Stars on 45 - The Very Best Of (2002)

Label: Red Bullet

1. Stars on 45 (4:46)
  2. Stars on 45 [12-Inch Version] (9:46)
  3. More Stars (Abba Medley) (3:53)
  4. More Stars [U.S.A. Version] (6:55)
  5. Volume 3 (Star Wars and Other Hits) (5:16)
  6. Stars on Steve (Wonder) (7:47)
  7. The Greatest Rock'N Roll Band... (5:14)
  8. The Beatles (Part 2) (6:26)
  9. The Beatles (George Harrison) (6:45)
  10. The Supremes (6:41)
  11. Proudly Present the Star Sisters (4:00)
  12. Hooray for Hollywood (3:11)
  13. A Tribute to Marlyn Monroe (4:20)
avatar van Hans Brouwer
Beste Marcel Jongeneel. Ik zie dat je dit album hebt toegevoegd. Heb je dit album gisteren gekocht bij de MediaMarkt? Als dat zo is ben ik jalours op je. Ik heb een andere Stars on 45 cd (die met een zwarte hoes), daar staan toch minder versies op als op deze cd. Maar des al niet te min, Stars on 45 is TOP.

Marcel²
In Alphen a/d Rijn bij mediamarkt voor 7.99. Leuk is de singlehoesjes in het boekje. Mijn stem bij die andere cd van Stars on 45 heb ik weggehaald, want ik vond niet alle tracks daar goed op. Weinig nummers ook, en op deze staan er aardig wat. Stars on Stevie vind ik erg goed.

avatar van Hans Brouwer
Marcel Jongeneel schreef:

Marcel, je bent een benijdenswaardig mens. Eèn troost, ik ga morgen toch naar Rotterdam, ik rij dan maar even langs de MediaMarkt aldaar.

avatar van FunkStar
Leuk overzicht, alleen mis ik nog een hit 'Stars On Frankie'.

Jack in the Box
FunkStar schreef:
Leuk overzicht, alleen mis ik nog een hit 'Stars On Frankie'.

Stars on Queen?

Die ken ik niet.

avatar van IntoMusic
Heb deze toch maar aangeschaft voor een paar euro. Dit is toch wel erg lekker en nostalgisch. Zat in de trein "Proudly Present the Star Sisters" te luisteren en dit is gewoon aanstekelijk.

Simon Smith (crew)
De hele cd achter elkaar trek ik niet hoor, maar wel leuk als "naslagwerk".

avatar van IntoMusic
Op zich valt dat wel mee, als je bijvoorbeeld ook albums van Ben Liebrand gewend bent en dus het leuk vind om stukjes van nummers in elkaar verweven te horen. Er zitten erg leuke tracks bij zoals die van de Star Sisters, Stevie Wonder en The Beatles-tracks.

Niet werelds, maar zeker niet slecht.

avatar van kareltjemusic
Inderdaad niet werelds, maar de zangstemmen zijn wel heel goed nagedaan.
Ze lijken best wel op de originelen. Jaap Eggermondt was daar een kei in.
Ook grappig is dat het idee niet origineel is.
Er was in 1980 een bootleg mix, Deze heette "Let's do it in die 80's"
Deze mix was gemaakt met de originele platen.
Ondanks dat die illegale versie best veel gedraaid werd op locale stations, en op de piraten stations, was en bleef het een illegaal iets.
Jaap Eggermondt kwam toen op het idee om het opnieuw uit te brengen, maar dan alle stemmen opnieuw ingezongen. En dat is hem goed gelukt.
Deel 1 en 2 zijn zelfs op Amerikaans 12" maxi singles uitgebracht, en hebben daar zelfs de top 100 gehaald

Simon Smith (crew)
Deel 1 was zelfs nr. 1 in de VS en nr. 2 in de UK!

avatar van IntoMusic
Overigens wel leuk wat rechtsonder op de hoes staat: "wil not play on pc/mac"... Anyway: inderdaad zijn de zangstemmen erg goed, want toen ik weer 'Mick Jagger' hoorde op The Greatest Rock 'N Roll Band, dacht ik op sommige momenten dat hij het was.

IntoMusic schreef:

Wat vind je daar leuk aan?

avatar van IntoMusic
Uhmmm omdat die wel gewoon afspeelt en ook in de tijd dat ie uitkwam... Net alsof ze het op de plaat ook hebben gezet en die is inderdaad lastig af te spelen...

