Beaver Harris 360 Degree Music Experience - Beautiful Africa (1979)

1 stem

Jazz / Avant-Garde
Label: Soul Note

1. African Drums (14:49)
  2. Aladdin's Carpet (5:09)
  3. Love and Hate (7:56)
  4. Baby Suite (8:00)
  5. Drums for Milano (3:56)
Mssr Renard
Een echt prachtige plaat van dit collectief, bestaande uit Beaver Harris (d), Grachan Moncur III (tb), Ron (Rhan) Burton (p), Cameron Brown (b), Ken McIntyre (as, bsn, fl).

Iedereen droeg wel een nummer aan, en Beaver zelfs twee, wat ik bijzonder vind voor een drummer. De muziek vind een mooie middenweg tussen (lichte) freejazz, modal jazz en postbop. Opgenomen en uitgebracht door Soul Note in Milaan, want op dit moment in de geschiedenis moesten dit soort muzikant uitwijken naar Europa om dit te mogen uitbrengen.

McIntyre kende ik van Dolphy, Monchur III van oa Shorter en McLean en Beaver kende ik van Archie Shepp en Marion Brown. Deze samenwerking heef een flink aantal lp's opgeleverd waarvan een aantal onder de naam Beaver Harris, maar het is dus eigenlijk gewoon een band/collectief.

Mooie solo's van McIntyre (ook op fagot!) en natuurlijk Grachan Moncur III op trombone. Beaver heeft een inventieve manier van spelen wat wat doet denken aan Max Roach, en op Drums for Milano kan hij in zijn eentje lekker los. Voor liefhebbers van goede drums geen straf om naar te luisteren.

Een band/collectief waar ik meer van wil horen en hopelijk zijn er ook wel reissues te koop, maar ik vermoed dat dit ook wel makkelijk origineel te verkrijgen is, aangezien het een Europees label betreft.