Tsjuder - Antiliv (2015)

Label: Season of Mist

1. Kaos (3:32)
  2. Krater (7:19)
  3. Norge (4:56)
  4. Djevelens Mesterverk (4:28)
  5. Demonic Supremacy (6:29)
  6. Slumber with the Worm (5:57)
  7. Ved Ferdens Ende (5:35)
  8. Antiliv (8:03)
  9. Kaos [Rehearsal Version] * (3:22)
  10. Slumber with the Worm [Rehearsal Version] * (5:35)
  11. Antiliv [Rehearsal Version] * (6:45)
  12. Deathcrush * (2:59)
  13. Unholy Pagan Fire * (4:24)
avatar van Metalhead99
Tsjuder is een Noorse Black Metal band die toch ook al sinds de opkomst van het genre meedraait (sinds 1993). Na een pauze tussen 2006 en 2010 keerden ze terug met een "comeback" plaat en dit is alweer de tweede plaat sinds de hereniging.
Tegenwoordig is het een trio (zijn ze volgens mij door de jaren heen altijd al geweest). Enkel bassist/vocalist Jan-Erik Romøren is het overgebleven originele lid, al speelt gitarist/vocalist Halvor Storrøsten ook al sinds '94 mee en drummer Christian Håpnes Svendsen sinds '99.
Ik maakte bijna een sprongetje toen ze aftrapten met "Kaos". Zonder intro of wat dan ook starten ze meteen met een keiharde blastbeat. Ze gaan direct voluit: keihard samenspel en agressieve vocalen.
De toon is gezet. "Krater" kent een kort intro, maar gaat daarna ook weer keihard door. Drie mensen die een enorme muur van geluid op de luisteraar af weten te vuren. De productie is goed en de grunts komen dan ook wel goed boven de instrumentatie uit. Ze zijn alleen onverstaanbaar, maar volgens mij zijn de teksten dan ook in het Noors.
"Norge" is wat trager en laat wat meer ruimte vrij voor melodieusheid. Iets waar met name gitarist Storrøsten passend gebruik van maakt.
"Djevelens Mesterverk" is dan weer heerlijk rauw en snel. De adrenaline begint haast door het lichaam te gieren bij het horen van deze (heidense) noten.
Op "Demonic Supremacy" word er wel in het Engels gegrunt en kunnen we de lyrics over dood en verderf ook daadwerkelijk verstaan.
Bij de omschrijving van de overige tracks ga ik denk ik meer in herhaling vallen. Op "Slumber with the Storm" krijgt Storrøsten wederom de ruimte om zijn kunsten te laten horen.
Verder verslappen de mannen nergens en gaan ze retestrak en hard door tot de afsluiter "Antiliv".
Het bonus materiaal vind ik dan weer niet enorm veel toevoegen. We krijgen eerst 3 demo versies te horen van "Kaos", "Slumber with the Worm" en "Antiliv". Het verschil met de studio versies is dat de sound een stuk rauwer is en doet denken aan de Noorse Black Metal uit de beginjaren (die was meestal een beetje van dezelfde kwaliteit).
Daarna nog 2 covers: "Deathcrush" van Mayhem en "Unholy Pagan Fire" van Beherit. Die eerste vind ik maar wat matig. De Beherit cover vind ik een stuk beter, maar voegt niet enorm veel toe op het materiaal dat in het gewone album te horen is.
Een lekker snoeiharde Black Metal plaat voor zij die dat kunnen waarderen.