Steen - Baby (2015)

14. Vaderland (3:43)
  15. Psycho (2:55)
  16. Nageboorte (3:44)
Kingey
Mijn leven is een toptrack.
Steen - Mijn leven - YouTube
Steen - Alles goed - YouTube

Die laatste is gewoon real shit.

dat zeg ik ook altijd, maar dan word ik met enige argwaan- en terecht ongeloof aangekeken.....

sxesven
ThirdEyedCitizen schreef:

Kingey
ThirdEyedCitizen schreef:

Leuk man.

avatar van Rhythm & Poetry
Vandaag als cadeau gekregen en ook gekeken. Nee grapje, ik zal Bob Cremers niet nadoen.

Goed, vandaag zat deze dus met een shirt op de post want ook Steen is stiekem een heel goed mens. Ondanks zijn gevloek en getier en slechte imago heeft juist hij een hart van goud (zoals de meeste rappers in Nederland, maar dit blijft tussen ons).

Dit is wellicht het grofste album van Steen, maar ook zijn meest oprechte. Natuurlijk, sommige nummers zijn overdreven of extreem absurdistisch maar hij heeft wel degelijk een goed verhaal te vertellen en brengt dat op zijn eigen manier heel erg overtuigend. Ondersteund door lompe bassen en bombastische beats (af en toe een vleugje hardcore) komt de kracht van Steen goed tot zijn recht. De rode draad van dit album: zijn baby en de ruzies met zijn ex (de moeder van dit kind) weet hij met zowel liefde (voor het kind) als intense haat en woede (voor zijn ex) ijzersterk te brengen. Ik vind dit zijn beste plaat tot nu, ga er nog wat draaien aan geven en dan zal ik het waarschijnlijk met een mooi cijfer beoordelen.

Beats zijn slap en plastic. Vleugjes slappe rock, houterige DrumnBass en standaard dubstep staan ver af van de hard-hitting hardcorebeats die Kadaverrap doorgaans zo kenmerken, bijvoorbeeld. Aardig persoonlijke raps zijn een positief puntje op het album (zn pa, zn ex, zn kind), maar worden afgewisseld met infantiele tracks als "Nou En" en "Liefde". Die zijn niet alleen bespottelijk, maar benaderen helaas ook bij lange na niet de creativiteit van Kadaverrap. Ook Kadaverrap is dikwijls kinderachtig en bot, maar daar is de over-the-top benadering en zwartgallige woordenstroom zo absurdistisch dat het weer "goed" wordt.

avatar van Rhythm & Poetry
Liefde is overigens meer over de top dan welk Steen nummer dan ook. Over absurdisme gesproken.

Ponty Mython
Zijn eerdere platen waren vaak niet aan te horen, maar ik moet bekennen dat dit best een relaxte plaat is, ondanks dat 'ie af en toe nog wel erg infantiel uit de hoek komt (Liefde bv).

avatar van Silky & Smooth
Tussen al het gekanker komen er toch wel vrij zinnige woorden uit Steen. Het is allemaal wat extreem, maar doordat het past bij de extreme stijl van Steen komt de toch wel bij mij binnen en vind ik het gevloek niet echt storend. Daarbij zorgt hij ervoor dat de muziek ook aansluit bij stijl, wat het plaatje bij hem altijd kloppend maakt. Illuminatie is de enige slechte track, voor de rest staan er veel sterke nummers op en zelfs bij de paar matige/minder goede nummers verschijnt er wel een glimlach op mijn gezicht.

avatar van Rhythm & Poetry
Illuminatie is mijn favoriete track op dit album. Ik lig echt helemaal dubbel vanaf het moment dat Steen opsomt wat hij allemaal had moeten winnen.

avatar van Silky & Smooth
Het is ook niet zozeer de tekst, maar ik vind het nummer in z'n geheel wat slap. De productie past ook niet echt bij hem.

avatar van MJ_DA_MAN
Na een paar tracks door te hebben geluisterd van dit album weet ik weer wat voor mongool ik dit vind. En dan heb ik het nog niet eens over zijn belabberde flow en teksten.

avatar van toxief
Toch fijn dat die soap-serie blijft duren. Baby en Nageboorte vind ik geweldig. Een nieuwe Steen, steeds goed voor de lachspieren!

