Korpiklaani - Noita (2015)

Finland
Folk / Metal
Label: Nuclear Blast

1. Viinamäen Mies (2:58)
  2. Pilli on Pajusta Tehty (2:43)
  3. Lempo (5:35)
  4. Sahti (0:28)
  5. Luontoni (3:01)
  6. Minä Näin Vedessä Neidon (6:09)
  7. Jouni Jouni (4:52)
  8. Kylästä Keväinen Kehto (4:42)
  9. Ämmänhauta (5:18)
  10. Sen Verran Minäkin Noita (6:37)
  11. Antaja * (5:13)

avatar van Metalhead99
Tjah, je krijgt eigenlijk weer precies wat je verwachten kan. Wat enkel opvalt is dat ze er deze keer voor gekozen hebben om een album te maken met alleen maar Finse lyrics.
Verder worden er dankzij de toevoeging van hun nieuwe accordeonist en vioolspeler hier en daar nog wel wat leuke solotjes uit hun kant gedaan.
Niet bijzonder en al helemaal niet vernieuwend, maar degelijk.

Korpiklaani , een beetje een guilthy pleasure van mij. Niet dat ik alle platen van ze wil hebben, zie me ook niet zomaar naar een concert gaan, maar zo nu en dan even zo'n plaat van deze Finse folk-metal opzetten, dat kan soms wat opluchten.
Ik leerde de groep kennen door de dubbelaar op vinyl 'Kulkija'. Al snel kwam ik erachter dat deze plaat niet geheel representatief was voor het repertoire. Het was namelijk een redelijk serieuze plaat en dat paste niet echt bij deze feest band pur sang. Maar het had mijn interesse wel gewekt. Ik weet nog dat ik de plaat op had staan mijn zoon, die veel van metal heeft, stomverbaasd zei, heb jij Korpiklaani op staan ?
Daarna een paar van de eerste platen aangeschaft en deze bij een bestelling als extra bijgedaan voor een paar euro.
Dit is de voorganger van 'Kulkija" en er waren al wel wat veranderingen gaande. Korpiklaani bracht bijna ieder jaar wel een plaat uit, wat de kwaliteit niet altijd ten goede kwam. Maar deze kwam pas na 3 jaar uit, dus men nam wat meer de tijd.
Wat verder opvalt is dat de accordeon en viool veel meer ruimte krijgen. Aangezien ik wat meer folk dan metal gericht ben , vind ik dat wel fijn.
Verder staan er ook wel wat rustigere nummers op, dat is niet verkeerd op mijn leeftijd. De plaat begint echt op zijn Korpiklaani's met 'Hey hey hey" en dan gaan met die banaan. Jammer dat dit nummer wat kort is, want je zingt en stampt gelijk mee. Ook het tweede nummer heeft dit feestgevoel nog, maar daarna wordt het wat rustiger, blues achtiger. Ook nummer 6 is een redelijk rustig nummer. En nummer 7 'jouni, jouni' is een cover van Billy Idol's 'mony-mony' . IK heb dat nummer van onze jaren 80 geblondeerde artiest ook nog beluisterd, doe mij dan maar van de Finse baarden.
Ik heb me weer prima vermaakt met 'Noita', helpt prima tegen de stress. Zal waarschijnlijk een tijdje duren voor ik dit 'medicijn' weer opzet !