Ayyuka - Sömestr (2015)

Label: Shalgam

1. Sömestr (8:30)

met Orlando Julius

2. Tek Teker (6:38)
  3. Geceleri Zor Uyurum (3:00)
  4. Gabor (3:19)
  5. Gün 1B (7:10)

met Orlando Julius

6. Guaruja (2:30)
  7. Ayrton Senna (9:15)
  8. Bu Bi Rüya Olmali (2:52)
Ayyuka is een Turkse rockband, die bouwt op de rijke traditie van de Anatolische rock met haar psychedelische gitaarmuziek. Echter, ze enkel classificeren als een Anatolische rockband doet de band tekort. Daarvoor klinken ze veel moderner en cosmopolitischer dan de jaren '70-vertegenwoordigers van het genre. Dit met name door het ontbreken van zang, maar ook door de invloeden van jazz en afrobeat - zo blaast afrobeat-pionier Orlando Julius op 2 nummers een mopje sax mee.

Wat het album sterk maakt is de rijke variatie in de instrumentatie. Deze komt met name door de gitaar; die klinkt het ene moment scheurend, dan weer laidback, dan weer funky. De drums dienen subtiel de muziek en ook de dynamiek van de nummers zit goed in elkaar. Daarmee verveelt het volledig instrumentale album geen moment.

Absoluut hoogtepunt van Sömestr is de opener en titeltrack. Een lekker funky ritme, waarover de sax van Julius voorzichtig, maar steeds prominenter een plek krijgt, om uit te monden in een kolkend duel met de gitaar. Wat mij betreft een van de sterkste fusion-nummers die ik ken. Andere toppers op de plaat zijn Gabor, met zijn fijne wah-wah gitaartje, het lang uitgesponnen en meeslepende Ayrton Senna en die andere Julius-samenwerking (Gün 1B).