Zephyr
Gyalpo geesten : de naam van één van de 8 klassen der zgn hooghartige goden.
Deze naam komt uit de Tibetaanse mythology.
Gyalpo is een woord uit de Tibetaanse taal, en betekent eigenlijk letterlijk : koning.
4 artiesten geven op dit album op hun eigen wijze muzikaal weer wat zij bij de term Gyalpo denken en voelen. Elk van hun refereert in de titel van hun track naar één van de
4 "Machtige Beschermers" van onze wereld (zie 4 x de titels van de tracks; His Highness).
De uiteindelijke som der delen is dan een ongeveer 77 minuten durend Ambient - album.
De eerste track is een vrij lange, vloeiende 'drone' met een aantal mysterieuze klanken er
doorheen verweven. Soms heb ik het idee dat je de ademhaling van zo'n geest kunt horen…
Een vrij zwaar nummer. Dit nummer krijgt van mij toch wel het predikaat : Dark Ambient.
Track nr. 2 = een heel wat minder zwaar nummer. Dit zou je een 'spirituele' track kunnen
noemen. 't Is een soort religieus gebeuren, met een rustig ritme, en inheemse instrumenten en
percussie.
Dan het 3e nummer; ook weer behoorlijk lang. Een rustig, 'flowend' ritme, met in het eerste deel
op de achtergrond het geluid van zingende en/of biddende monniken; althans, zo beleef ik het.
Dit zou ik een meditatieve track willen noemen.
En dan de afsluiter; een erg lang nummer. Een erg rustig nummer ook, met wat gefluit van vogels, en na zo'n kwartier komt er lichte percussie bij. Van de 4 nummers op dit album komt dit voor mij het dichtst in de buurt van de natuur. Een nummer om tot jezelf te komen, om tot rust te komen.
Refereert misschien ook wel mooi naar de titel van deze track : Most Noble Lord !
Zo'n album als dit vergt behoorlijk uithoudingsvermogen; je moet er als het ware je zelf in kunnen 'verliezen'…
Maar dan heb je ook wel een prachtig, gevariëeerd album, met Ambient in behoorlijk verschillende hoedanigheden.
Aanbevolen voor 'doorzetters' … !