Onra - Fundamentals (2015)

Frankrijk

met Suzi Analogue

9. Anything (3:35)

met The Doppelgangaz

10. 95.5 Fm (0:39)
  11. Like You Miss Me (3:25)

met KC

12. That's Me (1:58)

met Black Milk

13. Outro (1:54)
avatar van Rhythm & Poetry
Een verassende zet van Onra is Fundamentals zonder meer. Waar hij voorheen de luisteraar een plezier deed met fragmentarische en Aziatische korte beats, produceert hij nu voornamelijk aalgladde soul en R&B die zo in het bakje van "jaren '90 urban" kan. De artiesten werken prima mee aan deze mierzoete nummers en gebruiken vooral kalmerende vocalen. Dit soort muziek zou twintig jaar geleden echt prima muziek zijn voor de oudere tiener en twintiger om de liefde op te bedrijven in pa's auto. Trouwens, het zou nu ook nog prima moeten lukken. Alhoewel ik na meer dan een jaar aan ziekenhuisleed en revalidatiepogingen geen al te hoog libido meer heb. Dat geheel terzijde. Onra. Jongen toch. Je hebt me verrast, maar ik vind het wel erg foute muziek. Leuk. Maar fout. En niet al te best.

avatar van shaadiq haynes
Blijkbaar hebben die fysieke problemen een grote invloed op je mentale gezondheid. 'Chinoiseries' is intussen 8 jaar oud en Onra evolueerde al in '12 (de 'Deep in the Night'-EP) naar de meer synth-gerichte sound die hij ook op deze plaat verder verkent. Ik was óók dol op 'Chinoiseries', maar je kan van een jonge producer toch niet verwachten dat hij tot het einde der dagen Aziatische volksmuziek gaat samplen?

avatar van Rhythm & Poetry
Dat stel ik ook niet, toch hebben producers vaak iets herkenbaars in de stijl zitten óf boeken ze met een nieuwe stijl progressie. Onra gaat en écht volledig een andere weg in, én degradeert zijn eigen kunnen.

avatar van Septua
Is dit Onra? Serieus, wat een teleurstelling zeg...

avatar van Silky & Smooth
Het grote minpunt aan dit album zijn de producties, wat natuurlijk nooit zo mag zijn als het album op de naam van de producer staat. De muziek is niet eens zozeer slecht, maar verre van origineel. Dit is allemaal veel eerder gedaan en vooral veel beter! Dit staat in een schraal contrast met bijv. Chinoiseries, waarop Onra duidelijk een eigen stijl heeft.

Verder is Fundamentals prima te luisteren. De instrumentaties mogen dan niet vernieuwend zijn, maar ze vormen een prima onderlaag voor de gastartiesten, waarvan ik de meesten wel sterk vind. Fundamentals is een aardig album, maar dit heeft niks meer met Onra te maken. Dit had elke producer voor elkaar kunnen krijgen.