The Spencer Davis Group - Funky (2001)

Label: One Way

1. I Met a Woman (2:58)
  2. Letters from Edith (3:33)
  3. Raintree River (3:53)
  4. What a Way to Die (3:01)
  5. Funky (6:50)
  6. Magical Day (3:23)
  7. I Guess I 'M Wasting My Time (2:18)
  8. Poor Misguided Woman (5:27)
  9. And the Gods Came Down (7:02)
  10. New Jersey Turnpike (3:25)
avatar van oruiz
nu al de cover van het jaar 1968

Pieter Paal
Het 'Funky'-album van The Spencer Davis Group (zonder Steve Winwood die Traffic opgezet had) is een smeltkroes van verschillende muziekstijlen (pop, jazz, psychedelica en country).
In mijn verzameling heb ik de CD 'Taking out time 1967 - 1969' van RPM 127 uit 1994 met de volgende tracklist:

Feel Your Way / With Their New Face On / Taking Out Time / Time Seller / Mr. Second Class / Groove Extra / After Tea / Moonshine / The Girls Song
Dit zijn radio en t.v.-sessies, demo's en outtakes.

+ Letters From Edith album: Letters From Edith / I Met A Woman / Raintree River / What a Way To Die / Firefly / Magical Day / I Guess I'm Wasting Time / Misguided / And The Gods Came Down

Het nummer 'Funky' staat hierop vermeld als 'Firefly' en 'New Jersey Turnpike' ontbreekt. In 1969 werden er proefpersingen van het 'Letters From Edith' - album geperst, maar het werd nooit officieel uitgebracht.
Ray Fenwick speelde in de volgende bands: The Spencer Davis Group, Fancy, The Ian Gillan Band en onze eigen Tee Set en After Tea.

avatar van heartofsoul
Al deze nummers werden keurig netjes verzameld voor de compilatie Taking Out Time Out 1967-1969 die in 2016 werd uitgebracht door Cherry Red Records. Interessant als je wilt horen hoe het de groep in artistiek opzicht verging na het vertrek van Steve Winwood. Op het eerste album van de nieuwe Spencer Davis Group was de prima nieuwe zanger Eddie Hardin te horen, maar die is hier vervangen door Ray Fenwick, wiens stemgeluid ik aan de saaie kant vind. Bovendien zijn de composities op dit album ook niet al te boeiend, en het album, dat al neigt naar seventies rock is ook niet al te samenhangend door de verschillende stijlen. Leukste nummer vind ik het titelnummer met jazzy gitaar en blazers in de begeleiding.

avatar van nlkink
Het materiaal van Funky stamt uit de periode na oktober 1968 nadat Eddie Hardin en Pete York uit de groep gestapt waren. Enige overgebleven groepslid Spencer Davis pakt de draad op met o.a. Ray Fenwick, Dave Hynes en Nigel Olsson. Het opgenomen materiaal is jarenlang op de plank blijven liggen.