Morgan Heritage - Strictly Roots (2015)

Reggae
Label: Empire

1. Strictly Roots (3:41)
  2. Child of JAH (4:12)

met Chronixx

3. Light It Up (4:16)

met Jo Mersa Marley

4. Rise and Fall (4:05)
  5. Perform and Done (3:47)
  6. So Amazing (4:00)

met J. Boog

7. Wanna Be Loved (4:12)

met Eric Rachmany

8. Why dem Come Around (3:17)
  9. We Are Warriors (3:38)

met Bobby Lee

10. Put It on Me (3:44)
  11. Sunday Morning (3:56)
  12. Celebrate Life (4:21)
  13. Keep on Jammin (4:00)

met Shaggy

avatar van Metalhead99
Morgan Heritage is binnen de Reggae scene inmiddels een begrip geworden. Zelf heb ik ze altijd meer live artiesten gevonden dan studio artiesten. Zo staat het optreden van Peetah en Gramps Morgan tijdens Reggae Geel 2011 nog in mijn geheugen gegrift.
In de studio probeert men Reggae te maken die aansluit op de huidige maatstaven van de Pop muziek. Zo krijg je dus afschuwelijke Electro door een track als "Light It Up". Dit terwijl de keyboards en de gitaar dan weer erg goed klinken. En die keyboards bij "So Amazing" zijn mij net wat teveel van het goeie. Dit terwijl ze vooral in vocaal opzicht toch wel tof werk af weten te leveren. Vooral "Put It On Me" vind ik toch wel erg sterk ingezongen. Alleen jammer genoeg moet men hier dan weer een beetje overdub overheen gooien, waardoor het wat meer "elektronisch" klinkt (al valt het bij dit nummer nog redelijk mee). Ik snap de keuze, aangezien dit het wat aansprekender zal maken voor de meeste (jonge) luisteraars. Persoonlijk heb ik het alleen nooit mooi gevonden. Dit is ook een van de redenen waarom je bij mij weinig tot geen (hedendaagse) pop voorbij ziet komen: de sound is gewoon niet mijn ding.
De blazers maken zijn dan wel weer lekker old school. Daarnaast is zowel het gebruik van de akoestische gitaar ("Sunday Morning") als het gebruik van elektrische gitaar (o.a. "Light It Up" en "Keep on Jammin") best sterk.
Grappig trouwens om bij de laatstgenoemde track Shaggy's herkenbare stemgeluid er hier en daar in te horen. Zijn stemgeluid lijkt in de afgelopen 15 jaar weinig tot niet veranderd te zijn.
Er staan hier en daar wat tracks op die live wellicht weer voor een feestje zullen volgen, maar uit de studio is het niet helemaal mijn ding.