Dadamah - This Is Not a Dream (1992)

Nieuw-Zeeland
Label: Majora

1. Limbo Swing (6:20)
  2. Papa Doc (3:32)
  3. Too Hot Too Dry (9:23)
  4. Prove (4:19)
  5. Brian's Children (5:00)
  6. High Tension House (9:10)
  7. Nicotine * (4:09)
  8. High Time * (5:22)
  9. Scratch Sun * (7:05)
  10. Radio Brain * (5:52)
  11. Replicant Emotions * (0:59)
avatar van Paap_Floyd
Hm, volgens Discogs is deze hoes van de 1995 cd-release door Kranky, terwijl het in 1992 op Majora is uitgebracht met een andere hoes en 6 nummers. De 5 overige nummers zijn 7" geweest. Even corrigeren

avatar van Ataloona
This Is Not a Dream is weer een zeer sterk album van het grote genie van de 90's: Roy Montgomery. Op dit album weet hij een constante surrealistische sfeer te creëren met veelal invloeden van rockbands uit de 60's en 70's. Invloeden van The Velvet Underground, The Doors, Red Crayola, Pere Ubu en Patti Smith zijn duidelijk te vinden.

Vooral de psychedelica van The VU en The Doorsis goed hoorbaar op dit album. Gekke orgeltjes, gitaarmuren vol gave ritmes en het Patti Smith achtige gezang zorgen voor een sterke samensmelting van verschillende tijden. De nummers zuchten duidelijk een bepaald gevoel van dissonantie uit. De gitaren zijn luid afgesteld en vaak lijkt het net of ze op een briljante manier aan het jammen zijn. Op de achtergrond zijn vaak aparte geluiden te horen die het net een stukje beter maken. Het voelt aan alsof Roy Montgomery met dit album tracht om een eigen omgeving te schapen, een landschap vol prachtige ritmes en melodiën.

Het is een rustgevend album, de gitaren kunnen niet mooier klinken, de psychedelica overheerst en brengt je volledig in trans. De duidelijke hoogtepunten zijn voor mij Too Hot Too Dry en High Tension House. De meest uitgebreide nummers van het album. De sfeer word zo perfect gezet en de free-improvisation achtige manier van gitaarspelen komt daar volledig tot zijn recht. 1 van de briljante voorbodes van Hash Jar Tempo. Voor nu een 4*, maar dat kan zeker groeien

avatar van thesceneisnow
Naast The Velvet Underground en andere bands die Ataloona noemt doet de muziek me ook denken aan de vroege Bardo Pond alsmede Yo La Tengo en soms zelfs Jandek (de zang vooral)
Zeker een aanrader.

Fijne plaat. Wellicht wat onconventioneel qua gitaarspel en psychedelische effecten en lo-fi qua productie, maar alles staat wel in functie van een prettig rustgevend geheel. Vroege Bardo Pond hoor ik er ook wel in. Voor mij een plaat met groeipotentie met High Tension House als voorlopige favoriet.