Dit is de verzamelaar van Stars on 45 met de meeste en succesvolste medleys erop en ook nog in de lange versies. Hoewel: the Beatles medley en Abba medley zijn hier opgeknipt in 3 stukken, terwijl die op andere verzamelaars één (fraai) geheel vormen van zo'n 16 en 11 minuten. Ik had de 12" van the Beatles medley en die bijna 10 minuten durende versie (eigenlijk de 'echte' extended versie) staat hier weer wel op. Wel vreemd dat dan de single versie ervoor staat, want dat is gewoon de ingekorte 12". Ze hadden dan beter een goede b-side erop kunnen zetten: The Disco Medley, die mist hier.
Je hebt ook nog een mp3 download album '25 Disco Megamixes' van Stars on 45 uit 2006: daar staat echt alles op + wat extra medleys van Stars on 45 (Donna Summer!) en van de artiesten zelf (een geweldige van Kool & the Gang) en mixen van anderen. Het laat onverlet dat het leuk blijft om naar deze 'retro-medleys' te luisteren. Ze zijn knap gemaakt en waren toen (erg) succesvol.

avatar van LucM
Naar aanleiding van een topic dit album na vele jaren nog eens gedraaid. Stars on 45 is het geesteskind van producer Jaap Eggermont. De eerste single met een medley van (overigens door sessiemuzikanten opnieuw ingezongen) Beatles-nummers voorzien van een discobeat sloeg wereldwijd in als een bom, het werd niet alleen één van de best verkochte singles ooit van Nederlandse makelij maar het ontketende ook een rage nl. een medley van oldies op een discobeat getoonzet, een rage die verder (tot vervelens toe) uitgemolken werd (niet alleen door Stars on 45 maar ook vele anderen).
Het eerste nummer is met afstand het beste medley-nummer, de rest is nog best te doen (met Volume 3 en Star Sisters als andere aangevinkte nummers) maar het is zeker geen album om vaak te draaien.

avatar van Kos
Kos
Echt afschuwelijk, zelfs toen al.

avatar van gaucho
Mwah, de artistieke waarde is natuurlijk nul komma nul, maar voor die tijd was dit best goed gedaan. Ik was die monotone boem-klap discobeat wel heel snel zat, maar als het gaat om het imiteren van de oorspronkelijke vocalen, komen ze soms heel aardig in de buurt, met name op de Beatles-medley (Okkie Huysdens) en Stars on Stevie (Tony Sherman). Ook de Stones-medley is helemaal niet onaardig. De Abba-medley vond ik dan weer minder goed gelukt, daar kwamen ze niet echt in de buurt van de stemmen van de Abba-dames.

Nee, Jaap Eggermont was zeker niet de eerste met dat medley-idee. Ik herinner me uit de tweede helft van de jaren zeventig nog gekopieerde medley-singles van The Beatles (Cafe Creme - Unlimited citations) en de Beach Boys (Gidea Park - Beach Boys Gold) en van Nederlandse makelij waren de instrumentale Intro-Disco medley (daar zat Francis Goya achter als ik me niet vergis) en volgens mij heeft Peter Koelewijn nog eens een Rod Stewart-mix gedaan. kareltjemusic verwijst al naar die illegale disco-medley die je rond 1980 vaak op de radio en in de discotheken hoorde, en die de directe aanleiding vormde voor de Stars on 45-successen.

Jaap Eggermont pakte de formule in elk geval wel het beste aan door het dichtst bij de originelen te komen en die te verweven met een Stars on 45-jingle, waarop Jody Pijper een glansrol mocht vervullen. Artistiek dus niks bijzonders, maar dit was (met name ook internationaal) wel zodanig succesvol dat het toch enig respect afdwingt.

avatar van LucM
Long Tall Ernie & The Shakers waren (dacht ik) de eersten die een medley uitbrachten nl. Do You Remember in 1977 met een collage van rock'n roll-hits en het werd ook een nr.1-hit. Wellicht heeft Jaap Eggermont zich daar ook laten inspireren, hij was ook de producer ervan. Volgens mij is dit de illegale disco-medley waarnaar wordt verwezen en waarvan Jaap Eggermont een legale versie heeft uitgebracht: Alto Passion - Let's Do It In The 80's Great Hits.
Misschien dat Jaap Eggermont eerst de bedoeling had de originele versies in de mix te gebruiken maar de auteursrechten zouden onbetaalbaar zijn. Daarom beroep gedaan op imitatoren en op dat gebied zijn die medleys - en in het bijzonder de Beatles-medley - wel geslaagd.

