Rhythim is Rhythim - Strings of Life (1987)

Dance / Electronic
Label: Transmat

1. Strings [Flam-Boy-Ant Mix] (6:54)
  2. Strings of Life (7:23)
  3. Move It [Remix] (5:42)
  4. Kaos [Juice Bar Mix] (5:50)
  5. Untitled (3:08)
thejazzscène
Dit is één van mijn lievelingsEp's. Schitterende combinatie van speels trommelgeroffel, doffe beats en de typische repetitieve strings.
Iedereen ken het tweede nummer natuurlijk; een echte houseklassieker.
Het knappe van deze Ep is de samenhang tussen de nummers. Verwacht niet te veel onderscheidt tussen de gebruikte samples. Ze lijken allemaal opnieuw gerecycleerd te worden.
Nummer één geeft een mooie opener met allerlei strings en af en toe dat typische melodietje dat in Strings of Life telkens herhaalt wordt.
Aan de B kant wordt er iets meer de nadruk gelegd op het ritme. De nummers zijn doordrenkt met allerlei percussie.
In het laatste nummer (Untitled) vind ik het einde ook erg knap. De beat wordt er geëchood en dat geeft een heel cool effect.

avatar van John Doe
Echt fantastisch inderdaad. De Flam-Boy-Ant mix van Strings of Life vind ik wel wat overbodig. Ik ken wel drie waardevolle versies, de originele eerste versie hier, de ''unreleased mix'' die hier te vinden is en The Strings of the Strings of Life waar tot het einde geen beat in voorkomt.

Move It [Remix] is een onderkoeld dansnummer vergeleken met Strings of Life met stevige doffe beats, sveel percussie en poradische mooie ritmische melodie. Van dit nummer haalde Jeff Mills vast onder meer z'n inspiratie voor het dj'en (en misschien produceren) vandaan in die tijd.

Dan heb je Kaos, wat meer uptempo met een snel bewegelijk ritme erdoor. Dit is hem ten voete uit. Dan komt een ritmische en tegelijk melodieuze bassline erdoorheen wat ook een trademark voor hem en Detroit is geworden. Vrij geniaal, op het einde valt dat wat meer op.

Untitled is erg rauw en creatief. Een distorte drummachine, een subtiel lekker melodietje erachter en wat effecten erop gooien. Dat het niet helemaal gaaf afgemixt klinkt maakt het juist zo gaaf.

Echt een fantastische EP, ook al zal dat niet voor iedereen meteen duidelijk zijn lijkt me. De emotie die in deze schepsels van Derrick May zit is ongelovelijk. M'n stoffige mp3's moet ik nogal oppompen om ze een beetje goed te kunnen horen, dus ik wil deze nog weleens kopen. Ik heb alleen The Beginning nu op vinyl die ik wel even goed vind als dit. Gek genoeg was dat niet ''het begin'', maar meer het eind wat betreft de output van Derrick May qua producties.

avatar van FunkyMonk
Ongelooflijk dat die plaat van '87 is.

avatar van Maiky
FunkyMonk schreef:
Ongelooflijk dat die plaat van '87 is.

Inderdaad, ik had 'm toch zeker geschat op zo'n vijf jaar later.

Fantastische melodie heeft het nummer Strings of Life overigens. Wat een fijn geluid. Vind het alleen niet zo heel goed werken in deze versie (maar dat komt waarschijnlijk omdat ik a) de tijd niet bewust heb meegemaakt en b) ik de latere versies van Mimmo Mix & Valerie Etienne en Darkman gewend ben).

avatar van Teunnis
Het titelnummer

De rest is ook van een behoorlijk niveau.

avatar van RogerV
Het zal wel vloeken in de kerk zijn maar ik vind dat Strings of life een overschat nummer. Dat klinkt toch wel heel erg gedateerd en versleten. En ook de melodie vind ik eigenlijk heel zwak. Net of een tienjarige wat op een Keyboard heeft lopen rammen. Ondanks dat ik de historische waarde ervan ook wel inzie.

Die andere tracks. Vooral Move it en Kaos vind ik een stuk sterker. Dat zijn erg sterke en strakke Detroit technotracks die ook nu nog wel overeind staan.