" dat pleit voor de terugkeer van de vele Malinezen die hun land eerder verlieten op zoek naar een betere toekomst ("so many friends are so far today, the country needs their return").

Album werd geproduceerd door Philippe Sanmiguel
Recorded at Akan Studio, Bamako, Mali