Bhi Bhiman - Rhythm & Reason (2015)

geen stemmen

4. Bennie Please
  5. Up in Arms
  6. Death Song
  7. The Color Pink
  8. Waterboarded (In Love)
  9. The Fool
  10. Closer to Thee
avatar van Lura
Hij is de zoon van Sri Lankese immigranten, geboren in St. Louis, Missouri. In zijn jeugd luisterde hij naar bands als Nirvana, Soundgarden en Alice in Chains. In de eerste songs die hij schreef was echter niets van deze invloeden terug te vinden, hij klonk meer als de oude folkzangers van weleer.

Zijn debuut Cookbook werd direct goed ontvangen. Een album vol politiek getinte teksten en persoonlijke ontboezemingen. Het leidde tot een optreden in Later van Jools Holland. Daar ontmoette hij zijn jeugdheld Chris Cornell van Soundgarden, die zo onder de indruk van Bhiman’s optreden was, dat hij hem uitnodigde om mee op tournee te gaan.

In 2012 verscheen het album Bhiman, dat wederom goed ontvangen werd. Het leverde hem vergelijkingen op met Bob Dylan, Randy Newman, John Prine en Phil Ochs, hoewel hij toch al duidelijk een eigen stijl ontwikkeld had.

Een ontwikkeling die zich nu verder doorzet op Rhythm & Reason. Het opent met het heerlijke Moving to Brussels, wat duidelijke soul en R&B invloeden laat horen. Bhiman beschikt over een fantastische stem, die al vergeleken werd met artiesten als Bill Withers, Richie Havens en Little Richards. En muzikaal gezien met Rodriguez, Woody Guthrie tot aan Nina Simone.

Naast een goede zanger is hij ook een uitstekend liedjes schrijver. Ieder nummer heeft wel iets waardoor het boven de middelmaat uitstijgt, in There goes the neighborhood is dat bijvoorbeeld het heerlijke orgeltje. Bread and Butter is voorzien van een zeer aangenaam ritme en blazers.

Van een heerlijke flow werd Bennie Please voorzien. Het hoogtepunt vormt voor mij Up in Arms, vanwege de prachtige melodie en orkestratie. Meest catchy song op de cd is het ritmische The Color Pink.

De soul en R&B-invloeden op Rhythm & Reason zijn overigens niet zo vreemd, wat hij schreef al nummers samen met soul legende William Bell. Daarnaast werkte hij bijvoorbeeld ook al samen met de radicale hiphop groep The Coup.

Het is vreemd dat Bhiman totaal onbekend is in Nederland, wellicht kan Rhythm & Reason daar verandering in brengen, wat niet meer dan terecht zou zijn.

Hendrik68
Nou totaal onbekend is hij niet hoor. Altcountry besteedde al eens aandacht aan het album Bhiman en ik zelf plaatste een paar jaar terug al eens een filmpje in het roots kennismakingstopic. Maar men vond mijn filmpje volgens mij niet zo bijzonder. Ikzelf vond Bhiman een aardig album maar het had ook zeker een paar mindere momenten. Ben best benieuwd hoe zijn nieuwe album gaat klinken.

avatar van Minneapolis
Mooie tip Lura! En niet de enige mooie van je jaarlijstje. Je bezorgt me een hoop luisterwerk.
Vooralsnog springt deze er uit door de fijne mix van invloeden, maar Patty Griffin, Nadia Reid en Katie Kuffel worden ook beluisterd.

avatar van Lura
Dit album is om een of andere reden onder de radar gebleven voor de meeste gewone luisteraars, Minneapolis, maar ook voor critici. Hij treedt trouwens regelmatig op met Rhiannon Giddons en Leyla McCalla. Laatstgenoemde komt binnenkort met haar tweede album, waarvan ik torenhoge verwachtingen heb. In januari en februari komen overigens een aantal prachtplaten uit. Hou je van blues/soul, luister dan zeker naar het debuutalbum van Ina Forsman. Hou je van country, de nieuwe van Malcolm Holcombe is een aanrader. Alternatieve country brengt Eriksson Delcroix. Het duo van Birds of Chicago is in topvorm op hun nieuwe album. En mocht je van Nederlandstalig a la Daniël Lohues houden, dan is het debuutalbum van Paul Verschuur een absolute aanrader.