Ponty Mython
MJ_DA_MAN schreef:

Jij snapt echt helemaal niets van hop hip.

Ponty Mython schreef:
Jij snapt echt helemaal niets van hop hip.
Klopt. Ook van hip hop heb ik geen kaas gegeten.

MJ_DA_MAN schreef:
Klopt. Ook van hip hop heb ik geen kaas gegeten.

Ponty Mython schreef:

Het beste wat deze man gedaan heeft was Kadaverrap.

Hip hop, mongool,...

Op kadaverrap2 waren ze jullie al voor. Fuck hip hop, ik ben een mongool.

avatar van Slowgaze
Ik lag net wel echt dubbel om 'Mijn leven'. Zodra Steen over z'n uitkering begint en dat die gekort wordt, master. En 'Amber-Eliza vingeren', daar moest ik ook om lachen. Wie heet er nu Amber-Eliza? Heerlijk dit. En 'Dit is de nageboorte', dat was ook grappig. Nu luister ik 'Liefde'. Shit is grappig. Doei.

avatar van leatherhead123
Wel grappig al die soccer mom reacties die Steen's albums vaak krijgen. Vraag me af wat sneuer is: steen z'n teksten an sich of de mensen die hem überhaupt serieus schijnen te nemen. Die gozer weet zelf ook wel dat-ie geen lyrische hoogstandjes aflevert; dat komt ook vaak tot uiting in z'n nummers (veel zelfspot).

Zal deze dus binnenkort weleens luisteren; hoop vooral op lekker veel lomp, over-the-top gedoe.

leatherhead123 schreef:
Ik vraag het me dus serieus af of Steen wel zoveel zelfspot heeft als iedereen denkt. Hij komt namelijk bloedserieus over, en daarnaast ook nog eens behoorlijk ontspoord en verknipt. Ook moet ik mensen geloven dat de man behoorlijk slim/intelligent is, maar ook dat komt alles behalve zo over. Tel daar het gestrooi met het k-woord alsnof het niks is en diverse media-optredens bij op en ik kan niets anders concluderen dat het eerder een psychopaat is dan een rapper die een act opzet en/of enorm veel zelfspot heeft. Ik kom in mijn straatje hiphop (zowel nationaal en internationaal) genoeg rappers tegen die net zo absurd als Steen zijn/kunnen zijn en zelfs nog veel absurder, maar de zelfspot pik ik er altijd moeiteloos uit. Dat heb ik bij deze man echter nooit.

avatar van Slowgaze
Hij ging een tijdje naar de kunstacademie, en daar moet je minstens havo voor gedaan hebben. Anderzijds hoef je ook niet bijster intelligent te zijn voor de havo.

Het was in zijn zelf geproduceerde documentaire (vast nog wel op youtube te vinden, soms behoorlijk genuanceerd en emotioneel) waaruit blijkt dat Steen het leven wat hij in zijn teksten schetst wel degelijk (drugs, woede, vloeken, "sletjes neuken", veel bier knallen) zo meemaakt, maar dat is zijn manier van een "leuk feestje". Spinal zegt het daar ook "Steen is echt zo". Anderzijds heeft hij een vervelende job op een callcenter om aan geld te komen, mag hij door zijn wilde manier van leven en bijbehorende verslavingen zijn kind niet meer zien en was zijn vader — een belangrijk persoon in zijn leven en tevens zelf vroeger artiest, iemand waar ie tegenop kijkt — in een opvanghuis (hersenbloeding, coma) en nu dood, geloof ik.

De man is als artiest/kunstenaar echt wel creatief (zn artwork, graffiti en in zekere zin zijn "gedichten"/liedjes), maar vergooid graag zijn leven op deze manier. Al denk ik dat ie daar op andere momenten ook wel spijt van heeft.

