Stratovarius - Eternal (2015)

Finland
Label: earMUSIC

1. My Eternal Dream (6:04)
  2. Shine in the Dark (5:05)
  3. Rise Above It (4:26)
  4. Lost Without a Trace (5:28)
  5. Feeding the Fire (4:12)
  6. In My Line of Work (4:19)
  7. Man in the Mirror (4:43)
  8. Few Are Those (4:11)
  9. Fire in Your Eyes (4:15)
  10. Lost Saga (11:39)
avatar van The_CrY
Niets bijzonders. Gewoon power metal door en door. Je weet wat je krijgt als je Stratovarius op de verpakking ziet. Precies dat is het. Maar dan wel gewoon goed ook.

avatar van RuudC
En zo blijkt dat ik de Stratovarius marathon positief kan afsluiten. Niet alleen een geweldige reis door de geschiedenis en het oeuvre van deze Finse band, maar dat ondanks de lage verwachtingen Eternal een heel leuk album blijkt te zijn. De moderne keyboards en samples worden tot een minimum beperkt en de band had er blijkbaar flink wat zin in toen dit album ingeblikt werd.

De eerste drie songs zijn heerlijk energiek. Als Stratovarius dan toch modern moet klinken, dan graag zo. Er wordt heel netjes met eigen verleden omgesprongen. Je hoort weer regelmatig neoklassieke stukken, felle duellen tussen gitaar en keyboards en zowaar nog wat klavecimbal. Enig puntje van kritiek is de constante snelheid. Iedere muzikant wil zo hard mogelijk in de mix staan en dat gaat op den duur wel een beetje vervelen. Alleen Kotipelto blijft een beetje op de achtergrond. Je zou bijna vergeten dat hij de hoge noten niet meer kan of wil halen. Stratovarius blonk uit in ballads en met Fire In Your Eyes hebben ze er eindelijk weer een te pakken. het is echter The Lost Saga, waarmee Stratovarius naar de grootste hoogten stijgt. Diep respect dat een stel oude rotten als die van Stratovarius twintig jaar na het hoogtepunt nog met zo'n sterk, bezield album kunnen komen.

Eindstand:

2. Stratovarius (3,87)
3. Helloween (3,67)
4. Iced Earth (3,25)

avatar van lennert
Wat een glorieus einde van deze Stratovarius marathon! De gemiddeldes liegen er niet om deze site, want Eternal is een weergaloos album waarop de band de overmatige elektronica van het vorige album (gelukkig) verruilt voor een wat klassiekere toetsenaanpak, terwijl de moderne, zwaardere productie overeind blijft. Kotipelto maakt meer gebruik van zijn mid-range en klinkt hierdoor veel bombastischer in de zanglijnen. En verdorie, nu valt het me extra op dat ik Jörg Michael als drummer echt niet mis, aangezien Rolf Pilve in ieder opzicht een meer spectaculaire drummer is. Hij mept loeihard, maar heeft een veel interessantere en meer afwisselende techniek in de afwisselende, meer progressieve stukken.

Er staan geen zwakke nummers op. Vanaf het begin wordt het gas flink ingetrapt om even een klein beetje terug te zakken bij de fraaie ballad Fire In Your Eyes. Afsluiter Lost Saga is een van de beste epics die de band ooit heeft gemaakt en doet me even vergeten dat deze eer alleen voor titeltracks is voorbehouden.

Mijn respect voor Stratovarius is flink gegroeid. Van de avontuurlijke albums als Twilight Time en Dreamspace, tot solide powermetalblueprints als Visions en Destiny, naar de perfectionering in Infinite, rare uitstapjes met de s/t en tegenvallende Elements albums, tot het fantastische herpakken met Elysium en Eternal. Stratovarius lijkt nog lang niet klaar te zijn. Dan te bedenken dat ik jaren alleen Infinite heb gehad en de band verder als 'overrated' en 'saai' afdeed, een mens kan gelukkig nog van mening veranderen...

Uiteindelijke stand:

3. Stratovarius 4*
4. Helloween 3,9*
5. Iced Earth 3,81*

avatar van Rinus
Weer een erg fijn album van de Finnen. Eigenlijk is Stratovarius de enige power metal band die ik consequent volg en koop. Ze hebben in hun back catalogus wel een paar mindere albums maar ze zijn ook nooit slecht en er staan altijd wel sterke nummers op. Na hun wat wisselvallige gelijknamige comeback in 2005 hebben de heren eigenlijk alleen maar klasse albums afgeleverd.