Data - Opera Electronica (1981)

Alternatieve titel: Opera Electronica +

Electronic / Pop
Label: Polydor

1. Cuckooland (2:59)
  2. I Want to Know (2:53)
  3. Fallout (3:48)
  4. Fever of Love (3:25)
  5. Star (4:07)
  6. Left Right Centre (2:13)
  7. Life on Video (2:31)
  8. Armageddon (3:08)
  9. Boys Will Be Boys (3:03)
  10. Opera Electronica (6:55)
  11. Politics * (3:10)
  12. Talk * (3:19)
avatar van Martin Visser
Heerlijke foute electropopplaat. Hier ben ik jaren geleden via via aan gekomen. Blijkt een tamelijk onbekende band te zijn, gezien het aantal hits op Google.

Het klinkt allemaal heerlijk in het gehoor, maar veel meer dan een lekker gebakken lucht is het niet. Toch ben ik gehecht aan deze plaat. Onlangs kocht ik na jaren pick-uploos te zijn geweest eindelijk een platenspeler. En deze ging als eerste op.... Ik heb ervan genoten.

avatar van Jan Wessels
George Kajanus (van Sailor) is de man achter Data. Een beetje a la Human League opgezet. Ach, of dit fout is? Ik denk dat Kajanus na Sailor gewoon eens mee wilde gaan in de synthi-pop mode van begin jaren 80. Er staat in ieder geval zelfs een klein hitje op: Fall out. En dat is een prima nummer. Ik heb indertijd de elpee in de uitverkoopbak aangetroffen en vanwege Fall out meegenomen. En net als Martin draai ik 'm zo nu en dan nog 'ns. 3,0

avatar van Ceasar
Ik heb 'm ook jaren geleden uit de uitverkoopbakken gehaald. De single Fall out had ik destijds al nieuw gekocht. Dat vind ik nog steeds een ijzersterk nummer. De rest van het album valt toch wel tegen.

avatar van foxhusky
Ik had dit album vroeger op vinyl, gekocht vanwege de single 'Fall Out'. Deze LP heb ik al jaren niet meer, maar dat nummer 'Fall Out' ben ik altijd leuk blijven vinden. De regisseur van de clip heeft zelf het nummer op YouTube gezet. Deze heb ik even toegevoegd aan het album hierboven. Er bestaat echter nog een tweede clip, deze staat hier. Zover ik weet is dit album nooit op CD verschenen.

avatar van Samimo
Kant 2 draai ik eigenlijk nooit. Maar kant 1 is gewoon erg leuk, meezing elektronica muziek.

avatar van gaucho
Je zag hem vroeger met enige regelmaat in de uitverkoopbakken, maar ik heb nooit toegeslagem. Toch herinner ik me die single wel, en de LP heb ik wel eens beluisterd bij een vroegere vriend. Eigenlijk nooit geweten dat Sailorman Georg Kajanus hier achter zat. Een beetje begrijpen doe ik het wel, want Kajanus ging zich rond deze tijd meer en meer interesseren voor elektronische muziek. Ik ben zelf nogal een fan van de albums van Peter Godwin, eveneens uitgebracht in de vroege jaren tachtig en qua sound ook heel erg leunend op The Human League. Kajanus produceerde die platen, speelde er keyboards op en schreef ook mee aan een enkel nummer. Mocht ik dit album een volgende keer goedkoop tegenkomen, dan schaf ik 'm waarschijnlijk toch aan. Ik kan me van die ene luisterbeurt van pakweg 35 jaar geleden niet zoveel meer herinneren, maar het album intrigeert me wel.

Ik kom er trouwens net via zijn website achter dat Georg Kajanus een Noor was, en geen Brit, wat ik altijd dacht. Nooit geweten...

En voor wat het waard is: het album is wel degelijk op CD uitgebracht, al gebeurde dat pas in 2017.