LucM schreef:

Ja, dat is 'm. Grappig om die na zoveel jaar weer eens terug te horen. Het is wel duidelijk dat Jaap E. hier zijn inspiratie vandaan haalde. En ja, Long Tall Ernie natuurlijk, hoe kon ik die nou vergeten? Inderdaad ook een Eggermont-productie. Staat me bij dat de eerste originele Nederlandse Stars on 45-LP naast die Beatles-medley werd aangevuld met de medley-hits van Long Tall Ernie. En Discogs bevestigt dat: Stars On 45 - Long Play Album (1981, Vinyl) | Discogs
LucM schreef:

Tegenwoordig, in het sample-tijdperk, is het haast niet meer voor te stellen, maar toen kon en mocht dat dus niet, originele fragmenten gebruiken in een nieuwe opname. Ik kan me nog herinneren dat dit plaatje bezig was aan een opmars in de hitparade, maar ijlings van de markt gehaald werd toen bleek dat het originele keyboard-riffje van de versie van Timmy Thomas erin verwerkt zat. Zanger en producer namen razendsnel een nieuwe versie op, waarin die riff werd nagespeeld. Tegenwoordig zou niemand zich daar druk over maken...

In 1981 moest het dus nog op deze manier, alles verfijnd opnieuw ingespeeld in ingezongen. En dat in aanmerking genomen is dit best wel goed gedaan.

gaucho schreef:
Tegenwoordig zou niemand zich daar druk over maken...

Denk je? Ik denk dat je er wel toestemming voor moet hebben en (flink) voor moet betalen. Ik hoor nooit nummers met daarin samples van The Beatles.

avatar van gaucho
Nee, die stelling van mij was misschien wat te algemeen. Beatles-samples zijn vrij zeldzaam, al bestaan ze wel. Ik denk dat je er inderdaad aardig wat voor moet neertellen, en misschien vinden veel 'sampelaars' de Beatles ook wat te voor de hand liggend. Covers van Beatles-songs daarentegen...

Maar als je een riedeltje van een obscuur deuntje leent, is dat doorgaans geen probleem, al moet je voor de goede orde nog steeds je samples 'clearen', oftewel de rechthebbenden betalen. Ik wilde er vooral mee zeggen dat het tegenwoordig aan de orde van de dag is. terwijl dat in 1981 nog vrijwel niet het geval was en er ook anders tegenaan gekeken werd. En waarschijnlijk maakt de techniek het tegenwoordig ook veel eenvoudiger dan vroeger.

avatar van caravelle
Hoe zit dat dan met de Beastie Boys en de lp Paul's Boutique, staan een aantal Beatles samples op? Mocht dat dan zomaar.....

avatar van LucM
Vanaf ong. halverwege de jaren '80 mochten wel originele opnames gebruikt worden (met als gevolg dat samplen in was) op voorwaarde dat er auteursrechten betaald werden (net als bij coveren), toch vanaf een bepaalde lengte. Zo streek James Brown miljoenen op doordat hij zo vaak gesampled werd. Voor de Beatles-samples hebben Beastie Boys ook auteursrechten moeten betalen. The Beatles waren overigens één van de eerste artiesten die sampleden (Yellow Submarine) en ook een medley op plaat zette (kant 2 van Abbey Road). Dat probleem met auteursrechten werd nadien omzeild door minuscule of obscure samples te gebruiken die niet meer te herkennen zijn.

Niet alle artiesten zijn bereid om toestemming te geven voor samples. De heren Bjorn & Benny van Abba staan erom bekend moeilijk te doen op dat gebied. Zo hielden ze een release van een album van de voorloper van KLF tegen omdat een Abba-sample werd gebruikt. En Madonna moest hemel en aarde bewegen om Gimme, Gimme, Gimme te mogen samplen, de meeste rechten op dit nummer gaan nog steeds naar de Abba-leden. Ik neem aan dat Jaap Eggermont ook heel wat heeft moeten neertellen om Abba-songs voor zijn Stars on 45-medley te gebruiken.