Tom Russell - Modern Art (2003)

Roots
Label: Shout! Factory

1. The Kid from Spavinaw (5:27)
  2. The Ballad of Sally Rose (3:24)
  3. The Boy Who Cried Wolf (4:35)
  4. Muhammad Ali (3:18)
  5. American Hotel (4:02)
  6. Racehorse Haynes (3:07)
  7. The Dutchman (4:26)
  8. Modern Art (4:16)
  9. Isaac Lewis (7:30)
  10. Bus Station (4:12)
  11. Crucifix in a Death Hand... Carmelita (6:44)
  12. Tijuana Bible (3:03)
  13. Gulf Coast Highway (2:37)
avatar van Tonio
Ik vond dit aanvankelijk een tikkeltje minder album van Tom. Maar die mening met ik nu wat bijstellen. Het album bevat fraaie muzikale verhalen. Zo handelt het titelnummer over de vernieuwingen in de kunst, onder andere in de muziek tijdens de jaren zestig.

Verder een song over een racepaard, over de zeeman Isaac Lewis en een ballade over Sally Rose. Ook leuk voor ons The Dutchmen, inclusief een verwijzing naar het cliché van de vinger in de dijk.

En ook nog een leuk, springerig nummer over Muhammad Ali: "Float Like a Butterfly, Sting Like a Bee"

Nu ik de teksten wat beter heb beluisterd vind ik het album een stuk beter. Halfje erbij!

avatar van potjandosie
verwacht niet teveel vernieuwingsdrang van de man. weinig nieuws onder de zon op dit album, maar de man doet waar hij goed in is. verhalen vertellen door middel van goede, sterke songs.

er staan meerdere, prachtige ballades op, o.a. "The Ballad of Sally Rose" met een lead vocal van wijlen Nanci Griffith, het zoete, weemoedige "The Dutchman" met background vocals van Eliza Gilkyson en het ingetogen, klein gehouden "Isaac Lewis". het stemmige "Muhammad Ali" is een eerbetoon aan de bokser, zoals "American Hotel" een eerbetoon is aan Stephen Foster, die bekend stond als de vader van de Amerikaanse muziek in het Amerika van de 19e eeuw, "who died in an American hotel in NYC, drunk and penniless".

het bluesy "Racehorse Haynes" en "Tijuana Bible" zijn de enige up-tempo nummers. het spoken word nummer "Crucifix in a Death Hand (tekst van Charles Bukowski) kent slechts een korte overgang naar het Warren Zevon nummer "Carmelita", een song die een beter lot had verdiend. "Bus Station" is een fraai duet met Nanci Griffith, evenals het van haar bekende "Gulf Coast Highway" dat hier een fraaie uitvoering krijgt.

album werd geproduceerd door Tom Russell, Andrew Hardin & Mark Hallman
opgenomen "at Congress House Studios, Austin, Texas"

All songs by Thomas Russell
except "Racehorse Haynes" co-written Andrew Hardin