MJ_DA_MAN schreef:

Tja, als ik diverse reacties op Steen album van je lees zeg je zelf dat je na een paar nummers alweer afhaakt. Als je amper wat van hem luistert is het ook niet vreemd dat je de zelfspot niet meekrijgt. Neem nou nummers als 'Steenpuist' of 'Euro': het over-the-top/zelfspot gehalte knalt er vanaf, totaal niet serieus te nemen. Hij geeft nota bene vaak zelf gewoon toe wat voor een low-life/white trash hij wel niet is, duidelijker kan het toch haast niet.

Vind dat iemand als Brotha Lynch Hung - wiens teksten nog veel ziekelijker zijn - een stuk minder zelfspot heeft.

leatherhead123 schreef:
Om te beginnen is het helemaal niet zo dat ik weinig van Steen ken. Ik ken die kerel al minimaal vanaf 2008, wellicht eerder. Een gehele plaat heb ik nog nooit geprobeerd omdat ik daar simpelweg geen interesse in heb, maar ik ken meer genoeg nummers op een beeld te vormen. Van elk project, solo of in samenwerking met iemand, ken ik inmiddels genoeg nummers van hem. Ik zie zelf ook wel d.m.v. zijn melige nummers (Euro als goed voorbeeld natuurlijk) dat ie wel wat kijk of zichzelf heeft, maar dat betekent niet dat ie ook een volledige kijk op zichzelf heeft/zichzelf kan relativeren. Mijn punt is dat de man geen act op lijkt te zetten. Waar bepaalde rappers de psychopaat spelen lijkt Steen bloedserieus daarin. Dat ie dus écht zo is i.p.v. dat het allemaal deels of geheel gespeeld is. Wellicht verkeerd verwoord door mij in eerste instantie dus, maar ik blijf het een bizarre en dus ook vrij gestoorde rapper (en waarschijnlijk dus ook persoon) vinden, in negatieve zin dus. Wat de oorzaken (en gevolgen) daarvan zijn is natuurlijk een tweede.

avatar van leatherhead123
Ach, dat Steen een behoorlijke loser is staat natuurlijk buiten kijf. Snap sommige reacties dan ook wel, maar ik kan er vaak de humor wel van inzien. Vooral als het van die volslagen over-the-top, ranzige onzinteksten zijn. Fijn als je soms even je frustratie kwijt wilt.

FRIPI
Het extreme dat Steen heeft zie je ook bij Necro. Hij komt harder dan de rest en is oon bruter dan de rest. Nu weet ik niet veel van Steen zijn achtergrond maar Necro komt uit Glenwood Projects.

Beide heren komen met zieke teksten en hebben een recht in je gezicht stem hard en ruw. Hierdoor kan ik er niet constant naar luisteren maar waardeer ze wel voor wat ze doen.

avatar van Maarten0402
Steen is gevormd door zijn situatie in het verleden en zijn kijk op de maatschappij. Zo gaat dat helaas in bepaalde gezinnen. In het geval van Steen is het voor hem persoonlijk kut dat het zo gegaan is, maar zijn muziek hebben we erdoor te danken.
Wat is "goed" vraag ik mezelf af in dit geval.

Zijn leven was anders als zijn moeder meer aandacht aan hem zou hebben gegeven en niet al zijn emoties zou negeren met de fles. Maar dat is niet gebeurt waardoor we nu Steen hebben zoals het is en zoals het ook vaak (helaas) gaat!.

avatar van toxief
Ik vind het 'nog steeds' één van de betere reality, volg mijn leven, in elkaar geknutseld, doe het zelf-show, of zoiets.
En hij wordt er steeds beter in.
Volhouden noemen ze dat.

avatar van Maarten0402
Ja inderdaad, dit is tot nu toe zijn beste album!

avatar van Maarten0402
Toch wel typisch dat veel mensen Steen meer gestoord vinden dan rappers uit de USA die rappen over hoe veel mensen ze hebben neergeschoten op straat (d.m.v. een drive-by), terwijl Steen niemand heeft afgemaakt... Typisch...