Ram Jam - Ram Jam (1977)

Alternatieve titel: Golden Classics

Label: TruckStar

1. Black Betty (3:57)
  2. Let It All Out (4:00)
  3. Keep Your Hands on the Wheel (3:35)
  4. Right on the Money (3:11)
  5. All for the Love of Rock 'N Roll (3:11)
  6. 404 (3:44)
  7. High Steppin' (3:40)
  8. Overloaded (2:56)
  9. Hey Boogie Woman (3:10)
  10. Too Bad on Your Birthday (3:10)
  11. I Should Have Known * (4:50)
avatar van lebowski
Oprecht verbaasd dat deze er nog niet opstond: de koningen aller onehitwonders. Wel aardig, dit. 3*

avatar van Edski
Inderdaad, geweldig nummer, en haast onbegrijpelijk dat de rest geen ruk aan is... 2,5* voor Black Betty.

avatar van jurado
black betty is natuurlijk een lied van Leadbelly , de versie die ram jam er ooit van maakte , hoe verschrikkelijk camp het ook is , zit geweldig in elkaar .
Elke kroegband , en dat zijn er nog al wat , die trachten de ram jam versie te coveren vallen altijd gigantisch op hun platte bek...de rest van de plaat ken ik natuurlijk niet....wie wel eigenlijk?

avatar van rudiger
black betty was destijds en nu nog een megaknaller , volgens mij is dit de enige hit van deze eendagsvliegen

EVANSHEWSON
Ik ken ook helaas maar Black Betty, zou heel dit album van dat niveau zijn ??? not the slightest idea !

avatar van Ceasar
Nee hoor, de rest haalt het niveau van Black Betty bij lange na niet. Ik moet toegeven dat het zeer lang geleden is dat ik dit album gedraaid heb. Maar eigenlijk zegt dat alles... Ik weet nog goed dat ik destijds behoorlijk teleurgesteld was in de rest van het album. Black Betty vind ik vier sterren waard maar de rest trekt het aantal sterren behoorlijk naar beneden.
Probeer Black Betty te bemachtigen (als je 'm nog niet had) en vergeet Ram Jam verder.

von Beethoven
Voor mij het zelfde verhaal....lang geleden kon ik die lp nergens krijgen ze hadden overal alleen een nieuwer album met bruine ram erop. Toen ik eindelijk een keer tegen deze lp liep meteen gekocht......thuis keihard opgezet......en wat een vreugde Black Betty van dit album duurde langer als de single versie! helemaal blij was ik! maar toen was betty afgelopen.......en de rest was hopeloze bagger geef een 2.5, maar echt alleen voor black betty (vooruit en voor de hoes!)

avatar van Tribal Gathering
Ik denk dat Black Betty de lat iets te hoog heeft gelegd, want zo slecht is dit album nou ook niet. Gewoon een aardige rockplaat.

De opvolger is (ironisch genoeg) trouwens een stuk beter. Maar die kent echt bijna niemand.

stuart
Black Betty

avatar van Hendrix4live
Ik vind black betty maar matig vergeleken met het origineel.

avatar van freakey
Oh ja Black Betty, de rest van de plaat is inderdaad ondermaats, maar probeer de onbekende "Portrait of the Artist as a Young Ram", de 2e van Ram Jam eens!! Echt waar, als hier Black Betty op had gestaan was het het slechtste nummer van de plaat geweest!!

avatar van ThePrinceOfPop
Matig, na de 1e nummer (Black Betty) heb je de hoogtepunt al gehad. De andere nummers zijn matig met af en toe leuke nummers tussen.

Als ik een hoogtepunt wil bereiken, dan het liefste binnen 4 minuten.

deric raven schreef:
Als ik een hoogtepunt wil bereiken, dan het liefste binnen 4 minuten.

Getver

Rizz
Weer iets geleerd.
Ik had geen flauw idee dat Black Betty origineel van Leadbelly is. In dat geval, steengoede cover

avatar van Rockfan
Black Betty is een topnummer die toch zeker 1 X in een jaar door de ether schalt in 1 of andere top zoveel, welliswaar in een verkorte versie, waarom is mij een raadsel want de albumversie is met zijn 3:57 min. toch niet zo extreem lang, maar goed.

