Michael Kamen - Licence to Kill (1989)

Score
Label: MCA

1. Gladys Knight - Licence to Kill (5:13)
  2. Ivory - Wedding Party (3:53)
  3. Tim Feehan - Dirty Love (3:45)
  4. Pam (3:50)
  5. Patti LaBelle - If You Asked Me To (3:58)
  6. James and Felix on Their Way to Church (3:53)
  7. His Funny Valentine (3:26)
  8. Sanchez Is in the Bahamas - Shark Fishing (2:06)
  9. Ninja (6:03)
  10. Licence Revoked (9:11)
avatar van davidov
naar mijn mening een zwakke schakel in de reeks van bond scores....de afgelopen winter overleden Michael Kamen heeft in mijn mening maar een vreemde, saaie en incomplete soundtrack achtergelaten. Jammes maar helaas.....terleurstellend, just like the movie.

neo
davidov schreef:

incomplete soundtrack achtergelaten.

officieel wel ja

Wel een van de mooiste titelsongs van allemaal, op Sheena Easton na

avatar van Thunderball
Dat Kamen beter kan weten we allemaal, blijkbaar was het toch moeilijk binnen het raamwerk van de door Barry gekrieerde verwachtingspatroon met iets echt eigenens en wellicht vernieuwends te komen.

Op de begin en eindsong na is de rest van de songs bagger en vraag ik me af wat die op dit album doen (daar ze in de film louter als achtergrond muziek diende en dit uiteraard qua ruimte op de oorspronkelijke LP te veel plaats in neemt. De cd had ik die zomer trouwens eerder, maar helaas was die qua nr's identiek aan de cd.

Dan de eigenlijke muziek zelf, aardige variatie op het Bondtheme maar nergens echt bijzonder en neigt toch te vaak naar saai (dus wat dat betreft past het perfect bij de beelden).

Je kunt niet zeggen dat het slecht is, maar gewoon niet spannend, niet sprankelend genoeg, er ontbreekt de nodige klasse, die bij Barry wel te vinden was.

neo
Begin langzamerhand van gedachte te veranderen over deze van Kamen. Vind het ook veelal niet erg interessant. Bij andere actiefilms weet hij buiten het gebruik van een thema wel de boel op hoog niveau te houden, getuigen de Lethal Weapon en Die Hardserie. Opvallend is ook dat het orkest niet erg overtuigend klinkt, wat gevoelsmatig meer neerkomt op een gebrek aan een bruisende energie en kracht. Zou zomaar aan zowel het orkest als mede de opname ervan liggen...

Kvond deze toch wat minder. anders dan de andere bond scores. 2 tot 4 vond ik gewoon vreselijk slecht. Licence to Kill vond ik dan wel heel goed.

avatar van Soundtracks
Op Internet wordt dit album ook aangegeven als een "Various Artists" album. Kant 1 van deze soundtrack is dat sowieso al. Barry die toen geopereerd moest worden aan zijn keel en tevens ook geen zin meer had na de stroeve samenwerking met A-HA, kreeg vervanging. Kamen is geen gekke optie en mag zeker best gewaardeerd worden. Hij heeft op een best gave manier gebruik gemaakt van de "Bond Theme", als voorbeeld de scene wanneer Bond dat vliegtuig van Sanchez vist. Maar zoals hierboven al vermeld, de man kan veel beter. Over deze soundtrack ben ik wel iets minder dan over de film zelf. De film hoort naar mijn inzien simpelweg tot een van de allerbeste uit de serie. Ondanks dat ik er in het begin ook zeker aan moest wennen.

Het titelnummer, gezongen door de mooie stem van Gladys Knight, is voor mij een fijn nummer. Er zit een lekkere power in dat nummer mede door dat ze eigenlijk de melodie van "Goldfinger" gebruikt hebben. Dat is samen met “If You Asked Me To” (eindsong), van Patti LaBelle wel de twee beste nummers met zang. Dat laatste nummer is trouwens best ondergewaardeerd en paste prachtig bij het einde van de film. Met de composities van Kamen is weinig mis mee. Zeker niet met “Licence Revoked” wat veruit de beste track van het album is. Twee keer wordt daar op een geweldige manier de “ Bond Theme” gebruikt. Zowel tracks 4, 6, 7 en 8 vind ik dan ook prima. Ninja vind ik dan spannend beginnen maar heeft de kunst om zeer snel saai te worden en is een van de langste tracks. Naar het einde toe krijgt het weer wat spannends terug. Heb wel het gevoel dat deze soundtrack nog wat mist. Kan me herinneren een piano riedeltje die je hoort bij de scene waar Bond en Pam in het casino zitten. Kamen valt niet veel te wijten dat het uiteindelijke resultaat net niet spannend genoeg is. De man heeft grote verantwoordelijk genomen voor een groot project. Maar de soundtrack is wel, buiten de songs van de artiesten, zeker een donkere grimmige soundtrack die paste bij de film. Daarom is deze soundtrack wat mij betreft wel een voldoende waard. Maar vooral de nummers 2 & 3 zijn erg zonde en simpelweg de slechtste nummers. 3,0.

En nog eentje sinds vandaag uitgebracht op La-la Land Records:

26. Licence Revoked* 9:10

TOTALE DISC 2 TIJD: 1:14:49
TOTALE ALBUM TIJD: 2:29:01
* bevat het “James Bond Theme” van Monty Norman

Ojee, als dat maar goed gaat met het afspelen: schijfje 1 met maar liefst 91 minuten??!!
Ik vermoed dat ze de rest van de tracks die op cd 2 aan het begin staan gewoon hebben meegerekend, dus dan kan het wel.

avatar van Thunderball
De nieuwe Lala Land dubbel cd is werkelijk fantastisch te noemen. Wow! Nu pas komt de score van Kamen echt tot zijn recht! Het blijft zonde dat op de originele uitgave die twee middelmatige songs stonden, die in de film niet meer als achtergrond muziek diende, terwijl er zoveel meer van originele score was om uit te kiezen. Geweldig nieuwe release en echt een aanrader! Kopen die hap!

avatar van Soundtracks
@
Thunderball

Geheel met je eens over de uitgave van La-La-Land. De score komt fantastisch tot zijn recht en het is jammer voor Kamen dat die dit zelf niet heeft kunnen meemaken. Voor de complete soundtrack zou ik ook een hoger cijfer geven dan mijn 3,0. Ben benieuwd welke volgende Bond score het desbetreffende label zal uitbrengen. Maar ik geloof dat ze erg naar een anniversary/jubileum van een bepaalde film kijken. Wellicht, dit jaar nog, mogelijk de "40th anniversary" van "A View To A Kill" of "30th Anniversary" van "Goldeneye"?

avatar van Thunderball
Of een complete score op dubbelaar van Thunderball.
Ik hoop uiteraard op alle drie en die mogelijkheid is er gezien hun vorige releases. Afwachten en hopen!

avatar van Thunderball
Het is na O.H.M.S.S. toch Thunderball geworden! Zie aldaar!