Ralph de Jongh - Sun Coming Up (2015)

Blues
Uitgebracht in eigen beheer

1. Turn Me On (3:41)
  2. On Your Own (3:52)
  3. Sun Coming Up (4:07)
  4. Easy Day (4:13)
  5. Worried Man Blues (4:24)
  6. Good Morning Woman (3:05)
  7. Burning (3:35)
  8. Harry (12:08)
  9. A Last Goodbye (3:24)
  10. My Yell Bam Bam (2:35)
  11. It’s All Right (6:15)
avatar van Joshua68
Ralph de Jongh. Kende hem tot gisteren niet (was al vergeten dat ik hem blijkbaar een keer op een festival heb gezien). Vanmiddag klein uurtje solo/akoestisch aan het werk gezien; instore optreden Sounds Venlo. Maar verdomme zeg, wat een beleving en passie legt hij in zijn optreden! Geweldig om te zien hoe energiek hij voor een 30tal toehoorders tekeer gaat. Stampvoetend in de pure bluesnummers, intens in de meer singer/songwriter achtige nummers. Het is dan ook niet alleen puur blues wat hij brengt. Het is ook rhythm&blues en soul (ben z'n nieuwe album nu aan het beluisteren). Bij een ander album dat hier op MuMe staat, More Than Words (enige album op Spotify) wordt terecht de link gelegd naar de Stones en zijn op Jagger gelijkende stem.
Tip: maandag speelt hij twee nummers bij Johan Derksen's VI.

RALPH de JONGH zet zichzelf in hoofdletters neer met dit album; ben overdonderd door zijn stem, passie en veelzijdigheid

Zoals al door Joshua vermeldt moet dit live een heel bijzondere artiest zijn... net op zijn tourschema gekeken, ga daar zeker een geschikte datum uit kiezen.

avatar van lebowski
Zag hem gisteren solo aan het werk en luister nu naar zijn plaat. Solo heeft mijn voorkeur, maar deze jongen heeft muziek in zijn genen. En wat een stem!

Een Nederlandse artiest met internationale allure en desondanks blijft dit album steken op 2 luttele stemmen, hoe goed moet je in dit kikkerlandje zijn om tenminste aandacht te krijgen...

Zag hem in Den Haag ,blies me uit m,n schoenen deze knul ,solo helemaal FANTASTIES ,z,n nieuwste CD gekocht Sun coming up op aanraden van hem zelf ,haha ,maar absoluut een aanrader ,waarom word deze gast door het grote publiek niet word opgepakt is mij een raadsel

Hendrik68
Nou zo'n groot raadsel is dat niet hoor. Hij wordt in blueskringen trouwens wel alom gerespecteerden gewaardeerd. Net als bijvoorbeeld de Fossen en Struijk Band. Het verschil is alleen dat van Fossen en Struijk wel alles op Spotify staat, maar dat dit album er na een half jaar nog steeds niet op staat en ook niet op Bandcamp of Soundcloud. Ik heb diverse Youtube filmpjes gezien die een uitstekende indruk van dit album geven en ik kan me niet voorstellen dat ik minder dan 4 sterren zal geven, maar dan moet ik hem eerst wel ergens helemaal kunnen horen. En dat is voor "het grote publiek" ook wel handig. Als het nergens te horen is kan je er ook niks van vinden.

Hendrik68
Album staat dan eindelijk op Spotify. More than words uit 2011 deed me nog niet heel veel vanwege de te zeer nadrukkelijke Stones associaties. Het indrukwekkende en persoonlijke III uit 2014 was stukken beter en had een vrijwel volledig eigen geluid. Een van de betere albums die ik in lange tijd van Nederlandse bodem had gehoord. Dus zeer benieuwd hoe zijn laatste worp Sun Coming Up het zou gaan doen. Zou hij de lijn van III door kunnen zetten en zelfs nog kunnen verbeteren?

Hij heeft het grote nadeel dat zijn stem als 2 druppels water op die van Mick Jagger lijkt. Als je dan vervolgens opent met een song die ook qua sound identiek is aan die van de Stones dan is dat toch wel een beetje jammer. In het eerste gedeelte is die Stones sound ook nog nadrukkelijk aanwezig. Gaandeweg krijgt het album gelukkig een iets meer eigen geluid. Het aan Harry Muskee opgedragen Worried Man Blues en Good Morning Woman zijn uitstekende songs. Maar vooral met het zeer lange Harry reikt hij tot grote hoogte. Ook Last Goodbye en My Yell Bam Bam klinken zeer goed. De afsluiter is dan helaas weer een Stones look-a-like.

Dit is al met al een wisselend, maar zeer genietbaar album dat door het ijzersterke 2e gedeelte net 4 sterren haalt, zei het wel naar boven afgerond. III wordt echter niet overtroffen.

Op 1 januari verscheen een live dubbelaar en in maart verschijnt een studio dubbelaar. Hij is er maar druk mee. Als hij op het nieuwste studio album wat meer afstand neemt van de Stones dan wordt het nog mooier. Ralph bewijst namelijk live dat hij de Stones helemaal niet nodig heeft.