Sabbat - Mourning Has Broken (1991)

Label: Noise

1. The Demise of History (7:52)
  2. Theological Void (7:26)
  3. Paint the World Black (5:25)
  4. Dumbstruck (5:14)
  5. The Voice of Time (6:45)
  6. Dreamscape (8:47)
  7. Without a Trace (7:24)
  8. Mourning Has Broken (2:05)
avatar van Edwynn
Ondanks het ontbreken van de naar Skyclad vertrokken Martin Walkyier vind ik toch een uitstekende thrash/speed plaat. Deze zanger is een stuk melodieuzer en dat heeft ook zijn charme.
De boeiende gevarieerde nummers zorgen voor voldoende afwisseling.

avatar van wizard
Na gewend te zijn geraakt aan de stem en intonatie van Martin Walkyier, en nadat ik die vocalen ook ben gaan waarderen, heb ik vandaag deze plaat maar eens uitgeprobeerd.
Zo op het eerste gehoor gaat mijn waardering voor deze plaat lager uitvallen dan voor de eerste 2 platen. Het stemgeluid van Ritchie Desmond valt tegen: redelijk hoog, en lang zo spannend niet als die van Walkyier. Bij de laatste had ik altijd het gevoel dat hij me vanaf een kansel stond toe te preken, liefst met een vermanend vingertje erbij, bij Desmond bekruipt me vooral het gevoel dat ik dit al eens eerder heb gehoord.
De instrumentale stukken op dit album vind ik wel ok, hoewel ik het gevoel heb dat ze iets minder denderend klinken dan op bijvoorbeeld History Of A Time To Come.

Maar tot zover een paar eerste gedachten over deze plaat. Ik zal hem binnenkort nog een paar keer beluisteren, en misschien duurt het gewoon even voordat ik Mourning Has Broken ga waarderen - bij de voorgangers duurde dat tenslotte ook even.

avatar van Kronos
Uitstekend album met een geweldig goeie zanger. Misschien zoals iemand op amazon schreef past de naam Sabbat hier niet bij terwijl het daarop wel afgerekend wordt. Maar los daarvan beschouwd blijft de muziek en die is onterecht naar de vergeethoek verbannen.

avatar van wizard
Ondanks de productie (ik vind de drums niet erg denderend klinken), lijkt dit album qua muziek nog steeds heel erg als de Sabbat die ik kende van History of a Time to Come en Dreamweaver: wervelende en kronkelende nummers met plotselinge tempowisselingen.
Toch haalt dit album het lang niet bij z’n voorgangers. Dat heeft heel veel met de nieuwe zanger, Ritchie Desmond, te maken. Hij brengt meer melodie, maar zijn stem klinkt veel gewoner dan die van Martin Walkyier (maar die had dan ook een stem waaraan ik moest wennen). Zijn zang spreekt me niet aan, en ik mis het venijn dat Walkyier in de nummers kon leggen. Daardoor blijven de nummers niet echt hangen, althans niet bij mij.

Voor mij is dit album een misser, zeker in vergelijking met Sabbats eerdere werk.

2.5*

avatar van RuudC
De magie is eigenlijk wel weg. Je herkent vooral in het gitaarwerk nog wel de 'klassieke' Sabbat. Ieder nummer heeft weer duizend verschillende riffs, maar het vertrek van Walkyier wordt niet voldoende opgevangen. Ritchie Desmond valt weinig te verwijten. Het is eerder dat het duo Walkyier/Sneap goud waard is. Desmond is een prima frontman, maar hij kan dus niet datgene brengen en kan niet voorkomen dat Sabbat wordt gereduceerd tot een standaard technische thrashmetalband. De folk is compleet weg. De teksten gaan er flink op achteruit. Ik geniet wel erg van een nummer als The Voice Of Time. Het gitaarwerk is daar wel echt goed. De rest is redelijk goed. Er wordt soms wel erg negatief gedaan over dit album, maar het is niet zo'n drama als velen beweren. Onontkoomlijk om te gaan vergelijken met de vorige twee albums. Het artwork vind ik trouwens wel prachtig.

Tussenstand:
1. Donor - Triangle Of The Lost 4,5*