Nooit de moeite eigenlijk genomen om het hele album eens te beluisteren, tot nu dan.

Had ik het maar bij Black Betty alleen gelaten want de rest is toch vrij inspiratieloze niets aan de hand rock.

avatar van Ceasar
De verkorte versie is de officiële single-versie. Destijds werden wel vaker albumtracks (sterk) ingekort op single uitgebracht. Men was klaarblijkelijk dat de radio-luisteraar te "lange" liedjes niet zou trekken...

Ik heb de tweede LP van Ram Jam (met die mooie voorkant) een keer op een rommelmarkt gevonden. De single Black Betty heb ik op een Top 100 CD staan.
Dit album moet ik nog eens gaan ontdekken.
Manfred Mann heeft Black Betty in de jaren 60 opgenomen, maar dan heet het dus Big Betty.
Straks even op Youtube zoeken naar de versie van Leadbelly.

avatar van Dibbel
Het mooiste is natuurlijk dat Black Betty helemaal niet van Ram Jam is.
2 keer niet zelfs.
Het is natuurlijk een nummer van bluesman Leadbetter.
Daarnaast werd Ram Jam pas geformeerd rondom gitarist Bill Bartlett (ex Lemon Pipers), nadat hij met Black Betty in deze versie een lokale New Yorkse hit had met de groep Starstruck, die hij enige jaren daarvoor had opgericht, nadat hij uit de Lemon Pipers was gestapt.
Met zanger Myke Scavone werd Black Betty (in hetzelfde arrangement) dus pas als Ram Jam een hit.
Ram Jam was feitelijk een door de bubblegumproducers Kasenetz/Katz verzonnen en geformeerde groep. Kasenetz/Katz waren de Chinn/Chapman van Amerika, maar dan vooral in de late jaren 60.

Op deze LP vinden we natuurlijk de 'lange' versie van Black Betty. Deze werd zelfs ook op 12" uitgebracht destijds.
Voor de rest is dit nog niet eens zo'n slechte plaat.
Hey Boogie Woman is zeker ook wel een lekker nummertje met smoelschuifsolo.
Het intro van Too Bad On Your Birthday barst van het T.Rex plagiaat, maar mondt uit in een heerlijke lome Stones-achtige rocker met gitaarsolo die natuurlijk lekker melig eindigt met Happy Birthday.
Keep Your Hands On The Wheel begint als Rockin' All Over The World, maar gaat ook weer verder als een kruising tussen BTO en The Stones en is volgens mij ook ooit gehoord door Primal Scream.
Right On The Money is een standaard rockertje, maar hierin klinkt de zanger weer als Francis Rossi.
404 is een redelijke opener van kant 2 en High Steppin' is een instrumentaaltje. Let It All Out is ook weinig mis mee.
All For The Love Of Rock'n'Roll en Overloaded zijn matige rocknummers.
Dus een typische jaren 70 (hard)rock plaat, waar niet zo heel veel mis mee is.

Voor deze 3 sterren. Op vinyl.
Gewoon meenemen van kringloopwinkel of rommelmarkt.

Mind Ruler
Ik ken enkel Black Betty, was de themasong van een chirokamp eind jaren 80.
Wanneer die song uit de boxen knalde, moesten we allemaal samenkomen.
Ik als 12-jarige werd er helemaal wild van en dan vooral het schitterende snelle middenstuk.
Het meisje waar ik toen heimelijk verliefd op was (en ze heette niet Betty ) zag me helaas niet staan, maar ik hield er wel de liefde voor dit nummer aan over...

avatar van Dibbel
Ontroerend...
Ik associeer het vooral nog altijd met schoolfeesten, of feesten van de zwemclub, of gewoon de kroeg, altijd met veel bier erbij.

avatar van Fza
Fza
Rizz schreef:
Weer iets geleerd.

Hij's niet origineel van Leadbelly, sterker nog Leadbelly is niet eens de eerste opname van het nummer, het liedje komt uit de 19de eeuw volgens sommigen is het zelfs nog ouder.

