Art Nation - Revolution (2015)

Zweden
Label: AOR Heaven

1. Need You to Understand (3:50)
  2. 3000 Beats (3:58)
  3. I Want Out (3:12)
  4. Number One (4:39)
  5. Don’t Wait for Salvation (4:16)
  6. All the Way (3:55)
  7. Start a Fire (4:02)
  8. Moving On (4:24)
  9. Here I Am (3:40)
  10. Look to the Sky (4:08)
  11. Wage War Against the World (3:33)
  12. All In (3:46)
avatar van Metalhead99
Art Nation werd in 2013 opgericht door zanger Alexander Strandell toen hij zijn voorgaande band Diamond Dawn verliet. Verder bestaat de band uit gitaristen Christoffer Borg en Johan Gustavsson, bassist Simon Gudmundsson, keyboardist Theodor Hedström en drummer Carl Tudén. Laatstgenoemde werd ontdekt doordat hij een soort landelijke drumwedstrijd won als ik het goed begrepen heb.
Wat de heren brengen? Retro klinkende pop/rock nummers die qua sound weer teruggrijpen op de jaren '80. Inmiddels is het aantal dergelijke bands uit Scandinavië haast niet meer te tellen.
Origineel kan ik de muziek van de mannen eerlijk gezegd ook niet noemen. Qua keyboard sound neigt men vaak naar een hammond geluid. Soms wel afwijkend, zoals op de afsluiter "All In", waarbij het keyboard geluid me heel erg deed denken aan Where Were You Last Night.
Helaas word het voordeel van twee gitaristen niet heel veel benut door de heren. We krijgen tijdens "All the Way" nog wel wat lekker soleerwerk te horen, maar de mannen wisselen elkaar niet af of iets dergelijks. Jammer, want daar waar het bij een band als Ratt voor meer dynamiek zorgde, mis ik dat hier wat.
Verder hebben ze wel een fijne afwisseling aan nummers. Er zitten een aantal lekker uptempo rockers tussen, zoals "I Want Out", "All the Way" en "Moving On". Dan zijn er nummers die daar qua tempo net iets onder zitten, zoals "3000 Beats" en afsluiter "All In". Het album begint gek genoeg met een soort powerballad en we worden met "Look to the Sky" ook nog eens getrakteerd op een echte ballad.
Verre van vernieuwend, maar de productie is goed en voor liefhebbers van melodieuze AOR valt er nog wel genoeg te genieten. Leuk voor tussen de bedrijven door.