Dimensional Psychosis - Magical Matrix of Dimensional Continuum (2005)

1 stem

Label: Asphyxiate

1. Intro (2:09)
  2. Matrix Mindscan Transition (Wormed Beyond) (7:52)
  3. Psychedelic Blackish Psychosis (Eternal Magick Unfolds) (7:55)
  4. Paradoxal Hologram from Sirius I Am (Universal Symbiosis) (6:07)
  5. Eerie Spiritual Vulture (Disconnected from Gravity) (5:29)
  6. Trapped in the Infinity of Limbo-Dimensionism (Humanoid Limits Erased) (6:34)
  7. Virtual Spectrum of Extensive Transparency (Visualize Transcedental Dreamscapes) (5:21)
  8. Choronzonic Evilution of Genius Dementia (Futuristic Intelligence of Ancientness) (3:33)
  9. I Am the Cosmic Storm Raging (Ultimate Chaos in Infinity) (8:41)
avatar van lykathea
Nederland kent een aantal black metal bands die internationaal toch een aardige bekendheid hebben (relatief gezien, natuurlijk) : Countess, Fluisterwoud, Urfaust, Cirith Gorgor, Sauron, Funeral Winds en Haatstrijd bijvoorbeeld. Allemaal zeer te pruimen bands, waarvan de allereerst genoemde zich toch wel onderscheid als absolute top black metal.

Maar niets kan op tegen dit éne album, Magical Matrix of Dimensional Continuum, van Dimensional Psychosis (tevens zijn dit de gasten achter Fluisterwoud).

Chaos redefined. Alles schreeuwt er gewoon naar. De naam van de band, de titel van 't album, de namen van de nummers, en boven alles natuurlijk de muziek zelf.

't Begint allemaal nog vrij rustig. Een beetje dreamy, sci-fi achtig. Al snel blijkt dit een misleiding, 't eerste echte nummer Matrix... is al meteen een tour de force. Heerlijke drumpartijen worden afgewisseld door typische black metal vocals. Gitaarwerk is ook bovenmaats, snel, ingewikkeld - gewoon erg sterk.

Het is de eerste keer vrij moeilijk om er een geheel in te zien, alles komt in zo'n vaart op je af, er is nergens rust, en bovendien hoor je haast nooit één instrument die duidelijk op de voorgrond staat. Alles is gelijkwaardig. Wat een chaos tot gevolg heeft.

Dit gaat zo'n beetje 't hele album lang door, 't drumwerk blijft sterk aanwezig, en er worden over het algemeen sterke riffs gespeeld, die hier en daar worden onderbroken door wat ambient sci-fi of een sampletje.

Rest alleen te zeggen dat de laatste twee nummers van een geheel andere orde zijn. De chaos is nog steeds aanwezig, maar dit is meer noise dan metal. Niet zo zeer mijn ding, maar het was een verassend goede afsluiter. Voor mij geeft 't aan dat uiteindelijk de hel lostbarst, alles is eraan gegaan, en dan hou je alleen dat nog over.