De eerste opname van het nummer is van James Baker a.k.a. Iron head uit 1933, hij staat op youtube voor wie geïnteresseerd is.

Dibbel schreef:
....Ik heb die tweede LP ook nog, maar die kan ik me helemaal niet meer herinneren. Ook weer eens naar onderen halen.
Voor deze 3 sterren. Op vinyl.
Gewoon meenemen van kringloopwinkel of rommelmarkt.

Maar eens doen, want veel beter dan deze...

avatar van spinout
De tweede is helaas een stuk minder dan deze. Dit is een lekker boogie-rock album, met één fantastisch nummer, nl. BB.

spinout schreef:

Nee joh!

avatar van spinout
Wellicht omdat ik dit album al dertig jaar ken en Portrait.. pas enkele jaren. Buiten dat, Portrait klinkt me te gewoontjes in de oren. Beetje brave hardrock, zoals als Journey en Kiss voortgebracht hebben. Is af en toe leuk, maar zeker niet te vaak. Ook het bovengenoemde album is niet super, maar door het vele beluisteren (als 16-jarige had ik nog niet veel LP's), zitten die nummers vastgekoekt in mijn schedel.

avatar van gaucho
Dibbel schreef:
Het mooiste is natuurlijk dat Black Betty helemaal niet van Ram Jam is.
2 keer niet zelfs.
Het is natuurlijk een nummer van bluesman Leadbetter.

Dat verhaal van Starstruck, de band die organisch overging in Ram Jam, had ik wel eens eerder gelezen, maar ik kwam er pas deze week achter dat die versie eigenlijk de versie is waarmee Ram Jam zijn wereldhit scoorde. Althans, de originele versie werd bewerkt en ge-edit tot de versies (de single van 2,5 minuut en de albumversie van 4 minuten) die we nu allemaal kennen.

De oorspronkelijke versie kun je hier beluisteren. Deze regionale single uit 1975 vormt dus de basis voor de wereldhit. Lastig vergelijken, want de hitversie zit zó in ons collectieve geheugen dat die afwijkende versie op het eerste gehoor wat vreemd klinkt. Ik snap wel waarom deze versie geen grote hit werd: te druk voor radio-airplay. Maar niet minder rommelig, eigenlijk strakker gearrangeerd. En de drumsolo in de bekende versie lijkt me samengesteld uit stukjes die elders in het origineel voorkomen.

Deze wetenschap verklaart voor mij ook waarom beide albums van de band Ram Jam zo afwijken van die single. Eigenlijk hoor je op de bekende versie van Black Betty dus gewoon de band Starstruck, die voor een deel uit andere muzikanten bestaat. De beide albums zijn, zoals iedereen hier al aangeeft, een pak minder dan de hitsingle. Ook ik vind de opvolger hiervan, Portrait of the artist as a young ram, wel sterker dan dit debuut. Maar die heeft dan weer niet die onontkoombare hit...

Ik heb zelf beide albums op één CD staan. Past precies, zo'n 77 minuten. Het ding (een Duitse CD) heet 'The very best of Ram Jam', maar bevat dus eigenlijk de complete discografie van de band...

avatar van Dirkrocker
Dit ook en keer meegenomen bij de kringloop voor black betty. Geweldig nummer. Natuurlijk haalt de rest het niveau niet van dat nummer , maar zo slecht vind ik het ook niet. Vind het verder gewoon en leuk plaatje. Lees hier dat de opvolger vele malen beter moet zijn en dat maak me nieuwsgierig. Maar eens opsnorren.

OMIT
Blijft geniaal: black betty

OMIT
Maakt verder ook niet uit dat black betty niet van Ram Jam is. Ram Jam is sowieso een voetnoot in de rockgeschiedenis. Maar hun versie is wel geweldig.

Nick Cave atbs. heeft ook een versie gemaakt. Staat op hun coveralbum. Maakt gewoon minder indruk. Galmt kalmpjes. Ram Jam heeft er een monument van gemaaakt.